Ημικρανία με αύρα
Μερικοί άνθρωποι με ημικρανία (λιγότεροι από έναν στους τέσσερεις) ίσως έχουν αύρα πριν από μερικές από τις κρίσεις πονοκέφαλού τους. Συχνά, άνθρωποι με ημικρανία αποκαλούν λανθασμένα ως «αύρα» την ακαθόριστη και μη συγκεκριμένη αίσθηση ότι θα έρθει μία ημικρανική κρίση. Όμως, ο όρος αύρα αναφέρεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό: “Αύρα” στην ημικρανία ονομάζονται κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα, που συνήθως προηγούνται του πόνου.
Η ημικρανική αύρα μπορεί να είναι οπτική, αισθητική, κινητική ή από την ομλία.
Η πιο κοινή αύρα αποτελείται από οπτικά συμπτώματα (οπτική αύρα). Συχνά, ο άνθρωπός που έχει οπτική αύρα μπορεί να βλέπει φωτεινές γραμμές, φωτάκια που αναβοσβήνουν ή και θαμπά τμήματα μέσα στο οπτικό του πεδίο (τα συμπτώματα αυτά αναφέρονται ενδεικτικά, καθώς υπάρχουν πολλοί τύποι οπτικής αύρας). Συχνά τα συμπτώματα συνυπάρχουν: Μία γραμμή, φωτεινή ή όχι, που μπορεί να αναβοσβήνει έχει από τη μία πλευρά της μία περιοχή όπου η όραση δεν είναι καθαρή (αυτό αποκαλείται ιατρικά “σπινθηροβόλο σκότωμα”). Τα συμπτώματα της οπτικής αύρας εντοπίζονται σε τμήμα του οπτικού πεδίου (δεξιού ή αριστερού), κάτι που συχνά κάνει τον άνθρωπό που τα έχει, να θεωρεί, λανθασμένα, ότι τα συμπτώματα αφορούν στο ένα μάτι (δεξιό ή αριστερό). Τα συμπτώματα της οπτικής αύρας μετακινούνται μέσα στο οπτικό πεδίο, συχνότερα κινούμενα από το κέντρο προς τα έξω. Αν εντοπίζονται σε ολόκληρο το ήμισυ του πεδίου, συχνά περιγράφεται ότι «φαίνονται τα πρόσωπα και τα αντικείμενα μισά». Διαρκούν χαρακτηριστικά λιγότερο από ώρα, και συχνά μόνο 15 ή 20 λεπτά. Ο πονοκέφαλος της ημικρανίας συνήθως ακολουθεί την αύρα, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προηγείται ή να συμβαίνουν ταυτόχρονα. Παλαιότερα η ημικρανία με οπτική αύρα ονομαζόταν “οφθαλμική ημικρανία” ή “οπτική ημικρανία”, όροι που πια έχουν καταργηθεί στη σύγχρονη επιστημονική ορολογία.
Μερικές κοινές περιπτώσεις οπτικής αύρα (αλλά, αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους) φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.
Για την οπτική αύρα, παλαιότερα χρησιμοποιούνταν και άλλοι ιατρικοί όροι, όπως “οφθαλμική ημικρανία” ή “οπτική ημικρανία”, που όμως πλέον έχουν καταργηθεί.
Στο video που ακολουθεί (πηγή: Mayo Clinic) παρουσιάζεται μία περίπτωση του πως μπορεί να μοιάζει η οπτική αύρα.
Εκτός από τα οπτικά συμπτώματα, μερικοί άνθρωποι έχουν αισθητική αύρα (μούδιασμα ή «βελόνιασμα») σε ένα μέρος του σώματος. Η αισθητική αύρα περιλαμβάνει συνήθως το χέρι και το πρόσωπο στην ίδια πλευρά. Άλλοι άνθρωποι βιώνουν διαταραχές του λόγου ως τμήμα της αύρας τους (δεν βρίσκουν τις λέξεις ή και δεν μπορούν καθόλου να μιλήσουν).
Αν και τα συμπτώματα αύρας μπορούν να είναι (αρχικά, τουλάχιστον) τρομακτικά για μερικούς ανθρώπους, είναι γενικά αβλαβή, και οι άνθρωποι με ημικρανία με αύρα ίσως τα βιώσουν πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής τους. Εντούτοις, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση τέτοια συμπτώματα να αναφέρονται στον νευρολόγο, για να εξασφαλιστεί ότι δεν οφείλονται σε κάποια άλλη αιτία.
Θεραπεία σε ασθενείς με ημικρανική αύρα πρέπει να χορηγηθεί αν τα επεισόδια αύρας είναι συχνά, παρατεταμένα ή αν στην αύρα περιλαμβάνεται κινητικό έλλειμα (αδυναμία σε κάποιο μέλος του σώματος) και συνήθως χορηγείται στα πλαίσια παρακολούθησης σε κάποιο Ιατρείο Κεφαλαλγίας. Για το σύμπτωμα της αύρας αυτό καθεαυτό, θεραπεία που να μπορεί να ληφθεί εκείνη τη στιγμή και να το σταματήσει δεν υπάρχει. Πρόκειται για ηλεκτροχημικό φαινόμενο που συμβαίνει στον εγκέφαλο και ούτε τα αναλγητικά, ούτε τα ειδικά αντι-ημικρανικά παυσίπονα μπορούν να το αναχαιτίσουν. Ωστόσο, διάφορες προληπτικές θεραπείες της ημικρανίας μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα της αύρας και έτσι, αν η αύρα είναι συχνή ή αν για οποιοδήποτε άλλο λόγο χρειάζεται να γίνει προσπάθεια μείωσης της συχνότητας της, μπορεί να χρησιμοποιηθούν (δείτε τη σχετική ενότητα).
Τύποι ημικρανίας
- Ημικρανία στα παιδιά
- Συμπτώματα & πρόδρομα συμπτώματα ημικρανίας
- Χρόνια ημικρανία
- Ημικρανική αύρα χωρίς κεφαλαλγία
- Γιατί μερικοί άνθρωποι με ημικρανία έχουν αύρα και άλλοι όχι;
- Αναλυτικότερα για την αύρα της ημικρανίας
- Ημικρανία με αύρα
- Ημικρανία χωρίς αύρα
- Αιθουσαία ημικρανία και ημικρανική αιθουσοπάθεια