Πονοκέφαλος που οφείλεται σε όγκο του εγκεφάλου

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Πολλές φορές ο ειδικός νευρολόγος θα κληθεί να εξετάσεις ανθρώπους που παρουσιάζουν κάποιο πονοκέφαλο και που φοβούνται ή ανησυχούν ότι ο πονοκέφαλος τους μπορεί να οφείλεται σε κάποιον όγκο του εγκεφάλου. Ευτυχώς, στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν ισχύει κάτι τέτοιο και πρόκειται για έναν αθώο πρωτοπαθή πονοκέφαλο, όπως η ημικρανία ή ο πονοκέφαλος τάσεως, αν και σαφώς υπάρχουν περιπτώσεις που ένας πονοκέφαλος οφείλεται σε κάποιον όγκο του εγκεφάλου και που, μάλιστα, ο πονοκέφαλος αποτελεί πρώιμη εκδήλωση του όγκου.

Έτσι, κάθε άνθρωπος που παρουσιάζει πονοκέφαλο και για οποιονδήποτε λόγο υπάρχει υποψία ή ανησυχία ύπαρξης ενός όγκου του εγκεφάλου, πρέπει να επισκέπτεται νευρολόγο ή Ιατρείο Κεφαλαλγίας και να υποβάλλεται σε προσεκτική νευρολογική εκτίμηση. Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις που ασθενείς με πονοκέφαλο αμέλησαν να εξεταστούν, ή εξετάστηκαν από μη ειδικό γιατρό με αποτέλεσμα η διάγνωση να καθυστερήσει σημαντικά. 

Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διάκριση ενός "αθώου" πονοκεφάλου (π.χ. ημικρανία) από έναν πονοκέφαλο που οφείλεται σε όγκο, είναι καταρχάς κλινικός. Αυτό σημαίνει ότι ο εκπαιδευμένος γιατρός, λαμβάνοντας από το ιστορικό του ασθενούς όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να κατανοήσει πλήρως τον πονοκέφαλο του, μπορεί να ξεχωρίσει αν ο πονοκέφαλος έχει κάποιο "ύποπτο" για όγκο χαρακτηριστικό ή όχι. Επιπροσθέτως, η κλινική νευρολογική εξέταση είναι πάντα φυσιολογική στους αθώους, πρωτοπαθείς πονοκεφάλους, ενώ κατά κανόνα έχει παθολογικά ευρήματα σε κάποιον άνθρωπο που έχει όγκο στο κεφάλι. Έτσι, με βάση το αναλυτικό ιστορικό και την κλινική εξέταση ο γιατρός θα κατευθύνει την σκέψη του προς την κατεύθυνση ενός ενδεχόμενου εγκεφαλικού όγκου ή, αντίθετα, μακριά από αυτήν. Η εξέταση με αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου μπορεί βέβαια να επιβεβαιώσει την ύπαρξη ή μη ενός όγκου και θα πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση που ο γιατρός έχει κάποια ένδειξη ότι απαιτείται, αλλά όχι σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις ασθενών που εξετάζονται στο ιατρείο.

Συμπτώματα των όγκων του εγκεφάλου.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ένας όγκος του εγκεφάλου μπορεί να υπάρχει για μεγάλο διάστημα, χωρίς να προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα ένας εγκεφαλικός όγκος θα προκαλέσει συμπτώματα και ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των όγκων του εγκεφάλου. Οι πονοκέφαλοι που οφείλονται σε κάποιον όγκο του εγκεφάλου, χαρακτηριστικά παρουσιάζουν σταδιακή επιδείνωση στην ένταση και την συχνότητά τους, ενώ συχνά, αλλά όχι πάντα, συνοδεύονται από εμέτους. Επίσης, ανάλογα με την εντόπιση του όγκου μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως επιληπτικές κρίσεις, μούδιασμα ή αδυναμία που σταδιακά επιδεινώνεται σε κάποιο τμήμα του σώματος, διαταραχές της μνήμης ή άλλων εγκεφαλικών λειτουργιών και άλλα. Η έγκαιρη εξέταση και διάγνωση είναι, προφανώς, κρίσιμη για την πορεία ενός ανθρώπου με όγκο στον εγκέφαλο, καθώς όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας όγκος του εγκεφάλου, τόσο μεγαλύτερες οι δυνατότητες για αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Δείτε επίσης την ενότητα "Πότε είναι ανησυχητικός ή επικίνδυνος ο πονοκέφαλος;"

Μια σημαντική παρατήρηση: Τα συμπτώματα που περιγράφηκαν είναι συμπτώματα που συχνά αναφέρονται από ασθενείς με όγκο του εγκεφάλου. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν σε όλους τους ασθενείς με όγκο του εγκεφάλου, ενώ υπάρχουν και ασθενείς με εγκεφαλικό όγκο που πιθανώς έχουν άλλα συμπτώματα. Η διερεύνηση ενός ασθενή για τον οποίο υπάρχει υποψία όγκου του εγκεφάλου θα πρέπει να γίνεται από ειδικό γιατρό και μόνο.

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.