Ανησυχία για την ένταξη του Aimovig στη θετική λίστα

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Σημείωση του συγγραφέα: 9 μήνες μετά το συγκεκριμένο άρθρο, το Aimovig μπήκε τελικα στη θετική λίστα του ΕΟΠΥ

Αρχικό άρθρο:

Ανησυχία για την προοπτική ένταξης του μονοκλωνικού αντισώματος για την προληπτική θεραπεία της ημικρανία Aimovig (Novartis) έχουν δημιουργήσει ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις. 

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2021 η εταιρεία Novartis που έχει στην Ευρώπη την άδεια κυκλοφορίας του Aimovig, ανακοίνωσε απόλυση μεγάλου αριθμού  στελεχών της. Το ανησυχητικο για το θέμα μας είναι πως μεταξύ των απολυθέντων βρίσκεται σημαντικός αριθμός ανθρώπων που εργάζονταν στην ιατρική ενημέρωση για το σκεύασμα Aimovig, το οποίο αναμενόταν ως το πρώτο φάρμακο της κατηγορίας που θα έμπαινε στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ.

Το Aimovig βρίσκεται εδώ και καιρό στο στάδιο της τελική διαπραγμάτευσης με τον ΕΟΠΥΥ τιμή, δηλαδή η μοναδική εκκρεμότητα που υπήρχε ήταν να συμφωνήσει ο  ΕΟΠΥΥ με την φαρμακευτική εταιρεία στην τελική τιμή στην οποία ο ΕΟΠΥΥ θα το αγοράζει. Πληροφορίες ήθελαν τις διαπραγματεύσεις να έχουν φτάσει σε τελικό στάδιο.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως η φαρμακευτική εταιρεία ίσως προχώρησε στην εν λόγω απόφαση βλέποντας πως δεν υπάρχει θετική εξέλιξη, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, στην διαπραγμάτευση με τον ΕΟΠΥΥ και, ως εκ τούτου, δεν έχει νόημα η υποστήριξη ολόκληρης γραμμής ιατρικής ενημέρωσης. Προφανώς, αυτό θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστο νέο για τις χιλιάδες ανθρώπων με ημικρανία που για χρόνια αναμένουν μια εξέλιξη στις θεραπευτικές τους επιλογές. Ωστόσο, υπάρχει και η τοποθέτηση πως οι αποφάσεις της Novartis για απολύσεις προσωπικού εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναπροσαρμογών και πως δεν σχετίζονται με την προοπτική ένταξης του Aimovig στη θετική λίστα, ή όχι.

Οι τελικές εξελίξεις στο θέμα αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή, το πολύ, λίγους μήνες.

 

Στη φωτογραφία, τα 3 μονοκλωνικά αντισώματα Aimovig (Novartis), Ajovy (Teva) και Emgality (Lilly).

Στη φωτογραφία, τα 3 μονοκλωνικά αντισώματα Aimovig (Novartis), Ajovy (Teva) και Emgality (Lilly).

Τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας που έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα Aimovig (Novartis), Ajovy (Teva) και Emgality (Lilly) και έχουν ένδειξη την προληπτική θεραπεία της ημικρανίας σε ασθενείς με 4 ή παραπάνω ημέρες με ημικρανία το μήνα.

Πρόκειται για καινοτόμες θεραπείες που στοχεύουν στο CGRP, ένα νευροπεπτίδιο του ανθρώπινου οργανισμού που έχει κομβικό ρόλο στην παθογένεση των κρίσεων ημικρανίας. Κλινικές μελέτες με τα φάρμακα αυτά έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και μερικές έχουν διεξαχθεί και σε ερευνητικά κέντρα της χώρας μας. Ο στοχευμένος τρόπος δράσης τους, το καλό κλινικό αποτέλεσμα, το χαμηλό ποσοστό παρενεργειών και η βολική συχνότητα χρήσης (χορήγηση ανά μήνα ή ανά τρίμηνο) καθιστούν τα μονοκλωνικά αντισώματα ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή, εφόσον βέβαια ενταχθούν στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ.

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Ιατρείο Κεφαλαλγίας
Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο Συγγραφέας

Την ύλη του headaches.gr επιμελείται επιστημονικά ο νευρολόγος

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.