Μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας μέσω ΕΟΠΥΥ

Μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας μέσω ΕΟΠΥΥ- είναι εφικτό και πως;

Καθώς υπάρχουν πολλά ερωτήματα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ευκαιρία να διευκρινίσουμε τι ισχύει για τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας (Aimovig, Ajovy και Emgality) και την διαδικασία έγκρισης του ΕΟΠΥΥ.

Τον Ιούλιο του 2021 το μονοκλωνικό αντίσωμα Ajovy μπήκε στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει πως, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να συνταγογραφηθεί και αποζημιώνεται 100% (μηδενική συμμετοχή). Ο ΕΟΠΥΥ εγκρίνει τη χρήση του μόνο σε ασθενείς με 8 ή περισσότερες ημέρες με ημικρανία το μήνα, στους οποίους έχουν αποτύχει όλες οι διαθέσιμες θεραπείες. Στην περίπτωση αυτή, γίνεται αίτηση από τον θεράποντα ιατρό στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ και, εφόσον ληφθεί έγκριση, το Ajovy συνταγραφείται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Aimovig θα λάβει τη σχετική έγκριση τον Σεπτέμβριο του 2021. Ωστόσο, για την ώρα και έως σήμερα 14 Ιουλίου 2021 ούτε το Aimovig, ούτε το Emgality δεν έχουν μπει στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ και -ως εκ τούτου- δεν συνταγογραφούνται/ αποζημιώνονται.

Η διαδικασία για την ΚΑΤ' ΕΞΑΙΡΕΣΗ έγκριση φαρμάκου (όπως γίνεται και σε άλλες παθήσεις, για παράδειγμα στα αντικαρκινικά) μέσω ΕΟΠΥΥ μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή για το Aimovig και το Emgality και σε περιπτώσεις ημικρανίας, ως έξης:

1. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ από τον θεράποντα γιατρό, που υποβάλει αναλυτική έκθεση με βάση το συνολικό ιστορικό και την τρέχουσα κατάσταση του ασθενούς.

2. Μαζί υποβάλλονται στοιχεία για τις προηγηθείσες αποτυχημένες προληπτικές αγωγές, ώστε να τεκμηριώνεται πως δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες επιλογές, καθώς και άλλα έγγραφα, όπως πρόσφατο ημερολόγιο κεφαλαλγίας αλλά και -κατά τη δική μου άποψη- ειδικές κλίμακες (ερωτηματολόγια) που δείχνουν την επιβάρυνση που προκαλεί η ημικρανία στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

3. Ο ΕΟΠΥΥ εξετάζει τον φάκελο και ανάλογα εγκρίνει τη χορήγηση του φαρμάκου σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις ή την απορρίπτει.

4. Εφόσον κρίνει θετικά, χορηγείται το μονοκλωνικό αντίσωμα για 3 -συνήθως- μήνες, το οποίο για να δοθεί απαιτείται χειρόγραφη συνταγή με ειδικό συνταγολόγιο.

5. Μετά το εγκεκριμένο διάστημα, για να συνεχιστεί η αγωγή η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί.

Μονοκλωνικά αντισώματα Aimovig και Ajovy, για προληπτική θεραπεία της ημικρανίας

Δείτε επίσης

Headaches logo inverse

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.