Προληπτική θεραπεία της Ημικρανίας

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Η ημικρανία είναι μια ασθένεια- όσοι έχουν νιώσει την εμπειρία μιας ημικρανικής κρίσης δεν μπορούν να την περιγράψουν με άλλο τρόπο. Ιατρικά μιλώντας, είναι μια χρόνια ασθένεια, η οποία εμφανίζεται σε κρίσεις. Όταν οι κρίσεις είναι αραιές και ανταποκρίνονται στη θεραπεία των κρίσεων, κάποια άλλη ιατρική παρέμβαση δεν απαιτείται. 

Αν όμως οι κρίσεις είναι συχνές ή δεν ανταποκρίνονται και τόσο καλά στη θεραπεία, είναι εφικτό να γίνει μια προληπτική θεραπεία της ημικρανίας με σκοπό να αραιώσει τις κρίσεις, να μειώσει την ένταση τους αλλά και να μειώσει τη λήψη αναλγητικών φαρμάκων.

Η προληπτική θεραπεία της ημικρανίας ξεκινά με παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής: Τακτική λήψη νερού και γευμάτων, τακτική άσκηση και σωστό ωράριο ύπνου βοηθούν.

Η ιατρική παρέμβαση στο να μειωθούν οι κρίσεις μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Προληπτική θεραπεία της ημικρανίας μπορεί να γίνει με φαρμακευτικές θεραπείες, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, χρήση ιατρικών συσκευών, Botox σε περίπτωση χρόνιας ημικρανίας και, πλέον, με ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει 6-12 μήνες και, αν χρειαστεί, να επαναληφθεί. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις έντονων και συχνών κρίσεων, η προφυλακτική αγωγή μπορεί να πρέπει να διαρκέσει περισσότερο. Οι νεότερες εξελίξεις στο πολύ ενδιαφέρον αυτό κομμάτι αφορούν την εισαγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του CGRP, των πρώτων απόλυτα εξειδικευμένων προληπτικών κατά της ημικρανίας φαρμάκων στη ιατρική χρήση. Διαβάστε στις επιμέρους ενότητες του headaches.gr αναλυτικότερα στοιχεία για τη προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας.

Σημαντικό είναι, για να μπορεί να αξιολογηθεί σωστά μια οποιαδήποτε προληπτική θεραπεία της ημικρανίας, να ληφθεί στη σωστή δόση και για επαρκές χρονικό διάστημα, το οποίο για τις περισσότερες θεραπείες, φαρμακευτικές ή μη, οριοθετείται στους 3 μήνες θεραπείας.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί από την εκπομπή "Υγεία πάνω απ' Όλα" αναλυτικότερα στοιχεία για την προληπτική θεραπεία της ημικρανίας, όπως πότε και πως γίνεται η προληπτική θεραπεία της ημικρανίας, ποιες είναι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και πως γίνεται η θεραπεία με βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, ποια τα φάρμακα, οι ιατρικές συσκευές, πως γίνεται θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ή μονοκλωνικά αντισώματα.

Μετακινηθείτε παρακάτω, στις επιμέρους ενότητες του headaches.gr για αναλυτικότερα στοιχεία για την προληπτική θεραπεία της ημικρανίας με διάφορος τρόπους. 


Εναλλακτικές θεραπείες στην ημικρανία

Παρά την εκτεταμένη χρήση διαφόρων εναλλακτικών θεραπειών στην ημικρανία (για παράδειγμα: ομοιοπαθητική, βελονισμός αλλά και διάφορες άλλες), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμμία επιστημονική απόδειξη ότι κάποια εναλλακτική θεραπεία στην ημικρανία έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Φάρμακα του ιλίγγου στη θεραπεία της ημικρανίας

Από την κατηγορία αυτή, το φάρμακο που χρησιμοποιείται στην προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας είναι η φλουναριζίνη...

Καρδιολογικά φάρμακα στη θεραπεία της ημικρανίας

Οι β-αδρενεργικοί αναστολείς είναι μια μεγάλη ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συχνά για την προφύλαξη της ημικρανίας...

Αντικαταθλιπτικά φάρμακα στη θεραπεία της ημικρανίας

Από την κατηγορία των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά είναι αυτά που συνηθέστερα χρησιμοποιούνται στην προφύλαξη της ημικρανίας...

Αντιεπιληπτικά (Νευροτροποποιητικά) φάρμακα στη θεραπεία της ημικρανίας

Τα νευροτροποποιητικά φάρμακα είναι μία μεγάλη κατηγορία φαρμάκων που μπορεί μεν να αναπτύχθηκαν αρχικά για τη θεραπεία της επιληψίας...

Το Botox στη θεραπεία της ημικρανίας

Επισήμως εγκεκριμένη λύση από τον Ευρωπαϊκό αλλά και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων είναι το σκεύασμα Botox για χρήση στην προληπτική θεραπεία της χρόνιας ημικρανίας.

Μονοκλωνικά αντισώματα στην θεραπεία της ημικρανίας

Η ανάγκη για μείωση της συχνότητας, τη διάρκειας και της έντασης των κρίσεων ημικρανίας, αλλά και της μείωσης αναλγητικών φαρμάκων, οδηγεί συχνά στην επιλογή χρήσης μιας προφυλακτικής θεραπείας.

Συμπληρώματα διατροφής και ημικρανία

Στην εποχή μας, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής με σκοπό τη διατήρηση καλής υγείας ή την πρόληψη ή ρύθμιση κάποιας ασθένειας αυξάνεται ραγδαία, χωρίς να είναι ακόμη πλήρως κατανοητό...

Διάφορα άλλα φάρμακα στην προληπτική θεραπεία της ημικρανίας

Διάφορα άλλα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας, για να μειωθεί η συχνότητα των κρίσεων, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις...

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ | ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.