Προπρανολόλη (Inderal™) και καρδιολογικά φάρμακα για ημικρανία

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Διάφορα καρδιολογικά φάρμακα όπως η προπρανολόλη (Inderal™) και η μετοπρολόλη (Lopresor™) χρησιμοποιούνται εδώ  και πολλά χρόνια στην προληπτική θεραπεία της ημικρανίας και ανήκουν στην ομάδα των β αδρενεργικών αναστολέων (b-blockers). Η αρχική παρατήρηση πως οφελούν στη μείωση της συχνότητας, της έντασης και της διάρκειας των κρίσεων ημικρανίας επιβεβαιώθηκε από κλινικές μελέτες.

Φυσικά, δεν απαιτείται ένας άνθρωπος με ημικρανία να έχει καρδιολογικό πρόβλημα, για να λάβει μια τέτοια αγωγή. Ούτε βέβαια μια τέτοια αγωγή μπορεί να δημιουργήσει καρδιολογικό πρόβλημα. Όπως και με άλλα φάρμακα που χορηγούνται προφυλακτικά στην ημικρανία, οι β-αναστολείς χορηγούνται αρχικά σε χαμηλή δόση, και μπορεί να απαιτηθεί ένα διάστημα αρκετών εβδομάδων μέχρι να φανεί η αποτελεσματικότητα τους.

Οι β-αναστολείς έχουν ορισμένες συχνές παρενέργειες. Κάνουν τον καρδιακό παλμό κάπως πιο αργό, ενώ μπορεί να μειώσουν και την αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να προδιαθέτουν σε αύξηση του σωματικού βάρους και έτσι το βάρος θα πρέπει να παρακολουθείται. Οι β-αναστολείς μπορεί επίσης να προκαλέσουν κάποιες φορές αίσθημα κόπωσης ή να επιδεινώσουν ένα προϋπάρχον βρογχικό άσθμα.

Σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές συστάσεις (π.χ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νευρολογικών Εταιρειών, European Federation of Neurological Societies), η προπρανολόλη περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στα φάρμακα πρώτης επιλογής για την προληπτική θεραπεία της ημικρανίας. Σε ασθενείς με ημικρανία που θα επισκεφθούν ένα Κέντρο Κεφαλαλγίας, είναι αρκετά πιθανό ότι θα τους προταθεί για τη θεραπεία της ημικρανίας τους ένα φάρμακο όπως η προπρανολόλη.

Σε κάθε περίπτωση, η προπρανολόλη ή τα άλλα φάρμακα της κατηγορίας αυτής θα πρέπει να λαμβάνονται για προληπτική θεραπεία της ημικρανίας μόνο μετά από σύσταση γιατρού και υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.