Πονοκέφαλος: Τι είναι και ποιες αιτίες τον προκαλούν

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Πονοκέφαλος σημαίνει απλά «πόνος στην περιοχή του κεφαλιού». Ιατρικά, αυτό σημαίνει από την περιοχή πάνω από τα μάτια ως και το πίσω μέρος του κρανίου, στην πράξη όμως οποιοσδήποτε πόνος στο πρόσωπο ή το κεφάλι μπορεί να αναφερθεί ως "πονοκέφαλος". Το ίδιο ακριβώς σημαίνει η λέξη «κεφαλαλγία», η οποία είναι η λέξη που στην ιατρική ορολογία χρησιμοποιείται αντί για τη λέξη «πονοκέφαλος».

Υπάρχουν εκατοντάδες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Για παράδειγμα, μία ιγμορίτιδα, ένα οφθαλμολογικό πρόβλημα, μία ωτίτιδα, αλλά και πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως ένας όγκος του εγκεφάλου ή ένα ανεύρυσμα του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Έτσι, στις περιπτώσεις αυτές ο πονοκέφαλος είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης. Κάθε τέτοιος πονοκέφαλος, για τον οποίον υπάρχει μία σαφής και αναγνωρίσιμη υποκείμενη αιτία, ονομάζεται δευτεροπαθής πονοκέφαλος. Κάποιοι δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι μπορεί να σημαίνουν κίνδυνο για την υγεία ή και τη ζωή του ανθρώπου που τους εμφανίζει (δείτε περισσότερα στις ενότητες Διάγνωση της Ημικρανίας και στο Άλλες κεφαλαλγίες).

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, ένας πονοκέφαλος δεν έχει συγκεκριμένη αιτία που τον προκαλεί. Αυτός ο πονοκέφαλος ονομάζεται πρωτοπαθής πονοκέφαλος (που σημαίνει ακριβώς αυτό, ότι δεν υπάρχει αιτία που τον προκαλεί). Παραδείγματα πρωτοπαθών πονοκεφάλων είναι η Ημικρανία, η Κεφαλαλγία Τύπου Τάσεως και η Αθροιστική Κεφαλαλγία. Οι πρωτοπαθείς πονοκέφαλοι προκαλούν ταλαιπωρία, αλλά πολύ σπάνια είναι επικίνδυνοι για τη ζωή ή την υγεία μας και αποτελούν οι ίδιοι ένα νόσημα (πάθηση) και όχι συμπτώματα μιας πάθησης ή ενός συνδρόμου. 

Η εκτίμηση σε ειδικό νευρολόγο ή σε ιατρείο κεφαλαλγίας οδηγεί στη σωστή διάγνωση του τύπου του πονοκεφάλου, μέσα από τη λήψη ιστορικού, την κλινική νευρολογική εξέταση και, όταν και αν χρειάζεται, τη διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων, όπως για παράδειγμα αιματολογικών εξετάσεων, μαγνητικής τομογραφίας ή εκτίμησης από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.