Skip to main content

Συντάκτης: Δρ. Μιχάλης Βικελής

Vydura και Rayvow στη θεραπεία της κρίσης ημικρανίας

Vydura™ και Rayvow™ στη θεραπεία της κρίσης της ημικρανίας

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Η ημικρανία αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο έντονης έρευνας και καινοτομίας στις θεραπευτικές της προσεγγίσεις. Οι τελευταίες εξελίξεις για τη θεραπεία των κρίσεων ημικρανίας περιλάμβανουν την εμφάνιση δυο νέων φαρμάκων, του Vydura™ και του Rayvow™, το καθένα με μια μοναδική προσέγγιση για τη διαχείριση της νόσου που τα καθιστά χρήσιμες επιλογές.

Το Vydura™ (rimegepant, ριμεγκεπάντη) ανήκει στην κατηγορία των gepants, μιας ομάδας μορίων που δρουν ως ανταγωνιστές του υποδοχέα του CGRP.

Το CGRP (Calcitonin generelated peptide) είναι ένα νευροπεπτίδιο με σημαντικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της ημικρανίας. Κατά τη διάρκεια μιας ημικρανικής κρίσης, τα επίπεδα του CGRP στο αίμα συχνά αυξάνονται και θεωρείται ότι η αύξηση αυτή συμβάλλει στη διαστολή και τη φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, οδηγώντας έτσι στον πόνο και στα λοιπά συμπτώματα που συνοδεύουν την κρίση. Αυτή η δράση έχει καταστήσει το CGRP και τους υποδοχείς του σημαντικό στόχο φαρμάκων για την ημικρανία, όπως είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα, που μέσω στόχευσης του CGRP δρουν ως προληπτική θεραπεία της ημικρανίας.

Μέσω της σύνδεσής του με τον υποδοχέα του CGRP, το rimegepant μειώνει την ικανότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ υποδοχέα και πεπτιδίου. Αυτός ο μηχανισμός δράσης έχει διπλό αποτέλεσμα, καθώς μπορεί να σταματά μια ενεργό κρίση ημικρανίας, αλλά και να μειώσει τον αριθμό των εμφανιζόμενων επεισοδίων, όταν το φάρμακο λαμβάνεται προληπτικά.

Ο μηχανισμός του rimegepant το διαφοροποιεί από άλλα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στην αντιμετώπιση των κρίσεων ημικρανίας. Σε αντίθεση με τις τριπτάνες, οι οποίες δρουν προκαλώντας αγγειοσύσπαση, το rimegepant δεν έχει αγγειοσυσπαστική δράση. Αυτό το καθιστά κατάλληλη επιλογή σε περιπτώσεις όπου οι τριπτάνες αντενδείκνυνται, όπως σε έδαφος καρδιαγγειακής νόσου, ή σε ασθενείς που βρίσκουν τις τριπτάνες μη αποτελεσματικές ή μη ανεκτές. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως το rimegepant φαίνεται πως δε σχετίζεται με κεφαλαλγία από κατάχρηση αναλγητικών, σε αντίθεση με κάθε άλλη αγωγή για τις κρίσεις. Μάλιστα, είναι εγκεκριμένη και η χρήση του για την προληπτική θεραπεία της επεισοδιακής ημικρανίας.

Οι κύριες κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για το rimegepant έδειξαν πως, όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρίσεως ημικρανίας, παρέχει σε στατιστικά σημαντικό βαθμό μείωση του πόνου και των συνοδών συμπτωμάτων μέσα σε δύο ώρες από τη λήψη. Παράλληλα, οι μελέτες για τη χρήση του ως προληπτική θεραπεία αναφέρουν μείωση των ημερών κεφαλαλγίας ανά μήνα σε σχέση με το placebo, η οποία διατηρείται με τη λήψη του φαρμάκου. Η συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια που αναφέρεται είναι η ναυτία, η οποία μπορεί να προσβάλλει μέχρι και 1 στους 10 ασθενείς.

