Μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας μέσω ΕΟΠΥΥ

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας μέσω ΕΟΠΥΥ- είναι εφικτό και πως;

Καθώς υπάρχουν πολλά ερωτήματα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ευκαιρία να διευκρινίσουμε τι ισχύει για τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας (Aimovig, Ajovy και Emgality) και την διαδικασία έγκρισης του ΕΟΠΥΥ.

Τον Ιούλιο του 2021 το μονοκλωνικό αντίσωμα Ajovy μπήκε στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ. Τον Φεβρουάριο του 2022 στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ μπήκε και το Aimovig. Αυτό σημαίνει πως, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να συνταγογραφηθούν και αποζημιώνονται 100% (μηδενική συμμετοχή). Ο ΕΟΠΥΥ εγκρίνει τη χρήση τους μόνο σε ασθενείς με 8 ή περισσότερες ημέρες με ημικρανία το μήνα, στους οποίους έχουν αποτύχει όλες οι διαθέσιμες από του στόματος θεραπείες, ενώ αν πρόκεται για χρόνια ημικρανία, απαιτείται να έχει αποτύχει και το Botox. Στην περίπτωση αυτή, συντάσεται ειδική έκθεση από τον θεράποντα ιατρό και ακολούθως γίνεται αίτηση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ, όπου παρατίθεται αναλυτικά όλα τα στοιχεία και η ιατρική αναγκαιότητα για τη λήψη της θεραπείας με μονοκλωνικό αντίσωμα. Σε λίγες ημέρες υπάρχει απάντηση και, εφόσον ληφθεί έγκριση, το Ajovy ή το Aimovig συνταγραφείται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η διαδικασία φαίνεται σχετικά απλή, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνταχθεί σωστή η έκθεση από τον θεράπονται ιατρό και να αιτιολογηθεί σωστά το αίτημα, ώστε να προκύψει θετική απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ. Η έγκριση αφορά συνήθως τρίμηνη θεραπεία και έτσι η διαδικασία πρέπει ανά τρίμηνο ή εξάμηνο να επαναλαμβάνεται.

"Για να συνταγογραφηθεί μονοκλωνικό αντίσωματα κατά της ημικρανίας μέσω ΕΟΠΠΥ, χρειάζεται να γίνει εισήγηση από τον θεράποντα ιατρό στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ και να ληφθεί η σχετική έγκριση"

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Emgality, θα λάβει επίσης τη σχετική έγκριση για είσοδο στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ.

Μονοκλωνικά αντισώματα Aimovig και Ajovy, για προληπτική θεραπεία της ημικρανίας

Δείτε επίσης

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.