Ημικρανία και Πονοκέφαλος: Ο Συγγραφέας

Ο Δρ Μιχαήλ Κ. Βικελής είναι Ειδικός Νευρολόγος, με εξειδίκευση στη διάγνωση και θεραπεία των κεφαλαλγιών

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Νευρολογίας στην Αθήνα και μετεκπαιδεύτηκε στις Κεφαλαλγίες στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, όπου απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών Master of Science in Headache Medicine. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε με βαθμό "Άριστα" Διδακτορική Διατριβή πάνω στις κεφαλαλγίες στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Κλάδου Κεφαλαλγίας της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας.

Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας της Ελ. Εταιρείας Κεφαλαλγίας (2012-2018) και εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας στην European Headache Federation.

Επίσης, είναι επικεφαλής του Ιατρείου Κεφαλαλγίας στο Mediterraneo Hospital, όπου διεξάγεται το μεγαλύτερο στην Ελλάδα πρόγραμμα κλινικών μελετών για χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων στην ημικρανία και άλλες κεφαλαλγίες.  Έχει επί έτη διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης στην Κλινική Στοματοπροσωπικού Πόνου της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, στο Κέντρο Κεφαλαλγίας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας της Α' Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Διατηρεί ιδιωτικό Ειδικό Ιατρείο Κεφαλαλγίας στη Γλυφάδα Αττικής (Λαζαράκη 8) και στην Αγία Παρασκευή (Μεσογείων 402, εντός "Ιατρικής Άσκησης"). Και για τα δύο ιατρεία, το τηλέφωνικό κέντρο είναι το 2109681760. 

Στα ιδιαίτερα επιστημονικά του ενδιαφέροντα, τόσο σε κλινικό επίπεδο (παρακολούθηση ασθενών, συμμετοχή σε ειδικά ιατρεία κεφαλαλγίας νοσοκομείων και λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου), όσο και σε ερευνητικό επίπεδο (μέλος διεθνών και εθνικών ερευνητικών ομάδων, συμμετοχή σε συγγραφή ιατρικών άρθρων για διεθνείς και ελληνικές εκδόσεις) περιλαμβάνονται :

  • Ημικρανία με ή χωρίς αύρα
  • Αθροιστική κεφαλαλγία
  • Νευραλγία τριδύμου
  • Κεφαλαλγία τάσεως
  • Διάφορες άλλες μορφές κεφαλαλγίας

Η θεραπευτική του προσέγγιση στα διάφορα είδη κεφαλαλγίας περιλαμβάνει, ανάλογα με την περίπτωση, κλασικές φαρμακευτικές θεραπείες, αλλά και νεότερες μεθόδους, όπως η χορήγηση Botox στη χρόνια ημικρανία, η χρήση ιατρικών συσκευών όπως η συσκευή Cefaly, ο αποκλεισμός των ινιακών νεύρων με ενέσιμη θεραπεία, η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων στην ημικρανία αλλά και η χρήση ενδεδειγμένων συμπληρωμάτων διατροφής και φυτικών σκευασμάτων. 

Είναι ο βασικός συγγραφέας στο βιβλίο "Ημικρανία και άλλες Κεφαλαλγίες" (έκδοση του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, 2021). Έχει συγγράψει περισσότερα από 17 κεφάλαια σε ελληνικά και ξενόγλωσσα ιατρικά βιβλία, περισσότερα από 30 επιστημονικά άρθρα διεθνή ιατρικά περιοδικά και περισσότερα από 45 επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά ιατρικά περιοδικά. Έχει προσκληθεί και έχει δώσει περισσότερες από 150 διαλέξεις σε ελληνικά και διεθνή ιατρικά συνέδρια.

Έχει ασχοληθεί επισταμένως με την εκπαίδευση των ιατρών σε θέματα Κεφαλαλγίας. Είναι τακτικό μέλος στην Επιτροπή Εκπαίδευσης της International Headache Society και βασικός συγγραφέας στο Core Curriculum της International Headache Society για τις Κεφαλαλγίες. Το Core Curriculum είναι το κείμενο το οποίο περιέχει όλες τις απαιτούμενες γνώσεις για τις κεφαλαλγίες, τις οποίες επίσημα η International Headache Society θεωρεί πως πρέπει να κατέχει ένας Νευρολόγος (Δείτε το εδώ). Είναι μέλος του Cluster Headache Study Interest Group της International Headache Society και του Headache Panel της European Academy of Neurology.

Έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με την ενημέρωση του κοινού, συμμετέχοντας εθελοντικά σε δράσεις του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγίας Ελλάδος, ως προσκεκλημένος ομιλητής, αλλά και δίνοντας ομιλίες, γράφοντας άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά και συμμετέχοντας σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές (δείτε σχετικά στο Youtube). Είναι επιστημονικά υπεύθυνος για τον εξειδικευμένο στις κεφαλαλγίες ιστότοπο www.headaches.gr και αρθρογραφεί για θέματα κεφαλαλγιών σε ιστοσελίδες με γενικά θέματα υγείας, αλλά και στην ανοικτή ομάδα Ημικρανία και Πονοκέφαλος στο Facebook.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ραντεβού στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας, στη Γλυφάδα ή στην Αγία Παρασκευή, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του Ιατρείου καθημερινά από 09.00 ως 21.00 στο τηλεφωνικό κέντρο 210 96 81 760.

Για ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν στην Αθήνα υπάρχει η δυνατότητα παροχής συμβουλών μέσω τηλεδιάσκεψης (Viber ή Skype). Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί πως η παροχή συμβουλών μέσω τηλεδιάσκεψης δεν μπορεί να υποκαταστήσει ιατρική επίσκεψη, καθώς η κλινική εξέταση -αναπόσπαστο τμήμα της ιατρικής εξέτασης- δεν είναι φυσικά εφικτό να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Για να ορίσετε κάποιο ραντεβού μέσω Viber ή Skype μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του Ιατρείου.

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.