Πονοκέφαλος τάσεως (κεφαλαλγία τύπου τάσεως, απλός πονοκέφαλος)

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Ο πονοκέφαλος τάσεως (ακριβώς την ίδια έννοια έχουν οι όροι "κεφαλαλγία τύπου τάσεως" και "απλός πονοκέφαλος") είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος πονοκεφάλου.

Στον πονοκέφαλο τύπου τάσεως τις περισσότερες φορές πονάνε και οι δύο πλευρές του κεφαλιού. Ο πόνος συνήθως είναι πιο δυνατός στην περιοχή των κροτάφων ή του μετώπου (πάνω από τα μάτια), αλλά συχνά μπορεί να πονάει ακόμη και το πίσω μέρος του κεφαλιού ή ο αυχένας. Άνθρωποι που πάσχουν από τέτοιους πονοκεφάλους τους περιγράφουν "σαν να τους σφίγγει το κεφάλι μία πρέσα ή μία μέγγενη" ή "σαν να υπάρχει ένα βάρος πάνω στο κεφάλι τους", ενώ κάποιοι από αυτούς, όχι όμως όλοι, ανακουφίζονται με χαλαρό μασάζ στην περιοχή που πονάει (π.χ. στους κροτάφους) ή και με σφιχτό δέσιμο ενός μαντηλιού γύρω από το κεφάλι. Σε άλλες περιπτώσεις, ο πονοκέφαλος τάσεως μπορεί να εκφράζεται με άλλα συμπτώματα, όπως "θολούρα στο κεφάλι", "ζάλη", "αίσθημα σαν να είναι κάποιος σε βάρκα".

Στον πονοκέφαλο τάσεως δεν υπάρχει δυσανεξία στο φως και τους θορύβους, ούτε τάση για εμετό ή εμετός ή, αν υπάρχει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι εξαιρετικά ήπιο. Αν αυτά τα συμπτώματα υπάρχουν και είναι έντονα, ο γιατρός θα πρέπει να σκεφτεί ότι ενδεχομένως να πρόκειται για ημικρανία, ακόμη και αν πονάνε ή «σφίγγουν» και οι δυο μεριές του κεφαλιού.

Όταν ένας πονοκέφαλος είναι πονοκέφαλος τύπου τάσεως, η δραστηριότητα του ατόμου συνήθως δεν αλλάζει. Έτσι, ο άνθρωπος που έχει πονοκέφαλο τύπου τάσεως συνήθως θα πάει κανονικά στην εργασία του ή θα συμμετάσχει κανονικά σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αν και μπορεί να αυτό γίνεται με μία σχετική ενόχληση ή δυσκολία. Αντίθετα, η ημικρανία μπορεί να καθηλώσει κάποιον άνθρωπο στο κρεββάτι.

Ο πονοκέφαλος τάσεως παρατηρείται συχνά σε ανθρώπους έντονα ευαίσθητους, αγχώδεις ή ακόμη και μελαγχολικούς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι που έχουν πονοκέφαλο τάσεως έχουν και άγχος ή μελαγχολία.

Θεραπεία στον πονοκέφαλο τύπου τάσεως

Η θεραπεία στην κεφαλαλγία τύπου τάσεως περιλαμβάνει αναλγητικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των κρίσεων και, ενδεχομένως, ειδική προφυλακτική αγωγή, η οποία μπορεί να γίνει - πέρα από φάρμακα- με συμπληρώματα διατροφής/φυτικά σκευάσματα, αλλά και με ιατρικές συσκευές.

Με δεδομένο ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν πονοκέφαλο τύπου τάσεως ο οποίος είναι ήπιος σε ένταση, η λήψη παυσίπονων δεν είναι πάντα απαραίτητη. Ωστόσο, αν ο πόνος είναι αρκετά ενοχλητικός, ασφαλώς και πρέπει να ληφθεί κάποιο φάρμακο για να σταματήσει τον πονοκέφαλο. Πολλοί άνθρωποι με πονοκέφαλο τύπου τάσεως έχουν παρατηρήσει ότι τους βοηθούν και τα πιο απλά παυσίπονα, ακόμη και σε πολύ μικρή δόση. Άλλοι, προκειμένου να ανακουφιστούν, πρέπει να πάρουν κάποιο φάρμακο με πιο ισχυρή αναλγητική δράση, όπως για παράδειγμα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφένη, φάρμακα που οι περισσότεροι άνθρωποι με πονοκέφαλο τάσεως βρίσκουν εξαιρετικά αποτελεσματικά.

