Μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας μέσω ΕΟΠΥΥ

Μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας μέσω ΕΟΠΥΥ- είναι εφικτό και πως;

Καθώς υπάρχουν πολλά ερωτήματα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ευκαιρία να διευκρινίσουμε τι ισχύει για τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας (Aimovig, Ajovy και Emgality) και την ειδική διαδικασία έγκρισης του ΕΟΠΥΥ.

Η θεραπεία της ημικρανίας με μονοκλωνικά αντισώματα δεν έχει μπει ως σήμερα 12 Μαρτίου 2021 στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ και -ως εκ τούτου- δεν συνταγογραφείται/ αποζημιώνεται.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ακόμη στη φάση της διαπραγμάτευσης του κράτους με τις φαρμακευτικές εταιρείες η οποία ελπίζουμε να ολοκληρωθεί εντός του 2021.

Η διαδικασία για την ΚΑΤ' ΕΞΑΙΡΕΣΗ έγκριση φαρμάκου (όπως γίνεται και σε άλλες παθήσεις, για παράδειγμα στα αντικαρκινικά) μέσω ΕΟΠΥΥ μπορεί να γίνει και σε περιπτώσεις ημικρανίας, ως έξης:

1. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ από τον θεράποντα γιατρό, που υποβάλει αναλυτική έκθεση με βάση το συνολικό ιστορικό και την τρέχουσα κατάσταση του ασθενούς.

2. Μαζί υποβάλλονται στοιχεία για τις προηγηθείσες αποτυχημένες προληπτικές αγωγές, ώστε να τεκμηριώνεται πως δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες επιλογές, καθώς και άλλα έγγραφα, όπως πρόσφατο ημερολόγιο κεφαλαλγίας αλλά και -κατά τη δική μου άποψη- ειδικές κλίμακες (ερωτηματολόγια) που δείχνουν την επιβάρυνση που προκαλεί η ημικρανία στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

3. Ο ΕΟΠΥΥ εξετάζει τον φάκελο και ανάλογα εγκρίνει τη χορήγηση του φαρμάκου σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις ή την απορρίπτει.

4. Εφόσον κρίνει θετικά, χορηγείται το μονοκλωνικό αντίσωμα για 3 -συνήθως- μήνες, το οποίο για να δοθεί απαιτείται χειρόγραφη συνταγή με ειδικό συνταγολόγιο.

5. Μετά το εγκεκριμένο διάστημα, για να συνεχιστεί η αγωγή η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί.

Μονοκλωνικά αντισώματα Aimovig και Ajovy, για προληπτική θεραπεία της ημικρανίας

Δείτε επίσης

Headaches logo inverse

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.