Skip to main content

Ημερολόγιο Κεφαλαλγίας

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Πολλές φορές, μετά την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό για τους πονοκεφάλους γιατρό ή σε ένα Ιατρείο Κεφαλαλγίας, μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή να καταγράψει στοιχεία για τους πονοκεφάλους του σε ένα ειδικό ημερολόγιο κεφαλαλγίας.

Το ημερολόγιο κεφαλαλγίας εξυπηρετεί δύο βασικούς στόχους:

Πρώτος στόχος του ημερολογίου κεφαλαλγίας είναι η καλύτερη κατανόηση από τον γιατρό των χαρακτηριστικών της κεφαλαλγίας που έχουν αναφερθεί από τον ασθενή κατά τη λήψη του ιστορικού. Πολλές φορές, κάποιος ασθενής που περιγράφει τους πονοκεφάλους του μπορεί να ξεχάσει να αναφέρει κάτι, να υπερβάλει σε κάτι (γιατί του φαίνεται σημαντικό) ή να υποτιμήσει κάτι άλλο (που δεν του φαίνεται σημαντικό). Όσο αν ακούγεται περίεργο, ακόμη και ασθενείς που υποφέρουν από έντονους πονοκεφάλους για πάρα πολλά χρόνια, συχνά θα απαντήσουν «δεν θυμάμαι» σε κάποια ερώτηση. Επίσης, μπορεί ένα σύμπτωμα που τους ενοχλεί πολύ να το αναφέρουν διαρκώς (δικαίως, βέβαια), αλλά ένα άλλο που οι ίδιοι δεν θεωρούν σημαντικό (ενώ στην πραγματικότητα είναι…) να μην αναφέρουν καν ότι υπάρχει ή να πουν ότι είναι πολύ ήπιο. Ωστόσο, ο γιατρός χρειάζεται μία αντικειμενική εικόνα των πονοκεφάλων, για να μπορέσει να αξιολογήσει σωστά και να προτείνει την πιο κατάλληλη θεραπεία. Το ημερολόγιο κεφαλαλγίας προσφέρει μία αντικειμενική εικόνα. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο, η εικόνα που προκύπτει μετά από καταγραφή των πονοκεφάλων για έναν ή δύο μήνες να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία ή και να αναδείξει χαρακτηριστικά του πονοκεφάλου που θα εκπλήξουν και τον ίδιο τον ασθενή.

Δεύτερος στόχος του ημερολογίου κεφαλαλγίας είναι η αξιολόγηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία. Είτε πρόκειται μόνο για θεραπεία των κρίσεων, είτε πρόκειται και για προφυλακτική θεραπεία, ο ασθενής, μέσω της τήρησης ενός καλού ημερολογίου κεφαλαλγίας, αξιολογεί τη θεραπεία καθημερινά. Έτσι, όταν θα γίνει η επόμενη επίσκεψη στο γιατρό, η μελέτη του ημερολογίου και η σύγκριση με την περίοδο προ θεραπείας θα δώσει μία αντικειμενική εικόνα του πως πήγε η θεραπεία και θα οδηγήσει στην καλύτερη κίνηση για συνέχιση, αλλαγή ή αναπροσαρμογή της θεραπείας.

Όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα, στοιχεία που συνήθως καταγράφονται σε ένα ημερολογιο κεφαλαλγίας περιλαμβάνουν την ώρα που ξεκίνησε η κρίση, το βαθμό της μέγιστης έντασης του πόνου, τα ονομαζόμενα “συνοδά συμπτώματα” (ενόχληση από φως, ήχους, ναυτία, έμετο), την εντόπιση του πόνου, την μείωση των δραστηριοτήτων πουη κεφαλαλγία προκαλεί, αλλά και τυχόν θεωρούμενοι εκλυτικοί παράγοντες. Η μέγιστη ένταση του πόνου και τα λαμβανόμενα φάρμακα είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που απαιτούνται κατά την παρακολούθηση της θεραπείας ασθενών με διαγνωσμένη κεφαλαλγία, όπως δείχνει και η εικόνα.