Πονοκέφαλος πολύ συχνά, κάθε μέρα ή μόνιμος πονοκέφαλος

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Ένας σχεδόν καθημερινός πονοκέφαλος ή και καθημερινός πονοκέφαλος δυστυχώς ουσιαστικά κυριαρχεί στην καθημερινότητα, με καταστροφικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα. Υπάρχουν και περιπτώσεις που ένας καθημερινός πονοκέφαλος δεν εμφανίζει υποχωρεί καθόλου και γίνεται ένας μόνιμος πονοκέφαλος, ημέρα και νύχτα για μέρες ή και για μήνες. Τις περισσότερες φορές, ένας συχνός, καθημερινός ή μόνιμος πονοκέφαλος παρουσιάζεται σε ανθρώπους με μακρό ιστορικό ενός πονοκεφάλου που, σταδιακά, έγινε όλο και πιο συχνός. 

Ένας τόσο συχνός πονοκέφαλος απαιτεί προσεκτική εκτίμηση από ειδικό στους πονοκεφάλους γιατρό ή σε ειδικό Ιατρείο Κεφαλαλγίας, τόσο για να διαπιστωθεί η αιτία του, όσο και για να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά. Το αν θα πρέπει να γίνουν διαγνωστικές εξετάσεις θα το αποφασίσει ο ιατρός, με βάση το ιστορικό και την κλινική νευρολογική εξέταση (δείτε περισσότερα, για παράδειγμα στην ημικρανία,  στην ενότητα “Χρειάζεται να γίνουν εξετάσεις;”). Εφόσον η νευρολογική εξέταση είναι φυσιολογική και έχει αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιας υποκείμενης αιτίας (για παράδειγμα, ένας όγκος- δείτε περισσότερα στην ενότητα “Άλλοι πονοκέφαλοι"), τότε πιθανότατα η συχνή ή και καθημερινή κεφαλαλγία να υποκρύπτει μία από τις εξής καταστάσεις: 

  1. Κατάχρηση φαρμάκων για τον πονοκέφαλο
  2. Χρόνια ημικρανία
  3. Χρόνιο πονοκέφαλος τύπου τάσεως (χρόνια κεφαλαλγία τύπου τάσεως)
  4. Πρόσφατης έναρξης επίμονη καθημερινή κεφαλαλγία
  5. Αθροιστική κεφαλαλγία
  6. Συνεχής μονόπλευρη κεφαλαλγία (hemicrania continua)

Δείτε παρακάτω μία σύντομη περιγραφή για κάθε μία από τις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο πολύ συχνά, καθημερινά ή και μόνιμα.

συνεχης μονιμος πονοκεφαλος καθε μερα

1. Κατάχρηση αναλγητικών φαρμάκων 

Η κατάχρηση φαρμάκων για πονοκέφαλο είναι μία συχνή αιτία της χρόνιας καθημερινής κεφαλαλγίας. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους με ημικρανία ή πονοκέφαλο τύπου τάσεως. Συνήθως, πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ημικρανία ή πονοκέφαλο τάσεως για πολλά χρόνια και που, με την πάροδο των ετών, οι κρίσεις πονοκεφάλου γίνονται σταδιακά συχνότερες και πιο ισχυρές και οι ασθενείς λαμβάνουν όλο και περισσότερα φάρμακα. Σταδιακά, οι πονοκέφαλοι μπορούν να γίνουν καθημερινοί, συνοδευόμενοι από καθημερινή χρήση φαρμάκων (ο συγγραφέας αυτού του κειμένου έχει συναντήσει ασθενή που έκανε χρήση περισσότερων από 40 παυσίπονων χάπια την ημέρα). Η αυξημένη χρήση φαρμάκων καθιστά τον πονοκέφαλο πιο ανθεκτικό και έτσι η κατάσταση διαιωνίζεται, οδηγώντας διαρκώς σε μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων και σε ανθεκτικότερους και συχνότερους πονοκεφάλους. Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν φταίει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο, αλλά ότι η χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία εξαιτίας κατάχρησης φαρμάκων μπορεί να εμφανιστεί με κάθε φάρμακο, από τα πιο απλά (π.χ. παρακεταμόλη) ως τα πιο σύγχρονα (π.χ. τριπτάνες). Φαίνεται, ότι αυτό που φταίει είναι η κακή χρήση των φαρμάκων και η μη ύπαρξη ορίων στη χρήση τους. Σε γενικές γραμμές, κάθε άνθρωπος που λαμβάνει οποιοδήποτε φάρμακο για το πονοκέφαλο σε συχνότητα μεγαλύτερη από 10-15 ημέρες το μήνα, πιθανότατα κάνει κατάχρηση φαρμάκων και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μεταπέσει σταδιακά σε χρόνια ακόμη και καθημερινή κεφαλαλγία.

Η θεραπεία της κεφαλαλγίας  με κατάχρηση φαρμάκων απαιτεί σύνθετη προφυλακτική θεραπεία και είναι αρκετά δύσκολή, καθώς πολλοί ασθενείς αρχικά βελτιώνονται, αλλά στη συνέχεια υποτροπιάζουν. Δείτε περισσότερα στη σχετική ενότητα για την κατάχρηση αναλγητικών φαρμάκων για την κεφαλαλγία.

 

2. Χρόνια ημικρανία

Ενώ στις περισσότερες ιατρικές παθήσεις, ο όρος «χρόνιος» σημαίνει ότι η πάθηση υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, στην ημικρανία ο όρος «χρόνια ημικρανία» σημαίνει ότι η ημικρανία εμφανίζεται πολύ συχνά, περισσότερες από 15 ημέρες τον μήνα. Δεν έχουν πολλοί άνθρωποι με ημικρανία τη χρόνια μορφή της: Οι περισσότεροι άνθρωποι με ημικρανία θα έχουν περιστασιακά και μόνο κρίσεις, συνήθως από 1 ως 3 φορές τον μήνα ή και αραιότερα. Σε μερικούς ανθρώπους, εντούτοις, οι κρίσεις ημικρανίας μπορούν να γίνουν σταδιακά πολύ συχνές, και μπορούν ακόμη και να εξελιχθούν σε μια κατάσταση όπου ο άνθρωπος έχει πονοκέφαλο 15 ημέρες μηνιαίως ή περισσότερο, να μεταπέσει, δηλαδή, σε χρόνια ημικρανία. Στη χρόνια ημικρανία μπορεί να χαθούν τα αρχικά, τυπικά χαρακτηριστικά της ημικρανίας και να υπάρχει ένας πονοκέφαλος συνεχής ή σχεδόν συνεχής, χωρίς ιδιαίτερη δυσανεξία στο φως και τους θορύβους, χωρίς ναυτία και έμετο. Οι άνθρωποι που έχουν χρόνια ημικρανία πραγματικά υποφέρουν, βρισκόμενοι διαρκώς μέσα σε μία κατάσταση πόνου και ανημποριάς. Η χρόνια ημικρανία απαιτεί προφυλακτική θεραπεία. Δείτε περισσότερα στη σχετική ενότητα για τη χρόνια ημικρανία.

 

3. Χρόνιος πονοκέφαλος τύπου τάσεως (χρόνια κεφαλαλγία τύπου τάσεως)

Όπως και στη χρόνια ημικρανία, στον χρόνιο πονοκέφαλο τύπου τάσεως οι άνθρωποι έχουν πονοκέφαλο για περισσότερες από 15 ημέρες τον μήνα. Ο πονοκέφαλος τύπου τάσεως συχνά περιγράφεται σαν «βάρος» ή «σφίξιμο» στο κεφάλι, συχνά και στις δύο πλευρές. Αν και ο πονοκέφαλος τύπου τάσεως είναι συνήθως πιο ήπιος από την ημικρανία, όταν υπάρχει τόσο συχνά όσο στη χρόνια μορφή, μπορεί να είναι πραγματικά βασανιστικός. Ο χρόνιος πονοκέφαλος τύπου τάσεως συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά, σε άτομα με ιστορικό επεισοδιακών πονοκεφάλων τάσεως και απαιτεί προφυλακτική θεραπεία. Δείτε περισσότερα στη σχετική ενότητα για την κεφαλαλγία τάσεως.

 

4. Πρόσφατης έναρξης επίμονη καθημερινή κεφαλαλγία

Πρόκειται για πραγματικά σπάνια μορφή πονοκεφάλου. Αφορά άτομα, τα οποία χωρίς να έχουν ιστορικό πονοκεφάλων, ξαφνικά αναπτύσσουν έναν καθημερινό, έντονο πονοκέφαλο. Ο πονοκέφαλος μπορεί να διαρκέσει για χρόνια και να υπάρχει σχεδόν κάθε μέρα, για πολλές ώρες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ένα τέτοιο ιστορικό είναι ύποπτο για ύπαρξη σοβαρής υποκείμενης αιτίας (δείτε την σχετική παράγραφο, “Άλλοι πονοκέφαλοι”) και ότι μόνο μετά από έλεγχο και αποκλεισμό κάθε τέτοιας πιθανότητας τίθεται η διάγνωση της πρόσφατης έναρξης καθημερινής κεφαλαλγίας. Είναι άγνωστο τι προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις των περιπτώσεων πρόσφατης έναρξης επίμονης καθημερινής κεφαλαλγίας. Μια θεωρία είναι ότι τουλάχιστον κάποιες από αυτές προκαλούνται από κάποια ιογενή λοίμωξη.

 

5. Αθροιστική κεφαλαλγία

Η αθροιστική κεφαλαλγία έχει χαρακτηριστική εικόνα. Εμφανίζεται για κάποιο χρονικό διάστημα (συνήθως μερικών εβδομάδων) καθημερινά και κατόπιν εξαφανίζεται για μήνες ή χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει και η χρόνια μορφή αθροιστικής κεφαλαλγίας, στην οποία οι κρίσεις εμφανίζονται καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά για χρόνια. Στην αθροιστική κεφαλαλγία ο πόνος εντοπίζεται πάντα στην ίδια πλευρά του κεφαλιού, συχνά πίσω από το μάτι και τον κρόταφο. Συνοδεύεται από δάκρυα που τρέχουν από το μάτι μόνο στην πλευρά του πόνου, βούλωμα ή «τρέξιμο» του ρουθουνιού από την πλευρά του πόνου, κοκκίνισμα του ματιού ή πτώση του βλεφάρου από την μεριά του πόνου. Στην αθροιστική κεφαλαλγία οι κρίσεις διαρκούν για λεπτά ή ώρες και στη συνέχεια υποχωρούν. Μπορεί να εμφανίζονται μία ή και πολλές φορές την ημέρα και έτσι είναι ένας πονοκέφαλος καθημερινός, αλλά όχι μόνιμος. Δείτε περισσότερα στη σχετική ενότητα για την αθροιστική κεφαλαλγία.

 

6. Συνεχής μονόπλευρη κεφαλαλγία (hemicrania continua)

Είναι μια σπάνια μορφή συνεχούς (όλη ημέρα και όλη νύχτα!) πονοκέφαλου που, όπως υποδηλώνει το όνομά του, αφορά μόνο μία πλευρά της κεφαλής. Ο πόνος είναι σε γενικές γραμμές μέτριας έντασης, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν κρίσεις έντονου πόνου, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί το μάτι από την πλευρά του πόνου να δακρύζει, το βλέφαρο να πέφτει, το ρουθούνι να βουλώνει ή και να «τρέχει». Δείτε περισσότερα στη σχετική ενότητα για την συνεχή μονόπλευρη κεφαλαλγία (hemicrania continua).

 

Θεραπεία των χρόνιων καθημερινών πονοκεφαλών

Όπως είναι φυσικό, σε μία κατάσταση όπως η πολύ συχνή ως καθημερινή κεφαλαλγία, που μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες, η επιτυχής θεραπεία εξαρτάται από τη σωστή διάγνωση.  Στις σχετικές ενότητες αυτού του ιστοτόπου, που το κάθε θέμα περιγράφεται αναλυτικά, αναφέρονται στοιχεία για την φαρμακευτική και μη φαρμακευτική αντιμετώπιση του κάθε είδους πονοκεφάλου.

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.