Το rimegepant έχει λάβει έγκριση από Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τη θεραπεία αλλά και την πρόληψη της επεισοδιακής ημικρανίας και κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα με την εμπορική ονομασία Vydura™ από την εταιρεία Pfizer. Διατείθεται σε μορφή δισκίων των 75mg, σε συσκευασίες των 2 και 8 δισκίων, τα οποία διαλύονται στο στόμα και δεν απαιτούν ταυτόχρονη λήψη φαγητού ή ποτού. Όταν χορηγείται για την πρόληψη της ημικρανίας, ο ασθενής καλείται να λαμβάνει ένα δισκίο κάθε δεύτερη μέρα, ενώ για την αντιμετώπιση των κρίσεων ημικρανίας μπορεί να ληφθεί ανάλογα με τις ανάγκες, όχι όμως συχνότερα από ένα δισκίο ημερισίως.

Το Rayvow™ (lasmiditan, λασμιδιτάνη) αποτελεί μια νέα, από του στόματος θεραπεία για την αντιμετώπιση της ημικρανικής κρίσης με ή χωρίς αύρα, ως ο πρώτος κι επί του παρόντος μοναδικός αγωνιστής υψηλής συγγένειας του σεροτονινεργικού υποδοχέα 5-HT1F.

Το μονοπάτι της σεροτονίνης έχει εδώ και καιρό αποτελέσει σημείο ενδιαφέροντος για την ημικρανία. Σε προκλινικές μελέτες, έχει παρατηρηθεί πως ενεργοποίηση υποδοχέων όπως ο 5-HT1F αναστέλλει την ενεργοποίηση των μονοπατιών του πόνου, αναστέλλει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών και νευροπεπτιδίων που πιθανώς παίζουν ρόλο στην ημικρανία, χωρίς όμως να προκαλεί συστολή των αγγείων. Ο ακριβής μηχανισμός δράσης του lasmiditan δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητός, όμως η απουσία αγγειοσύσπασης παραμένει και πάλι ένα σημαντικό πλεονέκτημα του φαρμάκου για ασθενείς που αδυνατούν ή αποφεύγουν να λάβουν τριπτάνες.

Στις κλινικές μελέτες, το lasmiditan έδειξε σημαντική βελτίωση του πόνου σε βάθος 2 ωρών, σε σχέση με το placebo, με πλήρη ανακούφιση από την ημικρανία για μεγάλο αριθμό ασθενών και με θετικά αποτελέσματα και για τις τρεις δοσολογίες διάθεσης του φαρμάκου. Η ζάλη αποτελεί τη συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια. Το lasmiditan κυκλοφορεί στις ΗΠΑ και την ΕΕ με την ονομασία Rayvow™ από την Eli Lilly, σε δισκία των 50mg, 100mg και 200mg, με προτεινόμενη αρχική δοσολογία τα 100mg και δυνατότητα προσαρμογής αναλόγως με τις ανάγκες του ασθενούς. 

Συνολικά, Το Vydura™ και το Rayvow™ προσφέρουν νέες προοπτικές στον κόσμο της θεραπείας της ημικρανίας. Αυτά τα φάρμακα ξεχωρίζουν όχι μόνο για την αποτελεσματικότητά τους, αλλά και για τους μηχανισμούς δράσης τους, οι οποίοι τους δίνουν τη δυνατότητα να καλύψουν συγκεκριμένα κενά στις παρούσες θεραπευτικές επιλογές, και με αυτό τον τρόπο να δώσουν ελπίδα σε ασθενείς που έχουν δυσκολευτεί να βρουν αποτελεσματικές λύσεις για τη νόσο τους.

Το κείμενο αυτό γράφτηκε σε συνεργασία με τον Νικόλαο Ξιφαρά, Ιατρό, BSc, Μεταπτυχιακό Φοιτητή ΕΚΠΑ.

Δείτε επίσης

Συνεχίστε την ανάγνωση

Πονοκέφαλος στο μέτωπο – Αντιμετώπιση

Πονοκέφαλος στο μέτωπο

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Ένας πονοκέφαλος στο μέτωπο, δηλαδή στο τμήμα του κεφαλιού που ξεκινάει πάνω από τα μάτια και τα φρύδια και φτάνει ως το τριχωτό της κεφαλής είναι ένα εξαιρετικά συχνό σύμπτωμα και βέβαια από τα πιο συνηθισμένα σημεία που μπορεί κάποιος άνθρωπος να βιώσει το αίσθημα του πονοκεφάλου. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν έντονο πόνο στην περιοχή, κάποιοι άλλοι να αισθάνονται ένα αίσθημα βάρους ή πίεση «στο κούτελο», όπως πολλοί το περιγράφουν.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο πόνος ή το ενόχλημα να υπάρχει διάχυτα σε όλη αυτή την περιοχή και σε κάποιες άλλες να αφορά ένα μόνο κομμάτι αυτής της περιοχής, όπως για παράδειγμα το μισό μέτωπο ή πιο συγκεκριμένα σημεία όπως για παράδειγμα μια μικρή περιοχή πάνω από το μάτι ή στο κέντρο του μετώπου.

