Πονοκέφαλος ή ιγμορίτιδα;
Παραδόξως, πολλοί άνθρωποι που έχουν ημικρανία ή άλλο τύπο πονοκεφάλου, όπως κεφαλαλγία τάσεως ή και αθροιστική κεφαλαλγία, μπορεί για χρόνια να πιστεύουν πως το πρόβλημα οφείλεται σε ιγμορίτιδα.
Ειδικά στα ιατρεία κεφαλαλγίας, δεν είναι καθόλου σπάνιο να προσέρχονται άνθρωποι με ημικρανία που για πάρα πολλά χρόνια πιστεύουν ότι κάποια ιγμορίτιδα που πέρασαν στο παρελθόν ή κάποια υποτροπιάζουσα χρονία ιγμορίτιδα ή ακόμη και μια χρόνια αλλεργική ρινίτιδα είναι η αιτία των πονοκεφάλων τους. Μάλιστα, πολλές φορές αυτή η άποψη υποστηρίζεται και από κάποιες γνώμες γνωστών και φίλων, αλλά μερικές φορές αυτή η εξήγηση μπορεί να έχει δοθεί ακόμη και από γιατρό, συνήθως όμως όχι νευρολόγο αλλά γιατρό άλλης ειδικότητας. Ωστόσο, ο πονοκέφαλος της ημικρανίας είναι εντελώς διαφορετικός από τον πονοκέφαλο από ιγμορίτιδα και σε καμμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να συγχέονται.
Πως διαφέρει ο πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα από την ημικρανία και άλλες κεφαλαλγίες
Καταρχάς, η χρόνια ιγμορίτιδα (ιγμορίτιδα που επιμένει για πολύ καιρό) δεν προκαλεί ποτέ δυνατό πονοκέφαλο, ή κρίσεις πονοκεφάλου αλλά, στη χειρότερη περίπτωση, ελαφρύ πονοκέφαλο και ζάλη, που μπορεί να επιδεινώνονται με τη αλλαγή της θέσης του κεφαλιού ή με το σκύψιμο. Από την άλλη πλευρά, η οξεία ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλέσει δυνατό πονοκέφαλο, αλλά αυτός έχει εντελώς διαφορετική εικόνα από την ημικρανία και μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, ευαισθησία πάνω από το προσβεβλημένο ιγμόρειο, ύπαρξη αυξημένων ρινικών εκκρίσεων που επειδή μάλιστα είναι αποτέλεσμα φλεγμονής, έχουν χρώμα προς κίτρινο ή πράσινο και έντονη, κακή μυρωδιά. Ο πόνος της ιγμορίτιδας, αν και μπορεί να αντανακλά στο κεφάλι, θα κρατήσει λίγες ημέρες και μετά τη θεραπεία ή την ύφεση της ιγμορίτιδας θα υποχωρήσει. Προφανώς, ένας άνθρωπος μπορεί να πάθει ιγμορίτιδα μία ή και περισσότερες φορές στη ζωή του, αλλά ασφαλώς αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα ή και πιο τακτικά!
Ο πόνος της ημικρανίας, δείτε αναλυτικά στη σχετική ενότητα αυτής της ιστοσελίδας. Έρχεται σε κρίσεις, συνοδεύεται από ενόχληση στο φως, τους ήχους και το στομάχι και- το κυριότερο για την περίπτωση που συζητάμε- έχει μια επαναληψημότητα που δεν μπορεί να έχει η ιγμορίτιδα! Με άλλα λόγια, η ημικρανία έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον πόνο της ιγμορίτιδας. Παρά το ότι μερικές φορές η ημικρανία μπορεί να εντοπίζεται σε περιοχές που συχνά αφορούν την ιγμορίτιδα, όπως για παράδειγμα το πρόσωπο ή και το μάγουλο ακόμη, ο υποτροπιάζοντας χαρακτήρας, η ενόχληση από φως και ήχους αλλά και η εναλασσόμενη εντόπιση είναι κάποια από τα τυπικά ημικρανικά χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται στην ιγμορίτιδα. Και βέβαια, το χρονικό μοτίβο της ημικρανίας με τις κρίσεις που κάνουν τον κύκλο τους και υποχωρούν για να επανέλθουν μετά από ημέρες, εβδομάδες ή μήνες είναι διαφορετικό από αυτό της ιγμορίτιδας.
Θεραπεία του πονοκεφάλου της ιγμορίτιδας
Η θεραπεία του πονοκεφάλου της ιγμορίτιδας είναι ασφαλώς αιτιολογική- πρέπει να θεραπευτεί η αιτία και αυτή είναι η φλεγμονή που προκαλούν τα βακτήρια. Έτσι, ασφαλώς ο ΩΡΛ ιατρός θα δώσει αντιβιοτικό φάρμακο, ενώ παράλληλα θα συστήσει κάποιες τοπικές θεραπείες με πλύσεις και κάποιο αναλγητικό αντιφλεγμονώδες ή και τύπου παρακεταμόλης. Προσοχή όμως, αυτά αφορούν την οξεία, πυώδη ιγμορίτιδα που εκτός από πονοκέφαλο έχει και πυρετό, καθώς και τα άλλα στοιχεία της φλεγμονής των παραρρινίων που αναφέρονται παραπάνω. Η χρόνια ιγμορίτιδα κατά κανόνα ΔΕΝ αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, ούτε με κάποιο αναλγητικό. Αν υπάρχουν πονοκέφαλοι σε ασθενή με χρόνια ιγμορίτιδα, πιθανότητα η αιτία τους είναι άλλη και η διάγνωση, αλλά και θεραπεία πρέπει να γίνει από νευρολόγο.
