Skip to main content

Στιγμιαίοι πόνοι στο κεφάλι

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Το να παρουσιαστούν στιγμιαίοι πόνοι στο κεφάλι είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα. Οι πόνοι μπορεί να είναι μέτριας ή μεγάλης έντασης και να δίνουν την αίσθηση «σουβλιάς», χτυπήματος, τρυπήματος ή τσιμπήματος. Σπανιότερα μπορεί να έχουν χαρακτήρα «ηλεκτρικού ρεύματος». Συνήθως, το σημείο που εμφανίζεται ο πόνος μπορεί να αλλάζει, δηλαδή δεν πρόκειται πάντα για το ίδιο σημείο του κρανίου. Πιο συνηθισμένες εντοπίσεις είναι τα πλαϊνά του κρανίου, το πάνω μέρος του κεφαλιού ή το πίσω μέρος του κρανίου, αλλά και το μέτωπο. Και βέβαια, όταν λέμε «στιγμιαίοι» εννοούμε πως η διάρκεια είναι ενός ή λίγων δευτερολέπτων, αν και μερικές φορές μπορεί να παραμένει για ένα διάστημα μια ενόχληση στο σημείο του πόνου. Οι πόνοι αυτοί μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένα ή και με πολλαπλά επεισόδια. Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει ένα διάστημα που το σύμπτωμα εμφανίζεται τακτικά και κατόπιν να εξαφανίζεται πλήρως για μήνες ή και για χρόνια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις και εφόσον έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά, τέτοιοι στιγμιαίοι πόνοι μπορεί συνήθως να εμφανίζονται λόγω σωματικής ή ψυχολογικής κούρασης. Άλλες συνθήκες που μπορεί να είναι σημαντικές είναι η έλλειψη ύπνου και η αφυδάτωση. Η ιατρική διάγνωση για τους πόνους αυτούς, όταν με τις κατάλληλες εξετάσεις έχει αποκλειστεί κάποια αιτία που να τους προκαλεί είναι «ιδιοπαθής διαξιφιστική κεφαλαλγία», δηλαδή πονοκέφαλος σαν σουβλιά, χωρίς υποκείμενη αιτιολογία. Για πολλά χρόνια, η λαϊκή ιατρική μας παράδοση αποκαλούσε αυτούς τους πόνους «νευρόπονους», αναγνωρίζοντας την συμμετοχή των νεύρων στη δημιουργία τους, αλλά και της ψυχικής κατάστασης στην αιτιολογίας τους. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, με συμπληρώματα διατροφής ή και φάρμακα με κατασταλτική δράση, αν οι πόνοι είναι συχνοί και εμφανίζονται για μεγάλα διαστήματα, αλλά αυτό συνήθως δεν θα χρειαστεί. Τις περισσότερες φορές, ο καθησυχασμός μετά την ιατρική εξέταση ή και την απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία λειτουργεί θεραπευτικά για τέτοιου είδους πόνους, αφού η ανησυχία ή και η σημαντική αρρωστιοφοβία εκ μέρους του ασθενούς, ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό ή σοβαρό, φαίνεται να παίζει ρόλο στην πυροδότηση του πόνου.

Υπάρχει και η περίπτωση που η μορφή δεν είναι τόσο του οξέος πόνου ή της “σουβλιάς”, αλλά περισσότερο της πίεσης στο κεφάλι. Η πίεση στο κεφάλι όταν είναι στιγμιαία συνήθως δεν σηματοδοτεί κάτι το ανησυχητικό. Αν η πίεση στο κεφάλι συνοδεύεται και από ζαλάδα, ο γιατρός θα πρέπει να διερευνήσει με τις κατάλληλες ερωτήσεις και να αποσαφηνίσει τι ακριβώς εννοεί ο ασθενής με τη λέξη “ζαλάδα”, καθώς είναι μια λέξη που στο στόμα άλλου ανθρώπου μπορεί να έχει και άλλη ερμηνεία και αναλόγως να διερευνήσει. 

στιγμιαιοι πονοι στο κεφαλι

Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που η εμφάνιση ενός στιγμιαίου πόνου στο κεφάλι μπορεί να κρύβει κάτι πιο ανησυχητικό.

