Συνεχής μονόπλευρη κεφαλαλγία (hemicrania continua)

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

H συνεχής μονόπλευρη κεφαλαλγία (hemicrania continua) είναι μια σπάνια μορφή συνεχούς πονοκέφαλου που, όπως υποδηλώνει το όνομά του, αφορά μόνο τη μία πλευρά του κεφαλιού.

Η έννοια του "συνεχούς" πονοκεφάλου είναι κυριολεκτική, καθώς ο πόνος της hemicrania continua δεν σταματάει για μήνες, όντας παρών όλη την ημέρα και όλη τη νύχτα.

Στην hemicrania continua ο πόνος είναι σε γενικές γραμμές μέτριας έντασης, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν κρίσεις έντονου πόνου, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί το μάτι από την πλευρά του πόνου να δακρύζει, το βλέφαρο να πέφτει, το ρουθούνι να βουλώνει ή και να «τρέχει». Η εικόνα της hemicrania continua, δηλαδή, κατά την ώρα των παροξυσμών, μοιάζει με αυτήν της κρίσης της αθροιστικής κεφαλαλγίας.

Η διαγνωστική προσέγγιση στην περίπτωση της hemicrania continua πρέπει να είναι προσεκτική και ενδελεχής, καθώς η εικόνα αυτή σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να κρύβει κάποια υποκείμενη παθολογική κατάσταση. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν αρκετές καταγεγραμμένες στη διεθνή βιβλιογραφία, όπως για παράδειγμα η ελληνική αναφορά για περίπωση ασθενή που τα συμπτώματα οφείλονταν σε μη ραγέν ανεύρυσμα (στη εικόνα ο τίτλος και μια εικόνα από το άρθο, το πλήρες άρθρο είναι ελεύθερα διαθέσιμο εδώ).

Συνεχής μονόπλευρη κεφαλαλγία εξαιτίας μη  ραγέντος ανευρύσματος- άρθρο του Δρ. Μ. Βικελή

Η hemicrania continua είναι ένας ιδιαίτερος πονοκέφαλος, καθώς σχεδόν κανένα φάρμακο δεν βοηθάει ιδιαίτερα, εκτός της ινδομεθακίνης. Η ινδομεθακίνη είναι ένα από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Δεδομένου ότι θα δοθεί σε επαρκή και αρκετά υψηλή δόση, η ινδομεθακίνη συνήθως θα ανακουφίσει ριζικά τον πόνο της hemicrania continua μέσα σε λίγες ώρες ή το πολύ μια ή δύο μέρες, εκεί που δεκάδες άλλα φάρμακα μπορεί να έχουν αποτύχει. Κάποια άλλα παρόμοια στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν, αλλά συχνά σε πολύ μικρότερο βαθμό, ενώ και η βοτουλινική τοξίνη μπορεί να δοκιμαστεί.

Στην Ελλάδα, η συνεχής μονόπλευρη κεφαλαλγία παλαιότερα αποκαλούνταν λαθεμένα ως “συνεχής ετερόπλευρη κεφαλαλγία”, όρος που είναι εμφανώς γραμματικά μη ορθός. “Ετερόπλευρος” σημαίνει “στην άλλη πλευρά”, ενώ η συνεχής μονόπλευρη κεφαλαλγία είναι στην ΜΙΑ πλευρά και όχι στην ΆΛΛΗ (άλλη από τι, άραγε;) πλευρά του κεφαλιού!

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.