Η παροξυσμική μονόπλευρη κεφαλαλγία (διεθνώς: paroxysmal hemicrania) είναι μία εξαιρετικά σπάνια μορφή πονοκεφάλου. Ακόμη και νευρολόγοι που εργάζονται σε ειδικά ιατρεία κεφαλαλγίας μπορεί να έχουν δει ελάχιστα ή και καθόλου περιστατικά της πάθησης.

 

Η παροξυσμική μονόπλευρη κεφαλαλγία μοιάζει αρκετά με την αθροιστική κεφαλαλγία στην κλινική της εικόνα (για την αθροιστική κεφαλαλγία δείτε περισσότερα εδώ). Μάλιστα, θεωρείται "συγγενική" μορφή πονοκεφάλου με την αθροιστική κεφαλαλγία, καθώς και οι δύο μορφές διαγνωστικά συμπεριλαμβάνονται σε μία ευρύτερη "οικογένεια" που στην ιατρική ορολογία αποκαλείται "Τριδυμικές Κεφαλαλγίες του Αυτονόμου Νευρικού Συστήματος".

Ο πόνος εντοπίζεται πάντα στην ίδια πλευρά του κεφαλιού, συνήθως πίσω από το μάτι και τον κρόταφο. Συχνά μπορεί να συνοδεύεται από δάκρυα που τρέχουν από το μάτι μόνο στην πλευρά του πόνου, βούλωμα ή «τρέξιμο» του ρουθουνιού από την πλευρά του πόνου, κοκκίνισμα του ματιού ή πτώση του βλεφάρου από την ίδια πλευρά. Η διαφορά με την αθροιστική κεφαλαλγία είναι ότι οι κρίσεις διαρκούν λιγότερο από αυτές της αθροιστικής (συνήθως γύρω στα 15-20 λεπτά στην παροξυσμική ετερόπλευρη κεφαλαλγία, συνήθως από μισή ως μιάμιση ώρα στην αθροιστική κεφαλαλγία), καθώς και ότι η ημερήσια συχνότητά τους είναι μεγαλύτερη (συνήθως στην αθροιστική κεφαλαλγία υπάρχει μία ή το πολύ δύο-τρεις κρίσεις την ημέρα, ενώ στην παροξυσμική μονόπλευρη κεφαλαλγία περισσσότερες από τρεις την ημέρα).

Η φαρμακευτική θεραπεία στην παροξυσμική μονόπλευρη κεφαλαλγία έγκειται κυρίως στη χορήγηση ινδομεθακίνης, η οποία συνήθως επιφέρει την πλήρη υποχώρηση των κρίσεων. Σε περίπτωση αποτυχίας ή αντενδείξεων, υπάρχουν και άλλες φαρμακευτικές επιλογές.