Ανησυχία για το Aimovig

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Ανησυχία για την προοπτική του μονοκλωνικού αντισώματος για την προληπτική θεραπεία της ημικρανία Aimovig (Novartis) έχουν δημιουργήσει ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις. 

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Novartis, μετά τις γνωστές στο κοινό νομικές περιπέτειες και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό δείχνει να αποσύρεται σταδιακά από την Ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα έχει διακόψει την επιστημονική υποστήριξη για το Aimovig πανευρωπαϊκά. Επίσης, τον Ιούνιο του 2021 η εταιρεία Novartis που έχει στην Ευρώπη την άδεια κυκλοφορίας του Aimovig, ανακοίνωσε απόλυση μεγάλου αριθμού  στελεχών της. Το ανησυχητικο για το θέμα μας είναι πως μεταξύ των απολυθέντων βρίσκεται σημαντικός αριθμός ανθρώπων που εργάζονταν στην ιατρική ενημέρωση για το σκεύασμα Aimovig, το οποίο αναμενόταν ως το πρώτο φάρμακο της κατηγορίας που θα έμπαινε στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ, αλλά καθυστέρησε σημαντικά και τελικά μπήκε δεύτερο. 

Το Aimovig βρίσκεται λοιπόν στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ και ήδη το λαμβάνει σημαντικός αριθμός ασθενών με ημικρανία. Αν τελικά πάψει να είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, αυτό θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστο νέο για τις χιλιάδες ανθρώπων με ημικρανία που για χρόνια αναμένουν μια εξέλιξη στις θεραπευτικές τους επιλογές. Ευτυχώς, τα άλλα μονοκλωνικά αντισώματα Ajovy και Emgality που ανήκουν σε άλλες εταιρείες κλυκλοφορούν κανονικά και δεν διαφαίνεται οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με αυτά. 

Οι τελικές εξελίξεις στο θέμα αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες.

 

Στη φωτογραφία, τα 3 μονοκλωνικά αντισώματα Aimovig (Novartis), Ajovy (Teva) και Emgality (Lilly).

Στη φωτογραφία, τα 3 μονοκλωνικά αντισώματα Aimovig (Novartis), Ajovy (Teva) και Emgality (Lilly).

Τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας που έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα Aimovig (Novartis), Ajovy (Teva), Emgality (Lilly) και Vyepti (Lundbeck) και έχουν ένδειξη την προληπτική θεραπεία της ημικρανίας σε ασθενείς με 4 ή παραπάνω ημέρες με ημικρανία το μήνα.

Πρόκειται για καινοτόμες θεραπείες που στοχεύουν στο CGRP, ένα νευροπεπτίδιο του ανθρώπινου οργανισμού που έχει κομβικό ρόλο στην παθογένεση των κρίσεων ημικρανίας. Κλινικές μελέτες με τα φάρμακα αυτά έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και μερικές έχουν διεξαχθεί και σε ερευνητικά κέντρα της χώρας μας. Ο στοχευμένος τρόπος δράσης τους, το καλό κλινικό αποτέλεσμα, το χαμηλό ποσοστό παρενεργειών και η βολική συχνότητα χρήσης (χορήγηση ανά μήνα ή ανά τρίμηνο) καθιστούν τα μονοκλωνικά αντισώματα ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή, εφόσον βέβαια ενταχθούν στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ.

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Ιατρείο Κεφαλαλγίας
Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο Συγγραφέας

Την ύλη του headaches.gr επιμελείται επιστημονικά ο νευρολόγος

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.