Σε περίπτωση που ο πόνος έχει πολύ μεγάλη ένταση, πραγματικά εξουθενωτική και έχει χαρακτήρα ηλεκτρικού ρεύματος ή τρυπήματος με μαχαίρι σε συγκεκριμένο σημείο του μετώπου ή του προσώπου, αυτό θα μπορούσε να κρύβει μία νευραλγία του τριδύμου.

Επίσης, προσεκτική αξιολόγηση θα χρειαστεί να σκεφτούμε όχι σε άτομα που έχουν πολλαπλά επεισόδια στιγμιαίων πόνων σε διάφορα σημεία και είχαν παρόμοια επεισόδια στο παρελθόν, αλλά σε άτομα που μεμονωμένο ή λίγα επεισόδια αυτού του πόνου εμφανίζονται για πρώτη φορά, σε συγκεκριμένο και σταθερό σημείο του κρανίου, ίσως πυροδοτούμενα από βήχα, φτέρνισμα, αλλαγή θέσης του σώματος ή σωματική προσπάθεια. Σε ένα τέτοιο ιστορικό, η πάθηση που θα πρέπει να αποκλείσουμε είναι το ανεύρυσμα ή και άλλες αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου και μετά την κλινική εξέταση ο γιατρός πιθανότατα θα συστήσει μια μαγνητική τομογραφία και αγγειογραφία, ώστε με πλήρη βεβαιότητα να αποκλειστεί κάτι το σοβαρό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμα και σε περιπτώσεις πρωτοεμφανιζόμενου στιγμιαίου πόνου σε συγκεκριμένο σημείο του κεφαλιού, η πιθανότητα να υπάρχει ένα ανεύρυσμα ή κάτι άλλο σοβαρό που να τον προκαλεί είναι πάρα πολύ μικρή και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν βρίσκουμε κάποια σοβαρή παθολογία. Η διάγνωση είναι και πάλι αυτή της ιδιοπαθούς διαξιφιστικό κεφαλαλγίας. Ωστόσο, η προσεκτική ιατρική αξιολόγηση και η διενέργεια εξετάσεων για αποκλεισμό παθολογίας, είναι σημαντική. Για περισσότερα στοιχεία για πονοκέφαλο που οφείλεται σε ανεύρυσμα ή άλλη αγγειακή πάθηση του εγκεφάλου, αλλά και για το τι μπορεί να κρύβει ένας πολύ απότομος και πολύ έντονος πόνος στο κεφάλι, δείτε τις σχετικές ενότητες του headaches.gr.


Γιατί νιώθω πίεση στο κεφάλι

Πολλοί άνθρωποι μιλάνε για πονοκέφαλο, αλλά σε μια πιο αναλυτική συζήτηση, όταν τους ζητηθεί να περιγράψουν με ακρίβεια το τι νιώθουν, θα χρησιμοποιήσουν λέξεις όπως “πίεση στο κεφάλι”, “βάρος στο κεφάλι” ή ακόμη και γενικότερες περιγραφές όπως “βαρύ κεφάλι”, “θολό κεφάλι” και άλλες. Στην ουσία, δηλαδή, η πιο σωστή λέξη είναι “πίεση” ή “βάρος” και όχι “πόνος”.  

Αν και σε τέτοιες περιπτώσεις η πιθανότητα να υπάρχει κάποια σημαντική παθολογία είναι σημαντικά μικρότερη, ενώ η πιθανότητα για παθήσεις όπως η νευραλγία του τρίδυμου είναι μηδαμινή, πάντα πρέπει να γίνεται σωστή διερεύνηση. Το ιστορικό είναι συνήθως καθοριστικό, καθώς η πορεία του συμπτώματος στο χρόνο, το από το τι μπορεί να επηρεάζονται τυχόν εξάρσεις ή υφέσεις και τα τυχόν συνυπάρχοντα συμπτώματα συνήθως οδηγούν την διερεύνηση. Ανά περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις, απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ή αυχένα, οθφαλμολογικός ή ΩΡΛ έλεγχος. Συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις όλες οι εξετάσεις είναι αρνητικές. Οι παθήσεις του ύπνου, όπως η άπνοια αλλά και οι παθήσεις της γνάθου, όπως το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών μπορεί τότε να είναι υπεύθυνες. Πάντως, ακόμη και σε πλήρως αρνητικό έλεγχο, μπορεί να μια συμπτωματική θεραπευτική προσέγγιση με βιταμίνες ή φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα αυτά να υφεθούν. 

ΓΙΑΤΙ ΝΙΩΘΩ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