Ημικρανία – Αίτια & Αντιμετώπιση της Ημικρανίας
Πολλοί άνθρωποι με ημικρανία αναρωτιούνται “Τελικά, τι είναι η ημικρανία;” “Ποια είναι η αιτία της;”
Με απλά λόγια, η ημικρανία είναι ένα είδος πονοκεφάλου. Ωστόσο, καθώς συνδυάζει μεγάλη συχνότητα εμφάνισης, περίπου 10% στον πληθυσμό, αλλά και μεγάλη ένταση κρίσεων, η ημικρανία συχνά αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας που προκαλεί διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργικότητας στους πάσχοντες, αλλά και σημαντικότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας, ευθυνόμενο για εκατομμύρια ώρες χαμένης παραγωγικότητας κάθε μήνα, παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει την ημικρανία στις σημαντικότερες αιτίες που διαταράσσουν την ποιότητα ζωής, παγκοσμίως.
Ο πόνος στη κρίση ημικρανίας είναι συνήθως πολύ έντονος ως και βασανιστικός, στη μία ή και τις δύο πλευρές του κεφαλιού. Συχνά η εντόπιση αλλάζει, δηλαδή πονάει άλλοτε η μία πλευρά του κεφαλιού, άλλοτε η άλλη ή και όλο το κεφάλι. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ημικρανικός πόνος μπορεί να εντοπίζεται πάντα στο ίδιο σημείο, στη μία πλευρά, σε όλο το κεφάλι ή και στην ινιακή/αυχενική περιοχή. Συνυπάρχει ενόχληση στο φως και τους ήχους ή τις οσμές, αλλά και πολλές φορές τάση για εμετό ή και εμετοί. Στη διάρκεια μίας κρίσης ημικρανίας είναι συχνά αδύνατον να λειτουργήσει κανείς φυσιολογικά ή- αν το καταφέρνει- αυτό απαιτεί τεράστια προσπάθεια και αντοχή. Και τα φαινόμενα αυτά μετά από λίγες ώρες ή και ημέρες υποχωρούν, για να επανέλθουν μετά λίγο καιρό, μέρες ή εβδομάδες.
Ημικρανία: ο πονοκέφαλος με τα 1000 πρόσωπα
Πολλοί άνθρωποι, έχοντας ακούσει κάποιον συγγενή, γνωστό ή φίλο να περιγράφει κρίσεις ημικρανίας του, μπορεί να παρατηρήσουν πως η περιγραφή δεν ταιριάζει καθόλου με τις δικές τους ημικρανίες. Μερικές φορές, υπάρχουν εντυπωσιακές διαφοροποιήσεις, σε βαθμό που να φαίνεται απίθανό πως δυο άνθρωποι με πονοκεφάλους τόσο διαφορετικούς, πάσχουν και οι δύο από την ίδια πάθηση, την ημικρανία. Αυτό όμως ασφαλώς και μπορεί να συμβεί.
Η ημικρανία άλλοτε είναι μονόπλευρη και άλλοτε αμφίπλευρη ή και αφορά όλο το κεφάλι, αλλά και πολλές φορές αλλάζει πλευρά και εντόπιση, από τη μία κρίση στην άλλη. Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να αφορά το μέτωπο ή τον κρόταφο, αλλά σε άλλες το πίσω μέρος του κεφαλιού, τον αυχένα ή και το πάνω τμήμα της πλάτης! Την ίδια ποικιλομορφία μπορούμε να δούμε στα συνοδά συμπτώματα της ημικρανίας. Η ενόχληση από το φως, τους ήχους και τις οσμές, άλλοτε είναι ήπιες, άλλοτε έντονες και σε πολλές περιπτώσεις έχουν κυμαινόμενη ένταση, από κρίση σε κρίση.
Η ημικρανία συνοδεύεται από ναυτία, αλλά όχι πάντα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η ναυτία είναι τόσο έντονη που φτάνουμε σε εμετό- έναν ή και πολλαπλούς. Ακόμη και η αύρα της ημικρανίας, εμφανίζεται μόνο σε περίπου έναν στους δέκα ανθρώπους με ημικρανία, αλλά και εκεί σπάνια έχει πάντα πανομοιότυπη εμφάνιση, ενώ συχνά μπορεί άλλοτε να εμφανίζεται και άλλοτε όχι. Μην απορήσετε λοιπόν, αν έχετε ημικρανία και τα συμπτώματα κάποιου φίλου ή συγγενή σας με ημικρανία είναι τόσο διαφορετικά- αυτό είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση!
Στην Ελλάδα, υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανία (περίπου 10 σε κάθε 100 ανθρώπους και των δύο φύλων πάσχουν από ημικρανία), ενώ ειδικά για τις γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας, τα ποσοστά μπορεί να αγγίζουν τις 18-20 στις κάθε 100 γυναίκες.
Όπως ίσως έχετε διαβάσει ήδη σε άλλες ενότητες αυτής της ιστοσελίδας, η ημικρανία είναι μια πρωτοπαθής κεφαλαλγία, δηλαδή δεν οφείλεται σε κάποια υποκείμενη αιτία, όπως ιγμορίτιδα, χτύπημα στο κεφάλι, όγκο του εγκεφάλου, ανεύρυσμα ή οποιαδήποτε άλλη αιτία, αλλά πιθανότατα οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, δηλαδή στα γονίδια όσων την εμφανίζουν.
Η ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ CLIP 8 ΛΕΠΤΩΝ
Στο video που ακολουθεί, που είναι μια παραγωγή σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, η ημικρανία περιγράφεται και δίνονται όλες οι βασικές γνώσεις, μέσα και από μια σειρά βοηθητικών γραφημάτων και animations, μέσα σε 8 μόνο λεπτά.
Στις ενότητες που ακολουθούν, δείτε περισσότερα στοιχεία για την ημικρανία, τους τύπους της ημικρανίας, όπως η ημικρανία με αύρα και η ημικρανία χωρίς αύρα, την θεραπεία των κρίσεων της ημικρανίας, αλλά και την προληπτική θεραπεία της ημικρανίας με συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα, ιατρικές συσκευές, Botox ή και μονοκλωνικά αντισώματα.
Γενικές πληροφορίες για την ημικρανία μπορείτε να βρείτε και σε αποσπάσματα από τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και στο κανάλι μας στο Youtube.