Η διαγνωστική σκέψη του γιατρού σε άνθρωπο με τέτοιο σύμπτωμα πονοκεφάλου, θα εξαρτηθεί από το ιστορικό.

Αν ο πονοκέφαλος έρχεται κατά επεισόδια, υπάρχει ιστορικό παρόμοιων πονοκεφάλων για κάποιο χρονικό διάστημα μηνών ή και ετών κι αν το παρόν επεισόδιο μοιάζει με τα επεισόδια του παρελθόντος, η πιθανότερη διάγνωση θα είναι αυτή κάποιας πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας, δηλαδή κάποιας κεφαλαλγίας η οποία δεν οφείλεται σε υποκείμενη αιτία. Παράδειγμα τέτοιας κεφαλαλγίας είναι η κεφαλαλγία τάσεως, η οποία μπορεί να εκδηλώνεται με ένα αίσθημα πόνου, σφιξίματος ή βάρους στο κεφάλι και πολλές φορές ειδικά εντοπισμένο στην περιοχή του μετώπου. Στην κεφαλαλγία τάσεως ο πόνος συνήθως δεν είναι μεγάλης έντασης και δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. Μία άλλη κεφαλαλγία που μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο στο μέτωπο είναι φυσικά η ημικρανία. Η ημικρανία (δείτε αναλυτικά στοιχεία για αυτήν σε άλλες ενότητες του ιστοτόπου μας) θα πρέπει να σημειωθεί πως μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο οπουδήποτε στο κεφάλι στο πρόσωπο αλλά ακόμα και στον αυχένα και την πλάτη. Ωστόσο, η εντόπιση στο κούτελο είναι αρκετά συχνή για την ημικρανία και μπορεί να αφορά το μισό μέτωπο ή και ολόκληρο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να αλλάζει εντόπιση από κρίση σε κρίση. Αυτό που είναι χαρακτηριστικό για τον ημικρανικό πονοκέφαλο δεν είναι το που εντοπίζεται ο πόνος, αλλά ότι συνοδεύεται από μικρού η μεγάλου βαθμού ενόχληση στο φως ή τους ήχους και τις μυρωδιές ενός σε πολλούς ανθρώπους υπάρχει και ένα αίσθημα ανακατωσούρα στο στομάχι που μπορεί να φτάνει μερικές φορές και στον εμετό. Ένα τρίτο, αρκετά λιγότερο συχνό είδος πρωτοπαθούς πονοκεφάλου που μπορεί να εντοπίζεται στο μέτωπο είναι η αθροιστική κεφαλαλγία. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να υπάρχει πολύ έντονος πόνος που ωστόσο κρατάει γενικά λίγο μέχρι το πολύ δύο ή 3 ώρες. Ο πόνος μπορεί να είναι στην περιοχή του ματιού ή του μετώπου και μπορεί να επαναλαμβάνεται μέσα στην ημέρα, ενώ συνήθως συνοδεύεται από δάκρυσμα στο μάτι, βούλωμα ή τρέξιμο στο ρουθούνι για την πλευρά του πόνου και ένα αίσθημα γενικότερης ανησυχίας και δυσκολίας να μείνει κάποιος ξαπλωτός (δείτε αναλυτικά στοιχεία για αυτήν σε άλλες ενότητες του ιστοτόπου μας).

