Skip to main content

Φάρμακα για κρίση ημικρανίας

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Οι κρίσεις της ημικρανίας χαρακτηρίζονται από έντονο πόνο και συμπτώματα ευαισθησίας σε φως ή ήχους, αλλά και ίσως ναυτία και ή και  εμετούς. Όλα αυτά, καθιστούν τη φυσιολογική λειτουργικότητα δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι περισσότεροι ημικρανικοί που δεν λαμβάνουν μια αποτελεσματική αγωγή, αν είχαν τη δυνατότητα, κατά τη διάρκεια των κρίσεων θα ήθελαν να διακόψουν κάθε δραστηριότητα και να απομονωθούν σε ήσυχο περιβάλλον. Δυστυχώς, αυτό συχνά δεν είναι δυνατόν, καθώς οι περιστάσεις της καθημερινότητας δεν το επιτρέπουν.

Ως εκ τούτου, η επαρκής θεραπεία των κρίσεων της ημικρανίας έχει μεγάλη σημασία, καθώς μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μία μέρα με μειωμένη ή και μηδενική λειτουργικότητα και σε μία μέρα φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική.

Πως περνάει η ημικρανία

Παρά τις ελπίδες που πολλές φορές οι άνθρωποι με ημικρανία έχουν, μια κρίση δεν θα περάσει από μόνη της!  Για την ακρίβεια, αν αφεθεί να περάσει από μόνη της, αυτό προφανώς και κάποια στιγμή θα συμβεί, αλλά μετά πολλές ώρες ή και ημέρες έντονου πόνου και μεγάλης ταλαιπωρίας. Για να μην φτάνει κάποιος στο σημείο αυτό, ουσιαστικό είναι η κάθε κρίση να αντιμετωπίζεται σωστά! Και με το “σωστά” εννοούμε να αναγνωρίζεται άμεσα, και όχι να αφήνουμε να περνάνε οι ώρες με την ελπίζω “…μήπως αυτή τη φορά  δεν είναι….”, να γίνεται λήψη του σωστού αναλγητικού που έχει τη δυνατότητα να την σταματήσει, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού και στη σωστή δόση αλλά και, στο βαθμό που είναι εφικτό, να λαμβάνονται γενικότερα μέτρα για την καταστολή της κρίσης, όπως η λήψη σωστής ποσότητας νερού, ο περιορισμός δραστηριοτήτων στις οποίες υπάρχει έκθεση σε φώτα, έντονα ερεθίσματα, οσμές και η απομόνωση σε ήρεμο περιβάλλον, ίσως και με λίγο ύπνο, πάντα αν αυτό είναι εφικτό!

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΕΙ

Πότε πρέπει να λαμβάνονται τα αναλγητικά χάπια για ημικρανία;

Ο σωστός τρόπος για την θεραπεία των κρίσεων ημικρανίας είναι μια προσεκτικά διαλεγμένη αναλγητική θεραπεία να λαμβάνεται άμεσα μετά την έναρξη της κρίσης, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Γνωρίζουμε πια πως η ημικρανική κρίση είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση και πως τα ίδια χάπια για ημικρανία είναι πολύ πιο απoτελεσματικά αν ληφθούν νωρίς, σε σχέση με το αν ληφθούν αργά.  Η θεραπεία θα πρέπει να ανακουφίζει σημαντικά ή και πλήρως, χωρίς ανάγκη επανάληψης ή πολλαπλών δόσεων. Δυστυχώς, πολλοί ημικρανικοί κάνουν για χρόνια ένα διπλό λάθος. Καθυστερούν τη λήψη αναλγητικού και, όταν τελικά το λάβουν, τα χάπια για την ημικρανία που λαμβάνουν δεν είναι ένα επιλεγμένο, αποτελεσματικό φάρμακο αλλά κάτι που θεωρείται “ελαφρύ” ή “αθώο”, το οποίο τελικά δεν ανακουφίζει ουσιαστικά. Συχνά δε, με αυτή την λαθεμένη τακτική, απαιτούνται πολλαπλές δόσεις του “ελαφριού” φαρμάκου, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό. 

