Πονοκέφαλος στο μέτωπο
Ένας πονοκέφαλος στο μέτωπο, δηλαδή στο τμήμα του κεφαλιού που ξεκινάει πάνω από τα μάτια και τα φρύδια και φτάνει ως το τριχωτό της κεφαλής είναι ένα εξαιρετικά συχνό σύμπτωμα και βέβαια από τα πιο συνηθισμένα σημεία που μπορεί κάποιος άνθρωπος να βιώσει το αίσθημα του πονοκεφάλου. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν έντονο πόνο στην περιοχή, κάποιοι άλλοι να αισθάνονται ένα αίσθημα βάρους ή πίεση «στο κούτελο», όπως πολλοί το περιγράφουν.
Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο πόνος ή το ενόχλημα να υπάρχει διάχυτα σε όλη αυτή την περιοχή και σε κάποιες άλλες να αφορά ένα μόνο κομμάτι αυτής της περιοχής, όπως για παράδειγμα το μισό μέτωπο ή πιο συγκεκριμένα σημεία όπως για παράδειγμα μια μικρή περιοχή πάνω από το μάτι ή στο κέντρο του μετώπου.
Η διαγνωστική σκέψη του γιατρού σε άνθρωπο με τέτοιο σύμπτωμα πονοκεφάλου, θα εξαρτηθεί από το ιστορικό.
Αν ο πονοκέφαλος έρχεται κατά επεισόδια, υπάρχει ιστορικό παρόμοιων πονοκεφάλων για κάποιο χρονικό διάστημα μηνών ή και ετών κι αν το παρόν επεισόδιο μοιάζει με τα επεισόδια του παρελθόντος, η πιθανότερη διάγνωση θα είναι αυτή κάποιας πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας, δηλαδή κάποιας κεφαλαλγίας η οποία δεν οφείλεται σε υποκείμενη αιτία. Παράδειγμα τέτοιας κεφαλαλγίας είναι η κεφαλαλγία τάσεως, η οποία μπορεί να εκδηλώνεται με ένα αίσθημα πόνου, σφιξίματος ή βάρους στο κεφάλι και πολλές φορές ειδικά εντοπισμένο στην περιοχή του μετώπου. Στην κεφαλαλγία τάσεως ο πόνος συνήθως δεν είναι μεγάλης έντασης και δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. Μία άλλη κεφαλαλγία που μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο στο μέτωπο είναι φυσικά η ημικρανία. Η ημικρανία (δείτε αναλυτικά στοιχεία για αυτήν σε άλλες ενότητες του ιστοτόπου μας) θα πρέπει να σημειωθεί πως μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο οπουδήποτε στο κεφάλι στο πρόσωπο αλλά ακόμα και στον αυχένα και την πλάτη. Ωστόσο, η εντόπιση στο κούτελο είναι αρκετά συχνή για την ημικρανία και μπορεί να αφορά το μισό μέτωπο ή και ολόκληρο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να αλλάζει εντόπιση από κρίση σε κρίση. Αυτό που είναι χαρακτηριστικό για τον ημικρανικό πονοκέφαλο δεν είναι το που εντοπίζεται ο πόνος, αλλά ότι συνοδεύεται από μικρού η μεγάλου βαθμού ενόχληση στο φως ή τους ήχους και τις μυρωδιές ενός σε πολλούς ανθρώπους υπάρχει και ένα αίσθημα ανακατωσούρα στο στομάχι που μπορεί να φτάνει μερικές φορές και στον εμετό. Ένα τρίτο, αρκετά λιγότερο συχνό είδος πρωτοπαθούς πονοκεφάλου που μπορεί να εντοπίζεται στο μέτωπο είναι η αθροιστική κεφαλαλγία. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να υπάρχει πολύ έντονος πόνος που ωστόσο κρατάει γενικά λίγο μέχρι το πολύ δύο ή 3 ώρες. Ο πόνος μπορεί να είναι στην περιοχή του ματιού ή του μετώπου και μπορεί να επαναλαμβάνεται μέσα στην ημέρα, ενώ συνήθως συνοδεύεται από δάκρυσμα στο μάτι, βούλωμα ή τρέξιμο στο ρουθούνι για την πλευρά του πόνου και ένα αίσθημα γενικότερης ανησυχίας και δυσκολίας να μείνει κάποιος ξαπλωτός (δείτε αναλυτικά στοιχεία για αυτήν σε άλλες ενότητες του ιστοτόπου μας).