Η στρατηγική στην θεραπεία του πονοκεφάλου τύπου τάσεως είναι απλή. Το σωστό είναι ο πόνος να αντιμετωπίζεται με την πιο απλή θεραπεία που το κάνει ικανοποιητικά, στην πιο μικρή δόση. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να οδηγεί σε αλόγιστη χρήση φαρμάκων, καθώς πρέπει να υπάρχει όριο στην κατανάλωση τους. Ακόμη και το πιο απλό φάρμακο, αν λαμβάνεται πολλές φορές τον μήνα (ένα σύνηθες όριο στην κατανάλωση παυσιπόνων είναι τα 15 ημέρες με αναλγητικό τον μήνα, αλλά μπορεί το όριο να τεθεί και χαμηλότερα, ανάλογα με τη είδους του φαρμάκου), μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Να σημειωθεί πως αν κάποιος λαμβάνει δύο είδη φαρμάκων, το όριο αφορά το σύνολο των ημερών που καταναλώνονται αναλγητικά και! Έτσι: 6 ημέρες με χάπια φαρμάκου τύπου Α τον μήνα και 6 ημέρες με χάπια φαρμάκου τύπου Β τον μήνα και 5 ημέρες με χάπια φαρμάκου Γ τον μήνα= 17 ημέρες με αναλγητικά χάπια, άρα το όριο έχει ξεπεραστεί). Σε τέτοια περίπτωση, ο γιατρός συνήθως θα συστήσει προφυλακτική θεραπεία.

Η προφυλακτική θεραπεία στον πονοκέφαλο τύπου τάσεως συνήθως συστήνεται σε ανθρώπους με συχνούς πονοκεφάλους που είτε τα παυσίπονα δεν μπορούν να τους αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, είτε, αν μπορούν, η χρήση αναλγητικών φαρμάκων είναι μεγάλη, πάνω από το μηνιαίο όριο των 15 ημερών (ή και λιγότερων, ανάλογα και με το είδος), που προαναφέρθηκε.

Η λύση της θεραπείας με συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής/φυτικά σκευάσματα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, καθώς πολλοί άνθρωποι την προτιμούν, λόγω απουσίας παρενεργειών. Παρομοίως, η χρήση ιατρικών συσκευών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, χωρίς τις ενδεχόμενες παρενέργειες που τα φάρμακα μπορεί να έχουν, αλλά και η γνωσιακή- συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας γίνεται χρήση και των τριών αυτών μεθόδων, στα πλαίσια της τεκμηριωμένης ιατρικής.

Όσον αφορά τη φαρμακευτική θεραπεία, δεν υπάρχουν ειδιδείτε κά φάρμακα που να χρησιμοποιούνται στην προφυλακτική θεραπεία των πονοκεφάλων τάσεως και μόνο εκεί. Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται και για άλλους σκοπούς, για τα οποία βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικά και στον πονοκέφαλο τάσεως. Συχνότερα φάρμακα που χορηγούνται είναι τα αντικαταθλιπτικά κάτι που ξενίζει ορισμένους ανθρώπους, ειδικά αν δεν νιώθουν ότι έχουν παράλληλα με τον πονοκέφαλο συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης. Αν βέβαια συνυπάρχει πονοκέφαλος τάσεως με άγχος ή κατάθλιψη, τα αντικαταθλιπτικά είναι η ιδανική θεραπεία, αφού μπορούν να βελτιώσουν και τις δύο καταστάσεις. Έτσι, ειδικά αν δεν συνυπάρχει άγχος ή κατάθλιψη ο γιατρός θα πρέπει να να εξηγεί αναλυτικά γιατί δίνει τα φάρμακα αυτά, ότι δηλαδή τα συστήνει για τον πονοκέφαλο και όχι για άλλη αιτία. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ αποτελεσματικά στον πονοκέφαλο τάσεως, ακόμη και σε δόσεις κατά πολύ μικρότερες από αυτές που δίδονται για θεραπεία άγχους ή μελαγχολίας. Η προφυλακτική θεραπεία στον πονοκέφαλο τάσεως διαρκεί συνήθως από έξι ως δώδεκα μήνες, σύμφωνα πάντα με τη γνώμη του γιατρούΚαθώς, όπως προαναφέρθηκε, συχνά στον πονοκέφαλο τάσεως υπάρχουν συμπτώματα όπως Ζάλη, “θολούρα” ή "βάρος" στο κεφάλι, δείτε τη σχετικ ενότητα του ιστοτόπου μας "Πονοκέφαλος, ζαλάδα & αστάθεια" αλλά και στο παρακάτω βίντεο του "Υγεία Πάνω απ' Όλα" μια συζήτηση πάνω σε αυτά τα συμπτώματα και τη ενδεχόμενη σχέση τους με τον ύπνο και την κακή ποιότητα ύπνου. 

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ | ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.