Το καλύτερο φάρμακο για ημικρανία

Αν και προφανώς δεν μπορεί να υπάρχει μόνο ένα φάρμακο που να είναι το κατάλληλο για όλους τους ημικρανικούς ανθρώπους και το καλύτερο για τον καθένα θα προκύψει μετά αξιολόγηση από τον θεράποντα ιατρό, σε γενικές γραμμές στην εποχή μας, η αποτελεσματικότερη θεραπεία για τις κρίσεις ημικρανίας είναι μια οικογένεια φαρμάκων που ονομάζονται τριπτάνες, όπως το Imigran, το Maxalt και άλλα. Σε αυτήν ανήκουν φάρμακα επίσης το Relpax, το Almogran, το Migralin και το Naramig. Οι τριπτάνες, ειδικά αντι-ημικρανικά φάρμακα. Δεν έχουν δράση σε άλλα είδη πόνου (με την εξαίρεση της αθροιστικής κεφαλαλγίας), αλλα έχουν την καλύτερη δράση στις κρίσεις της ημικρανίας και είναι φάρμακα πρώτης επιλογής στην αντιμετώπιση της. Φυσικά, οι τριπτάνες έχουν και αντενδείξεις, όπως η ύπαρξη στεφανιαίας νόσου, σοβαρης καρδιοπάθειας και άλλες, ενώ σε καποιους ασθενείς ίσως δεν είναι τόσο αποτελεσματικές ή προκαλούν παρενέργειες. Η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη πριν τη λήψη μια τριπτάνης. 

Ορισμένοι ημικρανικοί μπορεί για την ημικρανία τους να λαμβάνουν απλά αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη ή συνδυασμούς φαρμάκων αυτών των κατηγοριών, συχνά με πρόσθετη καφεΐνη.  Τα απλά αναλγητικά, όπως η παρακεταμόλη σπάνια μπορούν να βοηθήσουν ικανοποιητικά σε κρίσεις ημικρανίας. Πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να παίρνουν πολλαπλές δόσεις, κάτι που δεν είναι σωστό. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και οι συνδυασμοί μπορεί να έχουν κάπως καλύτερο  αποτέλεσμα, αλλά η συχνή χρήση τους μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους.

Στο μέλλον, δύο νέες κατηγορίες φαρμάκων κατά των κρίσεων ημικρανίας, με ακόμη εκλεκτικότερη δράση στους υποδοχείς της σεροτονίνης όπως το lasmiditan, ή με δράση στους υποδοχείς του CGRP όπως το rimegepant (και τα δύο θα έρθουν και στην Ελλάδα) αναμένεται να προσφέρουν ακόμη περισσότερες λύσεις.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί από την εκπομπή Υγεία πάνω απ’ Όλα” αναλυτικότερα στοιχεία για τη σωστή χρήση παυσιπόνων για την ημικρανία, για το πως πρέπει να τα λαμβάνουμε, αλλά και για το τι ιδιότητες πρέπει να έχει το καλύτερο φάρμακο για την ημικρανία ή, αλλιώς, το “ιδανικό” παυσίπονο ή μετακινηθείτε στις επιμέρους ενότητες του headaches.gr για αναλυτικότερα στοιχεία για τη θεραπεία των κρίσεων της ημικρανίας με διάφορες κατηγορίες φαρμάκων.

Μία μεγάλη ποικιλία άλλων φαρμάκων χρησιμοποιείται, σωστά ή λαθεμένα στη θεραπεία της κρίσης ημικρανίας. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι οι βενζοδιαζεπίνες, τα αντιεμετικά και τα εργοταμινικά…
Η καλύτερη επιλογή είναι μια θεραπεία είτε με μορφή ενδομυϊκής, είτε ακόμα καλύτερα με μορφή ενδοφλέβιας ένεσης, ή βέβαια με την υποδόρια χορηγούμενη σουματριπτάνη…
Είναι εξειδικευμένα αντί-ημκρανικά αναλγητικά. Εδώ ανήκει η σουματριπτάνη (Imigran™ και γενόσημα), η ριζατριπτάνη (Maxalt™ και γενόσημα), η ελετριπτάνη (Relpax™), η φροβατριπτάνη (Migralin™) και άλλα…
Μία μεγάλη ποικιλία άλλων φαρμάκων χρησιμοποιείται, σωστά ή λαθεμένα στη θεραπεία της κρίσης ημικρανίας. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι οι βενζοδιαζεπίνες, τα αντιεμετικά και τα εργοταμινικά…
Γνωστά φάρμακα της κατηγορίας είναι το Panadol Extra, το Panmigran, το Algon, το Lonarid-N. Είναι γενικά αναλγητικά, με μέτρια αντι-ημικρανική ισχύ και καλό είναι η χρήση τους να γίνεται με όριο…
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται φάρμακα όπως η νιμεσουλίδη (Mesulid), η ιβουπροφένη (Nurofen, Algofren, Brufen), η ναπροξένη (Naprosyn) και αρκετά άλλα, αλλά και τα ασπιρινούχα…
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται φάρμακα όπως η παρακεταμόλη (Depon και άλλα). Τα φάρμακα αυτά έχουν γενική αλλά ήπια αναλγητική δράση…