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

Στην περίπτωση που ένας πονοκέφαλος εντοπίζεται στην περιοχή του μετώπου και δεν υπάρχει παρόμοιο ιστορικό, τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο διαφορετικά. Σαφώς και υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για ένα πρώτο επεισόδιο κεφαλαλγίας τάσης ή ημικρανίας, ωστόσο ο γιατρός θα πρέπει να σκεφτεί κι άλλες αιτίες όπως την παραρρινοκολπίτιδα, το οφθαλμολογικό πρόβλημα, το πρόβλημα στοματογναθικής αιτιολογίας ή και άλλα, πιο σοβαρά προβλήματα. Και εδώ το ιστορικό παίζει καθοριστικό ρόλο. Αν, για παράδειγμα, ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από έστω και χαμηλό πυρετό ενώ υπάρχουν και έντονες εκκρίσεις από τη μύτη, το ενδεχόμενο μιας παραρρινοκολπίτιδας είναι αρκετά πιθανό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η φλεγμονή βρίσκεται στον σφηνοειδή κόλπο (έναν παραρρίνιο κόλπο σχετικά βαθιά μέσα στο κρανίο) μπορεί να μην υπάρχουν ιδιαίτερες εκκρίσεις. Εφόσον υπάρχει υποψία για τέτοια αιτιολογίας πάθηση, μια ειδική μαγνητική η αξονική τομογραφία που απεικονίζει το σπλαχνικό κρανίο είναι η εξέταση εκλογής. Παρομοίως πονοκέφαλος μπορεί να δημιουργήθηκε από διάφορα οφθαλμολογικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η αυξημένη οφθαλμική πίεση αλλά κι άλλα. Αν υπάρχει υποψία οφθαλμολογικού προβλήματος, προφανώς εκεί χρειάζεται και εξέταση από οφθαλμίατρο. Μία τρίτη κατηγορία παθήσεων που μπορεί να εκδηλωθούν με πόνο ή βάρος στο μέτωπο είναι οι παθήσεις του στοματογναθικού συστήματος. Αυτές είναι παθήσεις που σε πάρα πολλές περιπτώσεις διαφεύγουν της διάγνωσης, δηλαδή ούτε ο ασθενής αλλά ούτε και ο γιατρός σκέφτονται ότι μπορεί το πρόβλημα ή το ενόχλημα να οφείλονται σε μυϊκό σπασμό γιατί, για παράδειγμα, ο ασθενής μπορεί ασυναίσθητα να σφίγγει ή να τρίζει τα δόντια του το βράδυ ή και στη διάρκεια της ημέρα. Οι παθήσεις του στοματογναθικού συστήματος μπορούν να διαγνωστούν με επίσκεψη σε οδοντίατρο η, καλύτερα, σε ειδικευμένο γναθολόγο. Οι παραπάνω περιπτώσεις φυσικά δεν εξαντλούν τις πιθανές αιτίες πονοκεφάλου στο μέτωπο. Υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι σοβαρές όπως για παράδειγμα οι καλοήθεις και οι κακοήθεις όγκοι του εγκεφάλου, οι φλεγμονές και τα αιματώματα. Αυτές οι σοβαρές παθήσεις είναι αρκετά σπάνια το αίτιο ενός τέτοιου πονοκεφάλου, και σε γενικές γραμμές προκαλούν πονοκέφαλο ο οποίος σταδιακά αλλά σταθερά επιδεινώνεται και συνοδεύεται από χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως το ότι δυναμώνει με το βήχα, το φτέρνισμα και την αλλαγή θέσης του κεφαλιού. Η εξέταση που μπορεί να αποκλείσει αυτά τα σοβαρά αιτία είναι η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου η οποία μας δείχνει με πλήρης λεπτομέρειες το κρανίο και τον εγκέφαλο. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, ένας πονοκέφαλος στο μέτωπο μπορεί να οφείλεται σε μία ίωση, σε παρατεταμένη ψυχική ή σωματική κόπωση, σε έλλειψη ύπνου, σε αφυδάτωση ή και σε υπερβολική λήψη αλκοόλ.

Συμπερασματικά, ένας πονοκέφαλος στο μέτωπο μπορεί να έχει πολλές και διάφορες αιτίες. Αν πρόκειται για ένα επεισόδιο που επαναλαμβάνεται, πιθανώς είναι ημικρανία ή κεφαλαλγία τάσεως. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν το σύμπτωμα αυτό, κάποιες από τις οποίες είναι σοβαρές και χρειάζεται να αποκλειστούν με κατάλληλες εξετάσεις.

