Πονοκέφαλος εξαιτίας κάκωσης (χτυπήματος) στο κεφάλι ή στο λαιμό

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Πρόκειται για πονοκέφαλο που εμφανίζεται μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι ή στο λαιμό και μπορεί να εντοπίζεται στο σημείο του χτυπήματος ή να αφορά όλο το κεφάλι. 

Εκτός από την αίσθηση του πόνου, σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχει αίσθημα ζάλης, ιλίγγου, αστάθειας, βουητά, αίσθημα κακής συγκέντρωσης ή κακής μνήμης, αλλά και βάρους ή πίεσης στο κεφάλι. 

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιου είδους πονοκέφαλοι εμφανίζονται άμεσα μετά από ένα σοβαρό χτύπημα, κάτι που θεωρείται αναμενόμενο. Συχνά παρατηρούνται μετά από τροχαία ατυχήματα, ατυχήματα στην εργασία, οικιακά ατυχήματα ενώ στις ΗΠΑ ήταν πολλές οι περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν μετά από τραυματισμό κατά τη διάρκεια στρατιωτικής υπηρεσίες σε εμπόλεμη ζώνη. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν και μετά από έναν σχετικά επιπόλαιο τραυματισμό. 

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που μια τέτοια κατάσταση και ένας τέτοιος πονοκέφαλος διαρκεί για πολλούς μήνες ή και για χρόνια, μετά από μία κάκωση που τον προκάλεσε.

Η θεραπεία ενός τέτοιου πονοκεφάλου καθορίζεται ανάλογα με την κάθε συγκεκριμένη περίπτωση και μπορεί να περιλαμβάνει συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, ιατρικές συσκευές, αναλγητικά, αλλά και αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά φάρμακα, και αυτό πολλές φορές γίνεται ανεξάρτητα του αν συνυπάρχει άγχος και κατάθλιψη ή όχι, καθώς τα φάρμακα αυτά φαίνεται ότι μπορούν να βελτιώσουν τέτοιους πονοκεφάλους.

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.