Κέντρο Κεφαλαλγίας είναι το ειδικό ιατρείο που αντικείμενό του είναι η διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών με πονοκέφαλο. Ο όρος Ιατρείο Κεφαλαλγίας σημαίνει ακριβώς το ίδιο.

Το ερωτηματολόγιο MIDAS (δημιουργημένο από τον αμερικανό νευρολόγο Richard Lipton και συνεργάτες του) αποσκοπεί στην αξιολόγηση της επίπτωσης που έχουν οι ημικρανίες ή, γενικότερα, οι πονοκέφαλοι στην ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου, και καταγράφει την επίπτωση αυτή με τέτοιο τρόπο, που να μπορεί να εκφραστεί ως μία βαθμολογία. Έτσι, το ερωτηματολόγιο MIDAS βοηθά στην πληρέστερη κατανόηση των ημικρανιών ή των πονοκεφάλων. Επιπροσθέτως, μπορεί να επαναληφθεί μετά από κάποιο διάστημα, για να αξιολογηθεί η πορεία μίας θεραπείας.

Πολλές φορές, μετά την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό για τους πονοκεφάλους γιατρό ή σε ένα Ιατρείο Κεφαλαλγίας, μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή να καταγράψει στοιχεία για τους πονοκεφάλους του σε ένα ειδικό ημερολόγιο κεφαλαλγίας (δείτε ένα ημερολόγιο κεφαλαλγίας)

Συχνά, άνθρωποι που υποφέρουν από πονοκέφαλο, είτε μετά από σύσταση κάποιου γιατρού, είτε με δική τους πρωτοβουλία, κάνουν κάποια απεικόνιση του εγκεφάλου με αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει λόγος να γίνει μία τέτοια εξέταση. Όπως αναφέρεται και αλλού (δείτε "Χρειάζεται στην ημικρανία να γίνουν εξετάσεις;" η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία σε ανθρώπους με ημικρανία είναι κατά κανόνα φυσιολογική, μη μπορώντας έτσι να προσφέρει κάτι διαγνωστικά. Το ίδιο ισχύει και για ανθρώπους που έχουν πονοκέφαλο τύπου τάσεως.

• Ο πιο συνηθισμένος τύπος πονοκεφάλου είναι ο πονοκέφαλος τάσεως (κεφαλαλγία τύπου τάσεως) (δείτε περισσότερα για αυτόν στη σχετική ενότητα), ο οποίος όμως είναι ένας πονοκέφαλος που συνήθως είναι σχετικά ήπιος. Έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πονοκέφαλο τύπου τάσεως δεν ζητούν συμβουλή γιατρού, εκτός αν οι πονοκέφαλοι τους γίνουν πολύ συχνοί ή αν τα απλά παυσίπονα δεν τους αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά.

Σελίδα 1 από 2