Νευραλγία Τριδύμου

Το τρίδυμο νεύρο είναι το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την μεταφορά στον εγκέφαλο των αισθήσεων του πόνου, της θερμοκρασίας και της αφής, από την περιοχή του προσώπου και του μπροστινού μέρους του κεφαλιού. 

Η νευραλγία του τριδύμου νεύρου χαρακτηρίζεται από απότομο, πολύ δυνατό και μικρής διάρκειας πόνο (διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα ως λίγα λεπτά) που μπορεί να επανέρχεται πολλές φορές την ημέρα. Συνήθως, ο ασθενής νιώθει ότι ο πόνος έχει χαρακτήρα "σαν να χτυπάει ηλεκτρικό ρεύμα". Ο πόνος της νευραλγίας τριδύμου εντοπίζεται στο πρόσωπο ή στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού (αναλυτικότερα, μπορεί να εντοπίζεται στο σαγόνι, στο μάγουλο ή στην περιοχή γύρω από το μάτι και τον κρόταφο) και συχνά αναφέρεται ότι μπορεί να προκληθεί από απλές κινήσεις, όπως η ομιλία, η μάσηση ή το ξύρισμα του προσώπου, ενώ μερικές φορές ακόμη και ένα ελαφρό ρεύμα αέρα που "χτυπάει" στο μάγουλο ή στον κρόταφο τον ασθενή μπορεί να προκαλέσει τον πόνο. Συνεχόμενος πόνος, με σταθερή ή σχεδόν σταθερή ένταση, δεν μπορεί να είναι νευραλγία τριδύμου.

Νευραλγία Τριδύμου

Όπως προαναφέρθηκε, η εμφάνιση νευραλγίας του τριδύμου νεύρου αποτελεί εκδήλωση δυσλειτουργίας του, η οποία μπορεί να έχει κάποια συγκεκριμένη αιτία (για παράδειγμα, πίεση του νεύρου από αγγειακό κλάδο ή από όγκο), αλλά και για την οποία πολλές φορές δεν ανευρίσκεται υποκείμενο αίτιο (στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για "Ιδιοπαθή νευραλγία τριδύμου"). Έτσι, η διαγνωστική προσέγγιση ενός ανθρώπου με συμπτώματα νευραλγίας τριδύμου θα πρέπει να γίνεται από ειδικό νευρολόγο ή σε κάποιο Ιατρείο Κεφαλαλγίας, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστούν εξετάσεις, για να αποκλειστεί ότι η νευραλγία οφείλεται σε κάποια υποκείμενη αιτία, όπως σε έναν όγκο, σε ένα ανεύρυσμα ή σε άλλου τύπου βλάβη. Ως εκ τούτου, μετά την απαραίτητη λήψη του ιστορικού και κλινική νευρολογική εξέταση, κάποια απεικονιστική εξέταση όπως η μαγνητική τομογραφία είναι αρκετές φορές απαραίτητο να γίνει. 

Η νευραλγία του τριδύμου μπορεί να είναι βασανιστική αλλά, ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη χρήση ορισμένων νευροτροποποιητικών φαρμάκων (έτσι ονομάζονται τα φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων διαφόρων ειδών, όπως η ημικρανία, η επιληψία και ο νευροπαθητικός πόνος και που παλαιότερα ονομάζονταν αντιεπιληπτικά, λόγω της αρχικής χρήσης τους στην επιληψία). Στα φάρμακα της κατηγορίας αυτής που χρησιμοποιούνται συχνότερα στη νευραλγία του τριδύμου νεύρου περιλαμβάνονται, μεταξύ αρκετών άλλων, η καρβαμαζεπίνη, η οξκαρβαζεπίνη, η πρεγκαμπαλίνη και η γκαμπαπεντίνη. Με τις κατάλληλες δόσεις ή συνδυασμούς αυτών ή και άλλων φαρμάκων, τις περισσότερες φορές οι κρίσεις της νευραλγίας τριδύμου υποχωρούν πλήρως ή, έστω, ελέγχονται ικανοποιητικά. Τα νευροτροποποιητικά φάρμακα πρέπει να δίνονται μόνο μετά από συνταγή και κάτω από παρακολούθηση νευρολόγου.

Όπως προαναφέρθηκε, σπάνια η φαρμακευτική θεραπεία της νευραλγίας τριδύμου θα αποτύχει και θα είναι αναπόφευκτη κάποια χειρουργική θεραπεία, η οποία γίνεται από ειδικευμένους νευροχειρουργούς.

Η νευραλγία του γλωσσοφαρυγγικού νεύρου είναι ένας διαφορετικός, σπάνιος τύπος νευραλγίας, όπου ο πόνος εντοπίζεται βαθιά μέσα στο στόμα και στον φάρυγγα. Η αντιμετώπιση της γίνεται φαρμακευτικά, με τα ίδια φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη νευραλγία του τριδύμου νεύρου.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2020 Headaches.gr. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.