Έντονος πονοκέφαλος για ημέρες

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Ένας πονοκέφαλος που είναι έντονος και διαρκεί για πολλές ημέρες είναι φυσικό να προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις ενός τέτοιου πονοκεφάλου αφορούν έξαρση ενός καλοήθη προϋπάρχοντα πονοκεφάλου και κυρίως μιας ημικρανίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που παρουσιάζει έναν ιδιαίτερα έντονο πονοκέφαλο που διαρκεί μέρες δεν θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική συμβουλή. Το αντίθετο: ειδικά αν είναι τέτοιο φαινόμενο είναι πρωτοεμφανιζόμενο, είναι απαραίτητο να γίνει ιατρική εξέταση και αξιολόγηση, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν κρύβεται κάτι πιο ανησυχητικό.

εντονος πονοκεφαλος για μερες

"Αν προϋπάρχει γνωστό ιστορικό ενός πονοκεφάλου και η συγκεκριμένη έξαρση μοιάζει σε γενικές γραμμές με τον προϋπάρχοντα πονοκέφαλο, ακόμα κι αν είναι μεγαλύτερη σε ένταση ή σε διάρκεια από το συνηθισμένο, μπορούμε να πούμε ότι πιθανότατα δεν πρόκειται κάτι για ανησυχητικό και να αντιμετωπίσουμε το επεισόδιο με μία αναλγητική αγωγή, παρακολουθώντας ασφαλώς προσεκτικά την εξέλιξη του."

Κατά την αρχική αξιολόγηση ενός ανθρώπου που παρουσιάζει έντονο πονοκέφαλο για ημέρες, το καθοριστικό στοιχείο είναι το ιστορικό. Εφόσον προϋπάρχει γνωστό ιστορικό ενός πονοκεφάλου, όπως για παράδειγμα μιας ημικρανίας, και η συγκεκριμένη έξαρση μοιάζει σε γενικές γραμμές με τον προϋπάρχοντα πονοκέφαλο, ακόμα κι αν είναι μεγαλύτερη σε ένταση ή σε διάρκεια από το συνηθισμένο, μπορούμε να πούμε ότι πιθανότατα δεν πρόκειται κάτι για ανησυχητικό και να αντιμετωπίσουμε το επεισόδιο με μία αναλγητική αγωγή, παρακολουθώντας ασφαλώς προσεκτικά την εξέλιξη του.  Εξάλλου, είναι γνωστό στους ανθρώπους που πάσχουν από ημικρανία ότι οι κρίσεις μπορεί άλλοτε να είναι δυνατότερες κι άλλοτε ηπιότερες, και ότι διάφοροι παράγοντες όπως ο ορμονικός κύκλος τις γυναίκες, αλλά και το άγχος, το στρες και η κούραση και στα δύο φύλα μπορεί να οδηγήσουν στην πυροδότηση μια εντονότερης ημικρανίας.

Αν όμως το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν μοιάζει ιδιαίτερα με τα προϋπάρχοντα επεισόδια πονοκεφάλου ή ημικρανίας, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε την πιθανότητα οφείλεται σε κάποια άλλη, καινούργια αιτία και να προβούμε σε σχετικό διαγνωστικό έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση ενός πρωτοεμφανιζόμενου πονοκεφάλου, ειδικά αν είναι έντονος και διαρκεί για μέρες: Είναι σημαντικό να γίνει αξιολόγηση από νευρολόγο. Και στην περίπτωση αυτή, στατιστικά, τις περισσότερες φορές δεν θα υπάρχει κάτι το σοβαρό ή ανησυχητικό. Ωστόσο μια πρωτοεμφανιζόμενη δυνατή και πολυήμερη κεφαλαλγία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να κρύβει κάτι σοβαρό και γι’ αυτό το λόγο η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική. Έτσι, ανάλογα βέβαια με το ιστορικό, ο νευρολόγος μπορεί να ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις, απεικονιστικές εξετάσεις όπως για παράδειγμα μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ή αυχένα ή κι άλλες ειδικότερες εξετάσεις ή να ζητήσει, αν είναι απαραίτητο και όχι προφανώς σε όλες τις περιπτώσεις, γνώμη από οφθαλμίατρο, ΩΡΛ ή οδοντίατρο καθώς παθήσεις των ματιών, της γνάθου ή ΩΡΛ αιτιολογίας μπορεί να προκαλέσουν μερικές φορές σημαντική κεφαλαλγία.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία στο ιστορικό, όπως για παράδειγμα η πολύ απότομη, κεραυνοβόλα έναρξη ενός πολύ δυνατού πονοκέφαλο, η σταδιακή επιδείνωση ενός πονοκεφάλου για διάστημα ημερών, εβδομάδων ή μηνών, η συνύπαρξη πονοκεφάλου με πυρετό ή άλλα συμπτώματα, αλλά και διάφορα άλλα στοιχεία, τα οποία μας κατευθύνουν στην ανάγκη να κάνουμε έλεγχο για να αποκλείσουμε μια σοβαρή συνυπάρχουσα παθολογία. Για αναλυτικότερα στοιχεία για το πότε ένας πονοκέφαλος είναι ανησυχητικός ή επικίνδυνος, δείτε την σχετική ενότητα του headaches.gr.

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.