Πόνος στον αυχένα και “αυχενικό σύνδρομο”

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Αυχενικό σύνδρομο: τι εννοούμε, που οφείλεται και πως θεραπεύεται.

Η διάγνωση του “αυχενικού συνδρόμου” είναι εξαιρετικά διαδεδομένη. Πολλοί άνθρωποι, είτε από μόνοι τους, είτε μετά από επίσκεψη σε φυσικοθεραπευτή ή ιατρό, πιστεύουν πως για διάφορα προβλήματα, όπως όπως σφίξιμο ή πόνος στον αυχένα ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού, αίσθημα πως το κεφάλι είναι "βαρύ" ή "ελαφρύ", αστάθεια, αίσθημα "σαν να είμαι σε βάρκα", ζάλη, τάση για εμετό, αλλά ακόμη και ημικρανία (όπως περιγράφουμε στο δεύτερο τμήμα αυτής της ενότητας) ή και ίλιγγος, ο αυχένας και τα προβλήματα του είναι η αιτία. 

Μια απεικονιστική εξέταση, ακτινογραφία, αξονική ή και μαγνητική τομογραφία αυχένα που δείχνει κάποιου τύπου αλλοιώσεις ή προβλήματα συνήθως “τεκμηριώνει” τη διάγνωση.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις όμως, η διάγνωση του “αυχενικού συνδρόμου” είναι λαθεμένη. Καταρχάς, ο όρος “αυχενικό σύνδρομο” δεν αποτελεί συγκεκριμένη ιατρική διάγνωση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ιατρούς. Όροι που αφορούν συγκεκριμένα προβλήματα, όπως αυχενική σπονδύλωση, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου κ.α. θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται από τους ιατρούς. Ωστόσο, και αυτά τα συγκεκριμένα προβλήματα, ακόμη και αν υπάρχουν και φαίνονται στις απεικονιστικές εξετάσεις, πολύ συχνά δεν είναι η αιτία για τα συμπτώματα που έχουν οι ασθενείς…

Οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμη και σε σχετικά νεαρή ηλικία μπορεί να εμφανίσουν σε κάποια ακτινογραφία, αξονική τομογραφία ή και μαγνητική τομογραφία της αυχενικής σπονδυλικής στήλης ευρήματα. Το πιο συχνό είναι ο "ευθειασμός", που σημαίνει ότι η σπονδυλική στήλη αντί να έχει μια καμπύλη θέση, έχει έρθει σε μια σχετική ευθεία (δείτε και εικόνα). Επίσης, μπορεί να υπάρχουν ήπιες δισκοκήλες που συνήθως περιγράφονται ως "μόλις υποσημαινόμενες" (δηλαδή, "μόλις που φαίνονται"), αλλά και άλλες αλλοιώσεις όπως οστεοόφυτα ή και κανονικές, ευμεγέθεις δισκοκήλες. Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει πως πολλά τέτοια ευρήματα βρίσκονται και σε πλήρως ασυμπτωματικούς ανθρώπους! Δηλαδή, η ύπαρξη τέτοιων ευρημάτων δεν σημαίνει ότι προκαλούν και συμπτώματα, ούτε βέβαια αποδεικνύει την αιτιολογία σε κάποιον που έχει ένα σύμπτωμα. Μάλιστα, ο ευθειασμός δεν έχει στατιστικά φανεί να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης πόνου (1, 2). Θα πρέπει να κινηθούμε διαφορετικά και να δούμε αν, επιστημονικά, το σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται στο εύρημα και όχι να δεχθούμε ότι οπωσδήποτε αυτό συμβαίνει. 

Έτσι, σε κάθε περίπτωση, συμπτώματα τυπικά για ημικρανία ή ίλιγγο δεν είναι δυνατόν να οφείλονται σε παθήσεις του αυχένα ή "αυχενικό σύνδρομο", αν και μερικές φορές μπορεί να επιβαρύνονται από αυτά. Η θεραπεία τους είναι αιτιολογική, ενώ θεραπεία στον αυχένα μπορεί να γίνει επικουρικά. 

Από την άλλη πλευρά, προβλήματα μυϊκής φύσεως στον αυχένα και το πίσω μέρος του κεφαλιού, ίσως οφείλονται βέβαια σε προβλήματα του αυχένα. Ο συνδυασμός μυοχαλαρωτικών, μαγνησίου από το στόμα και και με επάλειψη, ήπιας φυσικοθεραπείας και σταδιακής μυϊκής ενδυνάμωσης της περιοχής φαίνεται να έχει ένα ολιστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα. 

αυχενικο συνδρομο

Όταν η ημικρανία διαγιγνώσκεται ως "αυχενικό σύνδρομο"...!