Στην περίπτωση που ένας πονοκέφαλος εντοπίζεται στην περιοχή του μετώπου και δεν υπάρχει παρόμοιο ιστορικό, τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο διαφορετικά. Σαφώς και υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για ένα πρώτο επεισόδιο κεφαλαλγίας τάσης ή ημικρανίας, ωστόσο ο γιατρός θα πρέπει να σκεφτεί κι άλλες αιτίες όπως την παραρρινοκολπίτιδα, το οφθαλμολογικό πρόβλημα, το πρόβλημα στοματογναθικής αιτιολογίας ή και άλλα, πιο σοβαρά προβλήματα. Και εδώ το ιστορικό παίζει καθοριστικό ρόλο. Αν, για παράδειγμα, ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από έστω και χαμηλό πυρετό ενώ υπάρχουν και έντονες εκκρίσεις από τη μύτη, το ενδεχόμενο μιας παραρρινοκολπίτιδας είναι αρκετά πιθανό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η φλεγμονή βρίσκεται στον σφηνοειδή κόλπο (έναν παραρρίνιο κόλπο σχετικά βαθιά μέσα στο κρανίο) μπορεί να μην υπάρχουν ιδιαίτερες εκκρίσεις. Εφόσον υπάρχει υποψία για τέτοια αιτιολογίας πάθηση, μια ειδική μαγνητική η αξονική τομογραφία που απεικονίζει το σπλαχνικό κρανίο είναι η εξέταση εκλογής. Παρομοίως πονοκέφαλος μπορεί να δημιουργήθηκε από διάφορα οφθαλμολογικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η αυξημένη οφθαλμική πίεση αλλά κι άλλα. Αν υπάρχει υποψία οφθαλμολογικού προβλήματος, προφανώς εκεί χρειάζεται και εξέταση από οφθαλμίατρο. Μία τρίτη κατηγορία παθήσεων που μπορεί να εκδηλωθούν με πόνο ή βάρος στο μέτωπο είναι οι παθήσεις του στοματογναθικού συστήματος. Αυτές είναι παθήσεις που σε πάρα πολλές περιπτώσεις διαφεύγουν της διάγνωσης, δηλαδή ούτε ο ασθενής αλλά ούτε και ο γιατρός σκέφτονται ότι μπορεί το πρόβλημα ή το ενόχλημα να οφείλονται σε μυϊκό σπασμό γιατί, για παράδειγμα, ο ασθενής μπορεί ασυναίσθητα να σφίγγει ή να τρίζει τα δόντια του το βράδυ ή και στη διάρκεια της ημέρα. Οι παθήσεις του στοματογναθικού συστήματος μπορούν να διαγνωστούν με επίσκεψη σε οδοντίατρο η, καλύτερα, σε ειδικευμένο γναθολόγο. Οι παραπάνω περιπτώσεις φυσικά δεν εξαντλούν τις πιθανές αιτίες πονοκεφάλου στο μέτωπο. Υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι σοβαρές όπως για παράδειγμα οι καλοήθεις και οι κακοήθεις όγκοι του εγκεφάλου, οι φλεγμονές και τα αιματώματα. Αυτές οι σοβαρές παθήσεις είναι αρκετά σπάνια το αίτιο ενός τέτοιου πονοκεφάλου, και σε γενικές γραμμές προκαλούν πονοκέφαλο ο οποίος σταδιακά αλλά σταθερά επιδεινώνεται και συνοδεύεται από χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως το ότι δυναμώνει με το βήχα, το φτέρνισμα και την αλλαγή θέσης του κεφαλιού. Η εξέταση που μπορεί να αποκλείσει αυτά τα σοβαρά αιτία είναι η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου η οποία μας δείχνει με πλήρης λεπτομέρειες το κρανίο και τον εγκέφαλο. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, ένας πονοκέφαλος στο μέτωπο μπορεί να οφείλεται σε μία ίωση, σε παρατεταμένη ψυχική ή σωματική κόπωση, σε έλλειψη ύπνου, σε αφυδάτωση ή και σε υπερβολική λήψη αλκοόλ.
Συμπερασματικά, ένας πονοκέφαλος στο μέτωπο μπορεί να έχει πολλές και διάφορες αιτίες. Αν πρόκειται για ένα επεισόδιο που επαναλαμβάνεται, πιθανώς είναι ημικρανία ή κεφαλαλγία τάσεως. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν το σύμπτωμα αυτό, κάποιες από τις οποίες είναι σοβαρές και χρειάζεται να αποκλειστούν με κατάλληλες εξετάσεις.
Εισαγωγή
- Πονοκέφαλος Τάσεως
- Πότε είναι ανησυχητικός ή επικίνδυνος ο πονοκέφαλος;
- Πονοκέφαλος: Τι είναι και ποιες αιτίες τον προκαλούν
- Πονοκέφαλος: Είδη και κατηγορίες
- Αξονική και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου στους πονοκεφάλους
- Πόνος στον αυχένα και πονοκέφαλος
- Έντονος πονοκέφαλος για μέρες
- Πονοκέφαλος, ζαλάδα & αστάθεια
- Πόνος στο κεφάλι με το άγγιγμα – Πού οφείλεται
- Στιγμιαίοι πόνοι στο κεφάλι – Αιτίες & Αντιμετώπιση
- Πονοκέφαλος στο μέτωπο – Αντιμετώπιση
- Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι πονοκεφάλου;
- Ημερολόγιο Κεφαλαλγίας
- Κέντρο Κεφαλαλγίας – Ιατρείο Κεφαλαλγίας
- Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος