Η νέα γενιά αντι-ημικρανικών φαρμάκων: Μονοκλωνικά Αντισώματα

(Το άρθρο αυτό γράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν τα μονοκλωνικά αντισώματα ήταν μια θεραπεία στο στάδιο των κλινικών δοκιμών. Για νεότερα δεδομένα, δείτε το σχετικό θέμα για τα Μονοκλωνικά Αντισώματα στην Ημικρανία).


Τόσο οι γιατροί, όσο και οι πάσχοντες από ημικρανία, γνωρίζουν πως με την εξαίρεση του BOTOX, κανένα νέο φάρμακο για την πρόληψη της ημικρανίας δεν έχει κυκλοφορήσει εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια.

Ωστόσο, μέσα στην επόμενη τριετία αναμένουμε την έλευση μιας ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, που μάλιστα θα είναι θεραπείες ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ στην ημικρανία, δεν θα έχουν δηλαδή και άλλες ενδείξεις/δράσεις (π.χ. επιληψία ή κατάθλιψη), όπως τα φάρμακα που κυκλοφορούν τώρα. Τα νέα αυτά φάρμακα δημιουργήθηκαν μετά την ανακάλυψη ότι μια χημική ουσία του οργανισμού που ονομάζεται CGRP είναι απολύτως απαραίτητη για την δημιουργία μιας κρίσης ημικρανίας.

Το μπλοκάρισμα λοιπόν του CGRP, ίσως επιφέρει τη λύση στο πρόβλημα της ημικρανίας. Τα φάρμακα αυτά, που τώρα βρίσκονται στο τελικό στάδιο κλινικών μελετών, φαίνεται πως συνδυάζουν μια καλή προληπτική κατά της ημικρανίας δράση, με σχετικά λίγες παρενέργειες, κάτι αναμενόμενο λόγω του απόλυτα στοχευμένουν τρόπου δράσης τους. Η κυκλοφορία τους αναμένεται μέσα στην επόμενη τριετία, αλλά ένας μικρός αριθμός ασθενών με ημικρανία θα είναι εφικτό να τα λάβει νωρίτερα και στην Ελλάδα, μέσω συμμετοχής στο πρόγραμμα κλινικών μελετών τους.

Η συμμετοχή σε πρόγραμμα κλινικών μελετών προαπαιτεί να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια και ενδείξεις, είναι αυστηρά εθελοντική και επιβάλει τακτική και σε συγκεκριμένα πλαίσια παρακολούθηση, χωρίς ωστόσο κανένα οικονομικό κόστος για τον συμμετέχοντα.

Headaches logo inverse

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.