Εισαγωγή

Συνεχίστε την ανάγνωση

Στιγμιαίοι πόνοι στο κεφάλι – Αιτίες & Αντιμετώπιση

Στιγμιαίοι πόνοι στο κεφάλι

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Το να παρουσιαστούν στιγμιαίοι πόνοι στο κεφάλι είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα. Οι πόνοι μπορεί να είναι μέτριας ή μεγάλης έντασης και να δίνουν την αίσθηση «σουβλιάς», χτυπήματος, τρυπήματος ή τσιμπήματος. Σπανιότερα μπορεί να έχουν χαρακτήρα «ηλεκτρικού ρεύματος». Συνήθως, το σημείο που εμφανίζεται ο πόνος μπορεί να αλλάζει, δηλαδή δεν πρόκειται πάντα για το ίδιο σημείο του κρανίου. Πιο συνηθισμένες εντοπίσεις είναι τα πλαϊνά του κρανίου, το πάνω μέρος του κεφαλιού ή το πίσω μέρος του κρανίου, αλλά και το μέτωπο. Και βέβαια, όταν λέμε «στιγμιαίοι» εννοούμε πως η διάρκεια είναι ενός ή λίγων δευτερολέπτων, αν και μερικές φορές μπορεί να παραμένει για ένα διάστημα μια ενόχληση στο σημείο του πόνου. Οι πόνοι αυτοί μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένα ή και με πολλαπλά επεισόδια. Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει ένα διάστημα που το σύμπτωμα εμφανίζεται τακτικά και κατόπιν να εξαφανίζεται πλήρως για μήνες ή και για χρόνια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις και εφόσον έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά, τέτοιοι στιγμιαίοι πόνοι μπορεί συνήθως να εμφανίζονται λόγω σωματικής ή ψυχολογικής κούρασης. Άλλες συνθήκες που μπορεί να είναι σημαντικές είναι η έλλειψη ύπνου και η αφυδάτωση. Η ιατρική διάγνωση για τους πόνους αυτούς, όταν με τις κατάλληλες εξετάσεις έχει αποκλειστεί κάποια αιτία που να τους προκαλεί είναι «ιδιοπαθής διαξιφιστική κεφαλαλγία», δηλαδή πονοκέφαλος σαν σουβλιά, χωρίς υποκείμενη αιτιολογία. Για πολλά χρόνια, η λαϊκή ιατρική μας παράδοση αποκαλούσε αυτούς τους πόνους «νευρόπονους», αναγνωρίζοντας την συμμετοχή των νεύρων στη δημιουργία τους, αλλά και της ψυχικής κατάστασης στην αιτιολογίας τους. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, με συμπληρώματα διατροφής ή και φάρμακα με κατασταλτική δράση, αν οι πόνοι είναι συχνοί και εμφανίζονται για μεγάλα διαστήματα, αλλά αυτό συνήθως δεν θα χρειαστεί. Τις περισσότερες φορές, ο καθησυχασμός μετά την ιατρική εξέταση ή και την απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία λειτουργεί θεραπευτικά για τέτοιου είδους πόνους, αφού η ανησυχία ή και η σημαντική αρρωστιοφοβία εκ μέρους του ασθενούς, ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό ή σοβαρό, φαίνεται να παίζει ρόλο στην πυροδότηση του πόνου.

Υπάρχει και η περίπτωση που η μορφή δεν είναι τόσο του οξέος πόνου ή της “σουβλιάς”, αλλά περισσότερο της πίεσης στο κεφάλι. Η πίεση στο κεφάλι όταν είναι στιγμιαία συνήθως δεν σηματοδοτεί κάτι το ανησυχητικό. Αν η πίεση στο κεφάλι συνοδεύεται και από ζαλάδα, ο γιατρός θα πρέπει να διερευνήσει με τις κατάλληλες ερωτήσεις και να αποσαφηνίσει τι ακριβώς εννοεί ο ασθενής με τη λέξη “ζαλάδα”, καθώς είναι μια λέξη που στο στόμα άλλου ανθρώπου μπορεί να έχει και άλλη ερμηνεία και αναλόγως να διερευνήσει. 

στιγμιαιοι πονοι στο κεφαλι

Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που η εμφάνιση ενός στιγμιαίου πόνου στο κεφάλι μπορεί να κρύβει κάτι πιο ανησυχητικό.

Σε περίπτωση που ο πόνος έχει πολύ μεγάλη ένταση, πραγματικά εξουθενωτική και έχει χαρακτήρα ηλεκτρικού ρεύματος ή τρυπήματος με μαχαίρι σε συγκεκριμένο σημείο του μετώπου ή του προσώπου, αυτό θα μπορούσε να κρύβει μία νευραλγία του τριδύμου.

