Παροξυσμική μονόπλευρη κεφαλαλγία (Paroxysmal hemicrania)

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Η παροξυσμική μονόπλευρη κεφαλαλγία (διεθνώς: paroxysmal hemicrania) είναι μία εξαιρετικά σπάνια μορφή πονοκεφάλου

Η παροξυσμική μονόπλευρη κεφαλαλγία μοιάζει αρκετά με την αθροιστική κεφαλαλγία στην κλινική της εικόνα (για την αθροιστική κεφαλαλγία δείτε περισσότερα εδώ). Μάλιστα, θεωρείται "συγγενική" μορφή πονοκεφάλου με την αθροιστική κεφαλαλγία, καθώς και οι δύο μορφές διαγνωστικά συμπεριλαμβάνονται σε μία ευρύτερη "οικογένεια" που στην ιατρική ορολογία αποκαλείται "Τριδυμικές Κεφαλαλγίες του Αυτονόμου Νευρικού Συστήματος".

Ο πόνος εντοπίζεται πάντα στην ίδια πλευρά του κεφαλιού, συνήθως πίσω από το μάτι και τον κρόταφο. Συχνά μπορεί να συνοδεύεται από δάκρυα που τρέχουν από το μάτι μόνο στην πλευρά του πόνου, βούλωμα ή «τρέξιμο» του ρουθουνιού από την πλευρά του πόνου, κοκκίνισμα του ματιού ή πτώση του βλεφάρου από την ίδια πλευρά. Η διαφορά με την αθροιστική κεφαλαλγία είναι ότι οι κρίσεις διαρκούν λιγότερο από αυτές της αθροιστικής (συνήθως γύρω στα 15-20 λεπτά στην παροξυσμική ετερόπλευρη κεφαλαλγία, συνήθως από μισή ως μιάμιση ώρα στην αθροιστική κεφαλαλγία), καθώς και ότι η ημερήσια συχνότητά τους είναι μεγαλύτερη (συνήθως στην αθροιστική κεφαλαλγία υπάρχει μία ή λίγες κρίσεις την ημέρα, ενώ στην παροξυσμική μονόπλευρη κεφαλαλγία περισσσότερες από τρεις την ημέρα).

Η φαρμακευτική θεραπεία στην παροξυσμική μονόπλευρη κεφαλαλγία έγκειται κυρίως στη χορήγηση της ουσίας ινδομεθακίνη, η οποία συνήθως επιφέρει την πλήρη υποχώρηση των κρίσεων, αν η δόση είναι σωστή. Η ινδομεθακίνη είναι ένα από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Σε περίπτωση αποτυχίας ή αντενδείξεων, υπάρχουν και άλλες φαρμακευτικές επιλογές.

Στην Ελλάδα, η παροσμική μονόπλευρη κεφαλαλγία παλαιότερα αποκαλούνταν λαθεμένα ως “παροξυσμική ετερόπλευρη κεφαλαλγία”, όρος που είναι εμφανώς γραμματικά μη ορθός. “Ετερόπλευρος” σημαίνει “στην άλλη πλευρά”, ενώ η παροξυσμική μονόπλευρη κεφαλαλγία είναι στην ΜΙΑ πλευρά και όχι στην ΆΛΛΗ πλευρά του κεφαλιού!

Άνθρωποι με συμπτώματα παροξυσμικής μονόπλευρης κεφαλαλγίας πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο από τα ιατρεία κεφαλαλγίας για να γίνει σωστή διάγνωση και παρακολούθηση.

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.