Ινιακή νευραλγία

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Με τον όρο «ινιακή νευραλγία» χαρακτηρίζουμε ένα συγκεκριμένο είδος πόνου που εμφανίζεται στην ινιακή περιοχή, δηλαδή στο πίσω μέρος του κρανίου, περιοχή που νευρώνουν τα ινιακά νεύρα. Για να είναι ένας πονοκέφαλος ινιακή νευραλγία, απαιτείται να έχει κάποια τυπικά χαρακτηριστικά. Τα κυριότερα από αυτά είναι η μεγάλη ένταση του πόνου, η εμφάνιση κατά παροξυσμούς με διάρκεια λίγων δευτερολέπτων και ο οξύς ή «διαξιφιστικός» χαρακτήρας, δηλαδή το αίσθημα ότι ο πόνος μοιάζει με «ξυραφιά ή μαχαιριά». Από τα τρία χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν, απαιτείται να υπάρχουν τουλάχιστον δύο, για να είναι ο πόνος ινιακή νευραλγία. Επίσης, στην ινιακή νευραλγία συνήθως συνυπάρχει δυσάρεστο αίσθημα ή και πόνος στην περιοχή, ακόμη και με απλά ερεθίσματα, όπως το να ακουμπήσει κανείς απαλά το δέρμα ή και τα μαλλιά της περιοχής. Επίσης, μπορεί να υπάρχει ευαισθησία στην περιοχή, δηλαδή το άγγιγμα με ελαφρά πίεση προκαλεί πόνο, ενώ σε αρκετούς ανθρώπους μπορεί η πίεση σε συγκεκριμένα σημεία, από όπου περνάνε τα ινιακά νεύρα, να προκαλεί έντονο πόνο. Μερικές φορές, μπορεί να υπάρχει μειωμένη αισθητικότητα ή δυσάρεστη αίσθηση στην προσβεβλημένη περιοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος της ινιακής νευραλγίας μπορεί να αντανακλά στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, μέχρι το μέτωπο ή το μάτι.

Αν και η ινιακή νευραλγία έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά, είναι πάρα πολλές οι φορές που άλλες καταστάσεις λαθεμένα διαγιγνώσκονται ως ινιακή νευραλγία. Η εξήγηση για αυτό έχει να κάνει με την εντόπιση του πόνου. Δυστυχώς, υπάρχει η τάση οποιοσδήποτε πόνος στο πίσω μέρους του κεφαλιού να αποδίδεται σε προβλήματα στον αυχένα. Ωστόσο, πόνος στην ινιακή περιοχή μπορεί να υπάρχει, πέρα από την ινιακή νευραλγία, πολύ πιο συχνά και στην ημικρανία, στην αθροιστική κεφαλαλγία, στην κεφαλαλγία τάσεως, στην κεφαλαλγία από δυσλειτουργία του στοματογναθικού συστήματος, αλλά και σε κεφαλαλγίες που οφείλονται σε προβλήματα του αυχένα ή της ράχης. Μάλιστα, σε τυπικές – κατά τα άλλα- περιπτώσεις ημικρανίας ή αθροιστικής κεφαλαλγίας, μπορεί ο πόνος να εντοπίζεται κυρίως ή και αποκλειστικά στην ινιακή περιοχή. Η διάγνωση λοιπόν, τίθεται με αξιολόγηση όλων των κλινικών συμπτωμάτων και όχι μόνο της εντόπισης του πόνου. Επί συμπτωμάτων που μοιάζουν με ινιακή νευραλγία, παρακλινικές εξετάσεις, όπως απεικονιστικές ή αιματολογικές εξετάσεις, γίνονται σύμφωνα με τη κρίση του θεράποντας ιατρού.

Οι πιο κλασικές θεραπείες για την ινιακή νευραλγία, γίνονται με καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, φαρμάκων όπως η γκαμπαπεντίνη, η πρεγκαμπαλίνη και η ντουλοξετίνη. Τα τελευταία χρόνια, έδαφος κερδίζουν θεραπείες όπως η έγχυση Botox στην περιοχή ή η διενέργεια αποκλεισμού (block) των ινιακών νεύρων, μέθοδοι απλές και πολύ ασφαλείς. Επεμβατικές μέθοδοι, όπως η χρήση ραδιοσυχνοτήτων ή ακόμη περισσότερο η εμφύτευση μόνιμων διεγερτών, γίνονται μόνο όταν οι απλούστερες μέθοδοι αποτυγχάνουν.

Εικόνα: Το σημεία που γίνεται η διενέργεια αποκλεισμού (μπλοκ) ινιακού νεύρου, με χρήση μικρής βελόνας και τοπικού αιναισθητικού. Μπορεί να γίνει για αντιμετώπιση ινιακής νευραλγίας, αλλά και αθροιστικής κεφαλαλγίας ή και άλλων κεφαλαλγιών.

ινιακη νευραλγια & κεφαλαλγια

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.