Ημικρανία και COVID-19

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Μια και αρκετοί ασθενείς με ημικρανία έχουν θέσει σχετικά ερωτήματα, παραθέτουμε τα στοιχεία σχετικά με το τι ισχύει για ασθενείς με ημικρανία σε σχέση με την πανδημία του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, αλλά και τον εμβολιασμό κατά της νόσου.

 • Ασθενείς με ημικρανία δεν έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν με COVID-19. Αν νοσήσουν, δεν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν επιπλοκές. Με άλλα λόγια, οι ασθενείς με ημικρανία δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για τη νόσο COVID-19, εκτός αν έχουν συνοδά νοσήματα, όπως για παράδειγμα  παθήσεις του αναπνευστικού ή του καρδιαγγειακού συστήματος.

 • Σε περίπτωση νόσησης από Covid-19, ενδέχεται να εμφανιστούν κεφαλαλγίες, όπως άλλωστε και σε κάθε εμπύρετο λοίμωξη, αλλά ενδέχεται να επιδεινωθούν και οι κρίσεις ημικρανίας. Αν έχετε ημικρανία και παρουσιάσετε σημαντική έξαρση των κρίσεων ή αν εμφανίσετε νέου τύπου κεφαλαλγία, επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό σας, ειδικά αν έχετε και πυρετό.

 • Παρά τα όσα ακούστηκαν, δεν υπάρχει ως τώρα καμία επιστημονική απόδειξη πως η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων επιδεινώνει την πορεία της νόσου COVID-19. Το ίδιο ισχύει για κάθε άλλη θεραπεία που μπορεί να λαμβάνει κανείς για την αντιμετώπιση κρίσεων ημικρανίας, αλλά και για τις προληπτικές θεραπείες. Η αρχική ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization- WHO) ανακλήθηκε, με βάση τα δεδομένα και δεν προτείνεται η αποφυγή ιβουπροφαίνης ή άλλων μην στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (δείτε σχετικά εδώ). Μπορείτε να συνεχίσετε να λαμβάνετε κανονικά την αναλγητική σας αγωγή, ενώ αν έχετε οποιονδήποτε προβληματισμό, επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό σας.

 • Με περιόδους μεγάλης έξαρσης της επιδημίας, καλό είναι να αξιολογήσει κανείς την περίπτωση να αποφύγει την επίσκεψη σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για χορήγηση θεραπείας για κρίση ημικρανίας. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και διασφαλίστε πως έχετε αρκετές και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση των κρίσεων ημικρανίας και κάνετε την κατάλληλη προληπτική αγωγή, αν απαιτείται.

 • Ασθενείς με ημικρανία οποιουδήποτε τύπου δεν έχουν αντένδειξη στον εμβολιασμό, ούτε έχει αποδειχθεί πως κάποιο συγκεκριμένο εμβόλιο σχετίζεται με αυξημένο ποσοστό εμφάνισης παρενεργειών σε αυτόν ειδικά τον πληθυσμό.

  Ο εμβολιασμός κατά του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την νόσο Covid-19 δεν επηρεάζεται από τυχόν προληπτική θεραπεία που λαμβάνεται για την ημικρανία, ούτε και επηρεάζει τέτοια θεραπεία. Ως εκτούτου, οι προληπτικές θεραπείες για την ημικρανία μπορούν να συνεχίζονται κανονικά σε άτομα που εμβολιάζονται.

  Όσον αφορά την αντιμετώπιση των ημικρανικών κρίσεων που ίσως συμβούν την ημέρα του εμβολιασμού ή τις αμέσως επόμενες, κανονικά μπορούν να λαμβάνονται οι τριπτάνες. Για τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, δεν υπάρχει κάποια επίσημη σύσταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά ούτε κάποια απόδειξη ότι ενδέχεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα την ανοσοποίηση. Σε τέτοια περίπτωση, χρήσιμο είναι να επικοινωνεί κανείς με τον θεράποντα ιατρό του. 

 • Είναι σημαντικό να ακολουθείτε την καλύτερη δυνατόν θεραπεία για την ημικρανία σας. Διατηρήστε τακτική επαφή με τον θεράποντα ιατρό σας και συμβουλευτείτε τον για την θεραπεία σας. Σε καμία περίπτωση, μη διακόπτετε πρόωρα, μην αλλάζετε τη δόση, αλλά ούτε παρατείνετε την λαμβανόμενη αγωγή, χωρίς επικοινωνία με τον ιατρό σας.

 • Λόγω της κατάστασης και του περιορισμού μετακινήσεων, προσπαθήστε να διατηρήσετε έναν καλό τρόπο ζωής και ένα τακτικό πρόγραμμα στην καθημερινότητα. Δώστε προσοχή στις ώρες ύπνου και στα γεύματα σας. Πίνετε αρκετό νερό, κάντε καθημερινά ήπια άσκηση εντός ή εκτός του σπιτιού σας. Φροντίστε να έχετε αρκετό απόθεμα από τη φαρμακευτική σας αγωγή.

 • Μην ξεχνάτε πως το stress, που αυτή την εποχή είναι αναμενόμενο να είναι αυξημένο, είναι παράγοντας που μπορεί να επιδεινώσει τις κρίσεις ημικρανίας. Ενημερωθείτε υπεύθυνα και χωρίς πανικό για την πανδημία COVID-19, όπως για παράδειγμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

 • Με δεδομένες τις συνθήκες, προτιμήστε την επικοινωνία με τον ιατρό μέσω βιντεοκλήσης, αντί για φυσικό ραντεβού. Αυτό ισχύει για όλες τις επανεξετάσεις, αν δεν περιλαμβάνουν κάποια θεραπεία που απαιτεί φυσική παρουσία (για παράδειγμα, χορήγηση Botox ή Block περιφερικών νεύρων). Σε περίπτωση ανάγκης για αρχικό ραντεβού, εφόσον η κατάσταση της ημικρανίας σας το απαιτεί, επικοινωνήστε αρχικά με τον ιατρό και διερευνήστε αν είναι εφικτό να γίνει με βιντεοκλήση. Αν τελικά απαιτηθεί, λόγω της περίπτωσης, να γίνει με φυσική παρουσία, λάβετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Βεβαιωθείτε πως τις τηρεί και το ιατρείο που θα επισκεφθείτε.

Βιβλιογραφικές πηγές και πηγές των εικόνων:
Migraine Care in the Era of COVID-19: Clinical Pearls and Plea to Insurers.
https://americanmigrainefoundation.org/


Προσαρμογή: Δρ. Μιχάλης Βικελής, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, 10 Απριλίου 2020, ενημερώθηκε στις 17 Απριλίου 2021.

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.