Η παρακάτω άποψη προέρχεται από μία συζήτηση, μεταξύ ασθενούς και ιατρού. Σχολιάζει, λοιπόν, η ασθενής: “…υποφέρω από αυχενικό σύνδρομο και μόνο τα παυσίπονα βοηθούν όταν είμαι σε κρίση, ευτυχώς όχι τακτικά πλέον... παράλληλα φοράω κολλάρο και μάσκα για να μην βλέπω φως. Αυτό ξεκινάει τις πρώτες πρωινές ώρες...”.

Η συγκεκριμένη ασθενής είναι πεπεισμένη πως το πρόβλημα της είναι το “αυχενικό σύνδρομο”. Ωστόσο, ξεκάθαρα περιγράφει πόνο που έρχεται σε κρίσεις, στη διάρκεια των οποίων δεν θέλει να βλέπει φως. Επίσης, αναφέρει πως ο πόνος πια δεν έρχεται τόσο  τακτικά. Η περιγραφή αυτή είναι τυπική για ημικρανία, καθώς πόνος στο κεφάλι ή στον αυχένα, που έρχεται σε κρίσεις μεγάλης έντασης, με ενόχληση από το φως δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο…. Ο πόνος από βλάβη στον αυχένα ποτέ δεν συνοδεύεται από ενόχληση από το φως. Η μείωση της συχνότητας των κρίσεων είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο στην ημικρανία, μετά την μέση ηλικία- αντίθετα τα αυχενικά προβλήματα, συνήθως εκφυλιστικής φύσεως, με το πέρασμα του χρόνου επιδεινώνονται….

Γιατί όμως η συγκεκριμένη ασθενής ή ο ιατρός της δεν αναγνώρισαν την ημικρανία και απέδωσαν τα συμπτώματα σε πρόβλημα του αυχένα; Δυστυχώς, αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει σύγχυση για την  εικόνα της ημικρανίας. Πολλοί πιστεύουν πως είναι απαραίτητο να είναι πόνος στο μισό κεφάλι, με κυριότερη εντόπιση στο μάτι ή στον κρόταφο. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. Η ημικρανία μπορεί να εντοπίζεται οπουδήποτε στο κεφάλι ή στον αυχένα, στη μία  ή και ταυτόχρονα στις δύο πλευρές. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι το πρώτο σημείο έναρξης μιας κρίσης ημικρανίας. Η εντόπιση που μπορεί να αλλάζει (δηλαδή ο ίδιος πόνος να είναι άλλοτε στη μία και άλλοτε στην άλλη πλευρά). Επίσης, το γεγονός ότι ο πόνος έρχεται κατά έντονες κρίσεις, που μετά λίγες ώρες ή και 2-3 μέρες περνούν πλήρως, και συνοδεύονται από ενόχληση από φως ή ήχους είναι τυπικά χαρακτηριστικά της ημικρανίας, ενώ αποκλείεται να οφείλονται σε οποιοδήποτε πρόβλημα του αυχένα. Αντίθετα, προβλήματα του αυχένα, συνήθως προκαλούν χρόνιο καθημερινό πόνο, που όντως μπορεί να παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις, αλλά δεν αλλάζει εντόπιση και δεν συνοδεύεται από ενόχληση σε φως και ήχους. Η άγνοια λοιπόν της τυπικής εικόνας των παθήσεων αυτών, σε συνδυασμό με την εύκολη παραπομπή για απεικονιστικές εξετάσεις (οι οποίες αναδεικνύουν κάποιο πρόβλημα στον αυχένα σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους, καθώς οι φθορές στη αυχενική σπονδυλική στήλη είναι κάτι αναπόφευκτο) οδηγούν στη λαθεμένη εντύπωση πως τα προβλήματα στον αυχένα οδηγούν στα συμπτώματα του ασθενούς. Δυστυχώς, η αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων είναι πολύ διαφορετική από αυτή της ημικρανίας και η λαθεμένη διάγνωση συνήθως οδηγεί σε μη ικανοποιητική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην περίπτωση λοιπόν πόνου στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στον αυχένα ή στην ράχη, που συνοδεύεται από ενόχληση σε φως ή και ήχους, ας σκεφτούμε την ημικρανία και όχι το “αυχενικό σύνδρομο”…  Προβλήματα του αυχένα δεν μπορούν να προκαλούν αυτόν τον πόνο.  

Να σημειωθεί πως ούτε ιλίγγους μπορούν να προκαλούν τα προβλήματα του αυχένα (η άποψη πως “προβλήματα του αυχένα προκαλούν ίλιγγο" γιατί πιέζουν τα αγγεία που αιματώνουν τον εγκέφαλο” είναι ιατρικά μη ορθή.

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.