Διάφορα άλλα φάρμακα στην προληπτική θεραπεία της ημικρανίας

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Διάφορα άλλα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας, για να μειωθεί η συχνότητα των κρίσεων, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις για να γίνουν οι κρίσεις ημικρανίας λιγότερο έντονες και πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν.

Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά δεν έχουν την πλήρως τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα που έχουν τα φάρμακα που αναφέρθηκαν στις προηγούμενες ενότητες και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αξιολογούνται από έμπειρο θεράποντα ιατρό ως επιλογές, όταν τα φάρμακα πρώτης γραμμής αποτύχουν ή και εξαρχής, σε ειδικές περιπτώσεις.

Ανάμεσα στα φάρμακα που μερικές φορές χρησιμοποιούνται στην ημικρανία, είναι φάρμακα με μυοχαλαρωτικη, αντισπασμωδική και αγχολυτικη δράση όπως τα Clonotril και Rivotril, διάφορα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως η σιταλοπράμη (Seropram™ και γενόσημα), η φλουοξετίνη (Ladose™ και γενόσημα) η δουλοξετίνη (Cymbalta™ και γενόσημα), αλλά και αντιεπιληπτικά φάρμακα, όπως η γκαμπαπεντίνη (Neurontin™ και γενόσημα) και πρεγκαμπαλίνη (Lyrica™ και γενόσημα). Για όλα τα φάρμακα αυτά, δεν υπάρχει, όπως είπαμ επαρκής τεκμηρίωση της δράσης τους, αλλά σε εξατομικευμένη βάση μερικές φορές επιλέγονται από ιατρούς. Από την κατηγορία των αντι-ανοϊκών φαρμάκων, η μεμαντίνη (Ebixa™ και γενόσημα) έχει χρησιμοποιηθεί με θετικά αποτελέσματα, κάποιες φορές, αλλά η φύση και ένδειξη της συκεκριμένης ουσίας και η ανεπαρκής βιλβλιογραφική τεκμηρίωση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας σε άτομα νέας ή μέσης ηλικίας, που ίσως χρειαστεί να την λάβουν ως προληπτική θεραπεία της ημικρανίας παρατεταμένα, περιορίζουν αισθητά τη χρήση της.  Τέλος, μερικές φορές δίδονται φάρμακα με αγχολυτική ή μυοχαλαρωτική δράση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποια από τα μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη ή η ναπροξένη χρησιμοποιούνται καθημερινά για την προφύλαξη της ημικρανίας. Αυτό μπορεί να ωφελήσει ορισμένους ανθρώπους, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνεται ευρέως, καθώς αυτά τα φάρμακα μπορούν να έχουν σημαντικές παρενέργειες, όπως -μεταξύ άλλων- δημιουργία έλκους στο στομάχι ή το έντερο ή και αιμορραγία, αλλά και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Δεύτερον, εάν οι δόσεις δεν είναι πολύ χαμηλές ή αν η θεραπεία δεν γίνει για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, υπάρχει ο κίνδυνος ότι ορισμένοι πάσχοντες από ημικρανία μπορεί να οδηγηθούν σε υπερβολική φαρμακευτική αγωγή, δηλαδή σε κατάχρηση φαρμάκων, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ημικρανίας.

Συμπερασματικά, υπάρχει μια ποικιλία φαρμάκων διαφόρων κατηγοριών που έχουν σε κάποιες περιπτώσεις δοκιμαστεί, εκτός της αρχικής τους ένδειξης, και στην προληπτική θεραπεία της ημικρανίας. Η χορήγηση τέτοιων φαρμάκων για την προφύλαξη της ημικρανίας, απαραίτητο είναι να γίνεται μόνο κάτω από την καθοδήγηση εξειδικευμένου στη θεραπεία ιατρού ή στα πλαίσια παρακολούθησης σε Ιατρείο Κεφαλαλγίας. 

 

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.