Συσκευή Cefaly ®

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Μείωση ημικρανιών και κεφαλαλγιών χωρίς φάρμακα μπορεί να επιτευχθεί με καθημερινή χρήση μιας εγκεκριμένης πρωτοποριακής ιατρικής συσκευής, η οποία αποτελεί ιδανική λύση για ανθρώπους που δεν μπορούν να ανεχτούν ή που απλά δεν επιθυμούν να λαμβάνουν φάρμακα.

Ωστόσο, η ιατρική εμπειρία δείχνει πως η συγκεκριμένη συσκευή δεν αποτελεί πανάκεια ή ιδανική λύση για όλους τους ανθρώπους με πονοκεφάλους, αλλά αν χρησιμοποιηθεί σωστά, σε επιλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει ακόμη και θεαματικά αποτελέσματα.

Η συσκευή Cefaly® είναι εγκεκριμένη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και μπορεί να μειώσει σημαντικά ημικρανίες και κεφαλαλγίες τύπου τάσεως. Η δράση της είναι τεκμηριωμένη με κλινικές μελέτες, γιαυτό και η χρήση της προτείνεται από επιστημονικές εταιρείες διεθνώς. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί κάποια "εναλλακτική" επιλογή με αμφίβολη αποτελεσματικότητα, αλλά μια τεκμηριωμένη λύση που η σύγχρονη ιατρική μπορεί να προσφέρει.

Χρησιμοποιείται καθημερινά, για 20 λεπτά, και διοχετεύει μικρής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα σε περιοχές του κεφαλιού που νευρώνονται από κλάδους του τριδύμου νεύρου, κάτι που είναι εντελώς ακίνδυνο. Έχει τρία "πρόγράμματα" χρήσης, και ο γιατρός μπορεί να επιλέξει ποιο πρόγραμμα αλλά και πόσο συχνά θα πρέπει να χρησιμοποιείται.

Η διέγερση του τριδύμου νεύρου μέσω του Cefaly® δημιουργεί ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα και η καθημερινή επανάληψη αυτής της χαλαρωτικής επίδρασης οδηγεί στη μείωση του αριθμού των επεισοδίων ημικρανίας ή κεφαλαλγίας τάσεως. Έτσι, μπορεί να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική θεραπεία ή να οδηγήσει σε μείωση της.

Παρά το ότι θεωρείται ακίνδυνη, η χρήση της πρέπει να γίνεται μετά από σύσταση και κάτω από παρακολούθηση ειδικού νευρολόγου, ο οποιός θα καθορίσει τον τρόπο χρήσης, αλλά και την λοιπή θεραπεία, αν χρειάζεται.

Η συσκευή κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2015, και δεν προβλέπεται να χορηγείται από τον ΕΟΠΥΥ. Είναι δυνατόν να αγοραστεί ιδιωτικά απευθείας από την εταιρεία που την εισάγει, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ειδικό νευρολόγο.

Στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας Γλυφάδας υπάρχει διαθέσιμη συσκευή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λόγους επίδειξης ή δοκιμής από ασθενείς που επιθυμούν να δουν την αίσθηση που η συσκευή προκαλεί. 

Δείτε περισσότερα για τη συσκευή Cefaly σε αποσπάσματα από τηλεοπτικές εκπομπές:

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.