Πονοκέφαλος ή ιγμορίτιδα;

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Παραδόξως, πολλοί άνθρωποι που έχουν ημικρανία μπορεί για χρόνια να πιστεύουν ότι έχουν έναν άλλο τύπο πονοκέφαλου και ένας από τους πιο συχνούς "υπόπτους" είναι η ιγμορίτιδα.

Πολύ συχνά μάλιστα, στα ειδικά ιατρεία κεφαλαλγίας προσέρχονται άνθρωποι με ημικρανία που για πολλά χρόνια πιστεύουν ότι κάποια ιγμορίτιδα που πέρασαν στο παρελθόν ή κάποια υποτροπιάζουσα χρονία ιγμορίτιδα ή ακόμη και μια χρόνια αλλεργική ρινίτιδα είναι η αιτία των πονοκεφάλων τους. Συχνά αυτή η εξήγηση μπορεί να έχει δοθεί ακόμη και από γιατρό.  Ωστόσο, ο πονοκέφαλος της ημικρανίας είναι εντελώς διαφορετικός από τον πονοκέφαλο από ιγμορίτιδα και σε καμμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να συγχέονται.

Ας δούμε πως διαφέρει η ημικρανία από την ιγμορίτιδα.

Καταρχάς, η χρόνια ιγμορίτιδα (ιγμορίτιδα που επιμένει για πολύ καιρό) δεν προκαλεί δυνατό πονοκέφαλο, αλλά, στη χειρότερη περίπτωση, ελαφρύ πονοκέφαλο και ζάλη, που μπορεί να επιδεινώνονται με τη αλλαγή της θέσης του κεφαλιού ή με το σκύψιμο. Από την άλλη πλευρά, η οξεία ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλέσει δυνατό πονοκέφαλο, αλλά αυτός έχει εντελώς διαφορετική εικόνα από την ημικρανία και μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό, ευαισθησία πάνω από το προσβεβλημένο ιγμόρειο, ύπαρξη αυξημένων ρινικών εκκρίσεων. Ο πόνος της ιγμορίτιδας, αν και μπορεί να αντανακλά στο κεφάλι, θα κρατήσει λίγες ημέρες και μετά τη θεραπεία ή την ύφεση της ιγμορίτιδας θα υποχωρήσει, ενώ προφανώς αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα ή και πιο τακτικά!

Ο πόνος της ημικρανίας, δείτε αναλυτικά στη σχετική ενότητα αυτής της ιστοσελίδας. Έρχεται σε κρίσεις, συνοδεύεται από ενόχληση στο φως, τους ήχους και το στομάχι και- το κυριότερο για την περίπτωση που συζητάμε- έχει μια επαναληψημότητα που δεν μπορεί να έχει η ιγμορίτιδα! Με άλλα λόγια, η ημικρανία έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον πόνο της ιγμορίτιδας. Παρά το ότι μερικές φορές η ημικρανία μπορεί να εντοπίζεται σε περιοχές που συχνά αφορούν την ιγμορίτιδα, όπως για παράδειγμα το πρόσωπο ή και το μάγουλο ακόμη, ο υποτροπιάζοντας χαρακτήρας, η ενόχληση από φως και ήχους αλλά και η εναλασσόμενη εντόπιση είναι κάποια από τα τυπικά ημικρανικά χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται στην ιγμορίτιδα. Και βέβαια, το χρονικό μοτίβο της ημικρανίας με τις κρίσεις που κάνουν τον κύκλο τους και υποχωρούν για να επανέλθουν μετά από ημέρες, εβδομάδες ή μήνες είναι διαφορετικό από αυτό της ιγμορίτιδας.

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.