Συνδυασμοί φαρμάκων στη θεραπεία της κρίσης ημικρανίας

Αν και στο εξωτερικό κυκλοφορούν δεκάδες φάρμακα που περιέχουν δύο ή περισσότερες ουσίες, στην χώρα μας δεν είναι τόσο διαδεδομένα. Εξαίρεση είναι ο συνδυασμός παρακεταμόλης και κωδεΐνης, εργοταμίνης και καφεΐνης και παρακεταμόλης με καφεΐνη και πιο πρόσφατα και με ασπιρίνη. Γνωστά φάρμακα της κατηγορίας είναι το Panadol Extra, το Panmigran, το Algon, το Lonarid-N και άλλα.

Κάποιοι από αυτούς τους συνδυασμούς είναι μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, που κυκλοφορούν ελεύθερα και διαφημίζονται ευρέως (παρακεταμόλη με καφεΐνη ή παρακεταμόλη με καφεΐνη και με ασπιρίνη) ενώ άλλα, που περιεχουν κωδεΐνη ή εργοταμίνη δίνονται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή. 

Οι συνδυασμοί φαρμάκων γενικά έχουν καλύτερη αναλγητική δράση από ότι το κάθε συστατικό τους μεμονωμένα, ωστόσο -όπως θα αναμενόταν- συχνά έχουν και περισσότερες παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Σε ήπιες ημικρανικές κρίσεις ίσως έχουν αποτέλεσμα, αλλά η εμπειρία των περισσότερων ανθρώπων με μέτριας έντασης ή ισχυρές ημικρανικές κρίσεις δεν είναι θετική.

Επιπλέον, το γεγονός ότι τα δύο δημοφιλέστερα φάρμακα της κατηγορίας αυτής κυκλοφορούν χωρίς ανάγκη για ιατρική συνταγή ή παρακολούθηση από γιατρό είναι γεγονός προβληματικό. Πολλοί ασθενείς που κάνουν κατάχρηση φαρμάκων προκύπτει ότι για καιρό αντιμετώπιζαν την ημικρανία τους χωρίς ιατρική παρακολούθηση, κάνοντας προοδευτικά όλο και μεγαλύτερη χρήση κάποιου φαρμάκου που πίστευαν "αθώο" η "ελαφρύ". 

Η συχνή χρήση παυσιπόνων, ακόμη και αν θεωρούνται "ελαφριά" κρύβει κινδύνους

Όπως ισχύει για όλα τα φάρμακα, έτσι και οι συνδυασμοί φαρμάκων έχουν αντενδείξεις και παρενέργειες, που ποικίλουν ανάλογα με το κάθε συγκεκριμένο φάρμακο. Αυτό θα πρέπει να τονιστεί και για τους συνδυασμούς ακόμη και χωρίς κωδεΐνη ή εργοταμίνη, καθώς πολλοί ημικρανικοί χρησιμοποιούν τέτοια φάρμακα σε υπερβολική χρήση, καθώς ούτε από αποτελεσματικότητα καλύπτονται, αλλά -εντελώς λαθεμένα- τα θεωρούν «αθώα» και χωρίς παρενέργειες.

Όπως όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται τη θεραπεία της ημικρανικής κρίσης, τα φάρμακα αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά ή πολύ συχνά, αλλά αν χρησιμοποιούνται περιστασιακά, τότε συνήθως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Headaches logo inverse

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.