Ημικρανία, κεφαλαλγίες και εμβόλια κατά COVID-19

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, αλλά και παιδιά και έφηβοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πλέον δικαίωμα να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19.

Καθώς στις ηλικιακές ομάδες που μπορούν πλέον να εμβολιαστούν ανήκουν και πολλοί άνθρωποι με ημικρανία  και άλλες κεφαλαλγίες, που πολλές φορές βρίσκονται και υπό προληπτική αγωγή, αλλά καθώς και πολλά διαφορετικά εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα, είναι εύλογο να υπάρχουν απορίες και ανάγκη για διευκρινίσεις.

Ας δούμε λοιπόν, επιγραμματικά, τι ισχύει για τους ασθενείς με ημικρανία ή άλλες κεφαλαλγίες και τον εμβολιασμό κατά COVID-19.

- Ασθενείς με ημικρανία οποιουδήποτε τύπου, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη κεφαλαλγία, δεν έχουν αντένδειξη στον εμβολιασμό κατά COVID-19, ούτε έχει αποδειχθεί πως κάποιο συγκεκριμένο εμβόλιο σχετίζεται με αυξημένο ποσοστό εμφάνισης παρενεργειών σε αυτόν ειδικά τον πληθυσμό.

- Ο εμβολιασμός κατά του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την νόσο Covid-19 δεν επηρεάζεται από τυχόν προληπτική θεραπεία που λαμβάνεται για την ημικρανία ή άλλη κεφαλαλγία, ούτε και επηρεάζει τέτοια θεραπεία. Ως εκτούτου, οι προληπτικές θεραπείες για την ημικρανία μπορούν να συνεχίζονται κανονικά σε άτομα που εμβολιάζονται. Εξαίρεση αποτελεί η καθημερινή λήψη αντιφλεγμονωδών, που γίνεται σπάνια, σε ειδικές περιπτώσεις. Αν λαμβάνετε τέτοια θεραπεία, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.

- Όσον αφορά την αντιμετώπιση των ημικρανικών κρίσεων που ίσως συμβούν την ημέρα του εμβολιασμού ή τις αμέσως επόμενες, κανονικά μπορούν να λαμβάνονται οι τριπτάνες. Για τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, δεν υπάρχει κάποια επίσημη σύσταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά ούτε κάποια απόδειξη ότι ενδέχεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα την ανοσοποίηση. Σε τέτοια περίπτωση, χρήσιμο είναι να επικοινωνεί κανείς με τον θεράποντα ιατρό του. Αντίθετα, δεν προτείνεται η χρήση αναλγητικών ή αντιφλεγμονωδών για την πρόληψη παρενεργειών του εμβολιασμού (δείτε σχετικά εδώ)

Ενημερωθείτε για την νόσο COVID-19 από τον επίσημο ιστότοπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Στη φωτογραφία που ακολουθεί, ένα από τα διαθέσιμα εμβόλια. Το παρόν άρθρο δεν προτείνει κανένα συγκεκριμένο εμβόλιο, ούτε αποτρέπει από τη χρήση κάποιου συγκεκεριμένου εμβολίου.

Δείτε επίσης

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.