Πονοκέφαλος που οφείλεται σε λοίμωξη ή φλεγμονή

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Ο πονοκέφαλος συχνά συνοδεύει διάφορες λοιμώξεις,  όπως οι απλές ιογενείς εποχιακές λοιμώξεις, ειδικά αν αυτές συνοδεύονται από πυρετό.

Ωστόσο, ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι σύμπτωμα και επικίνδυνων λοιμώξεων, όπως η μηνιγγίτιδα και η εγκεφαλίτιδα. Ο πονοκέφαλος από μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από διάφορα άλλα συμπτώματα, όπως θόλωση της συνείδησης (ο ασθενής εμφανίζεται σαν νυσταγμένος, αποπροσανατολισμένος και δεν ανταποκρίνεται κανονικά σε λεκτικά ή άλλα ερεθίσματα), αυχεναλγία, αυχενική δυσκαμψία, δυσανεξία στο φως και τους ήχους και, ενδεχομένως, διάφορα άλλα νευρολογικά συμπτώματα. Η έγκαιρη αναγνώριση μίας μηνιγγίτιδας και η άμεση έναρξη θεραπείας έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Επίσης, πονοκέφαλος μπορεί να συνοδεύει βακτηριακές λοιμώξεις, ειδικά της περιοχής του κεφαλιού. Οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να είναι σχετικά αθώες (π.χ. ιγμορίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα), που πρέπει ωστόσο να διαγνωστούν σωστά και να αντιμετωπιστούν με αντιμικροβιακή θεραπεία (αντιβιοτικά). Τις περισσότερες φορές, ο πονοκέφαλος που οφείλεται σε μία λοίμωξη (π.χ. ιγμορίτιδα) είναι εντοπισμένος κοντά στην περιοχή της λοίμωξης, ενώ αν ασκήσουμε πίεση στο δέρμα πάνω από την περιοχή ο πόνος χειροτερεύει. Επίσης, ένας τέτοιος πονοκέφαλος συχνά αλλάζει σε ένταση με την αλλαγή θέσης της κεφαλής (π.χ. επιδεινώνεται με το σκύψιμο).

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.