Το τρίδυμο νεύρο είναι το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την μεταφορά στον εγκέφαλο των αισθήσεων του πόνου, της θερμοκρασίας και της αφής από την περιοχή του προσώπου και του μπροστινού μέρους του κεφαλιού. Η νευραλγία του τριδύμου νεύρου χαρακτηρίζεται από απότομο, πολύ δυνατό και μικρής διάρκειας πόνο (διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα ως λίγα λεπτά) που μπορεί να επανέρχεται πολλές φορές την ημέρα. Συνήθως, ο ασθενής νιώθει ότι ο πόνος έχει χαρακτήρα "σαν να χτυπάει ηλεκτρικό ρεύμα". Ο πόνος της νευραλγίας τριδύμου εντοπίζεται στο πρόσωπο ή στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού (αναλυτικότερα, μπορεί να εντοπίζεται στο σαγόνι, στο μάγουλο ή στην περιοχή γύρω από το μάτι και τον κρόταφο) και συχνά αναφέρεται ότι μπορεί να προκληθεί από απλές κινήσεις, όπως η ομιλία, η μάσηση ή το ξύρισμα του προσώπου, ενώ μερικές φορές ακόμη και ένα ελαφρό ρεύμα αέρα που "χτυπάει" στο μάγουλο ή στον κρόταφο τον ασθενή μπορεί να προκαλέσει τον πόνο. Πρόκειται για πόνο που, αν εμφανίζεται συχνά, καθίσταται βασανιστικός για τον ασθενή.

H συνεχής μονόπλευρη κεφαλαλγία (hemicrania continua) είναι μια σπάνια μορφή συνεχούς πονοκέφαλου που, όπως υποδηλώνει το όνομά του, αφορά μόνο τη μία πλευρά του κεφαλιού.

Η έννοια του "συνεχούς" πονοκεφάλου είναι κυριολεκτική, καθώς ο πόνος της hemicrania continua δεν σταματάει για μήνες, όντας παρών όλη την ημέρα και όλη τη νύχτα.

Η παροξυσμική μονόπλευρη κεφαλαλγία (διεθνώς: paroxysmal hemicrania) είναι μία εξαιρετικά σπάνια μορφή πονοκεφάλου. Ακόμη και νευρολόγοι που εργάζονται σε ειδικά ιατρεία κεφαλαλγίας μπορεί να έχουν δει ελάχιστα ή και καθόλου περιστατικά της πάθησης.

Αν και ο ίλιγγος φυσικά και δεν αποτελεί  πονοκέφαλο, οι δύο καταστάσεις συχνά συνυπάρχουν ή συγχέονται και έτσι κρίθηκε σκόπιμο να παρατεθεί εδώ ένα άρθρο πάνω στον ίλιγγο.

Ο πονοκέφαλος συχνά συνοδεύει διάφορες λοιμώξεις.

Ωστόσο, ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι σύμπτωμα και επικίνδυνων λοιμώξεων, όπως η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα. Ο πονοκέφαλος από μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από διάφορα άλλα συμπτώματα, όπως θόλωση της συνείδησης (ο ασθενής εμφανίζεται σαν νυσταγμένος, αποπροσανατολισμένος και δεν ανταποκρίνεται κανονικά σε λεκτικά ή άλλα ερεθίσματα), αυχεναλγία, αυχενική δυσκαμψία, δυσανεξία στο φως και τους ήχους και, ενδεχομένως, διάφορα άλλα νευρολογικά συμπτώματα. Η έγκαιρη αναγνώριση μίας μηνιγγίτιδας και η άμεση έναρξη θεραπείας έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται πονοκέφαλοι που προκαλούνται από φάρμακα (παραδείγματος χάριν, μερικά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για καρδιολογικά προβλήματα, όπως τα αγγειοδιασταλτικά φάρμακα που αποκαλούνται νιτρώδη), ο πονοκέφαλος λόγω της κατάχρησης οινοπνεύματος («hangover»), και πονοκέφαλοι που οφείλονται στην κατάχρηση φαρμάκων, παυσίπονων ή άλλων.

Σελίδα 1 από 2