Επίσης, προσεκτική αξιολόγηση θα χρειαστεί να σκεφτούμε όχι σε άτομα που έχουν πολλαπλά επεισόδια στιγμιαίων πόνων σε διάφορα σημεία και είχαν παρόμοια επεισόδια στο παρελθόν, αλλά σε άτομα που μεμονωμένο ή λίγα επεισόδια αυτού του πόνου εμφανίζονται για πρώτη φορά, σε συγκεκριμένο και σταθερό σημείο του κρανίου, ίσως πυροδοτούμενα από βήχα, φτέρνισμα, αλλαγή θέσης του σώματος ή σωματική προσπάθεια. Σε ένα τέτοιο ιστορικό, η πάθηση που θα πρέπει να αποκλείσουμε είναι το ανεύρυσμα ή και άλλες αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου και μετά την κλινική εξέταση ο γιατρός πιθανότατα θα συστήσει μια μαγνητική τομογραφία και αγγειογραφία, ώστε με πλήρη βεβαιότητα να αποκλειστεί κάτι το σοβαρό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμα και σε περιπτώσεις πρωτοεμφανιζόμενου στιγμιαίου πόνου σε συγκεκριμένο σημείο του κεφαλιού, η πιθανότητα να υπάρχει ένα ανεύρυσμα ή κάτι άλλο σοβαρό που να τον προκαλεί είναι πάρα πολύ μικρή και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν βρίσκουμε κάποια σοβαρή παθολογία. Η διάγνωση είναι και πάλι αυτή της ιδιοπαθούς διαξιφιστικό κεφαλαλγίας. Ωστόσο, η προσεκτική ιατρική αξιολόγηση και η διενέργεια εξετάσεων για αποκλεισμό παθολογίας, είναι σημαντική. Για περισσότερα στοιχεία για πονοκέφαλο που οφείλεται σε ανεύρυσμα ή άλλη αγγειακή πάθηση του εγκεφάλου, αλλά και για το τι μπορεί να κρύβει ένας πολύ απότομος και πολύ έντονος πόνος στο κεφάλι, δείτε τις σχετικές ενότητες του headaches.gr.


Γιατί νιώθω πίεση στο κεφάλι

Πολλοί άνθρωποι μιλάνε για πονοκέφαλο, αλλά σε μια πιο αναλυτική συζήτηση, όταν τους ζητηθεί να περιγράψουν με ακρίβεια το τι νιώθουν, θα χρησιμοποιήσουν λέξεις όπως “πίεση στο κεφάλι”, “βάρος στο κεφάλι” ή ακόμη και γενικότερες περιγραφές όπως “βαρύ κεφάλι”, “θολό κεφάλι” και άλλες. Στην ουσία, δηλαδή, η πιο σωστή λέξη είναι “πίεση” ή “βάρος” και όχι “πόνος”.  

Αν και σε τέτοιες περιπτώσεις η πιθανότητα να υπάρχει κάποια σημαντική παθολογία είναι σημαντικά μικρότερη, ενώ η πιθανότητα για παθήσεις όπως η νευραλγία του τρίδυμου είναι μηδαμινή, πάντα πρέπει να γίνεται σωστή διερεύνηση. Το ιστορικό είναι συνήθως καθοριστικό, καθώς η πορεία του συμπτώματος στο χρόνο, το από το τι μπορεί να επηρεάζονται τυχόν εξάρσεις ή υφέσεις και τα τυχόν συνυπάρχοντα συμπτώματα συνήθως οδηγούν την διερεύνηση. Ανά περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις, απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ή αυχένα, οθφαλμολογικός ή ΩΡΛ έλεγχος. Συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις όλες οι εξετάσεις είναι αρνητικές. Οι παθήσεις του ύπνου, όπως η άπνοια αλλά και οι παθήσεις της γνάθου, όπως το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών μπορεί τότε να είναι υπεύθυνες. Πάντως, ακόμη και σε πλήρως αρνητικό έλεγχο, μπορεί να μια συμπτωματική θεραπευτική προσέγγιση με βιταμίνες ή φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα αυτά να υφεθούν. 

ΓΙΑΤΙ ΝΙΩΘΩ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

Εισαγωγή

Συνεχίστε την ανάγνωση

Πόνος στο κεφάλι με το άγγιγμα – Πού οφείλεται

Πόνος στο κεφάλι με το άγγιγμα

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Κάποιες φορές, ένας πονοκέφαλος εκδηλώνεται ή επιβαρύνεται με το άγγιγμα του χεριού μας ή με την ελαφρά πίεση σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του κεφαλιού. Η εμφάνιση ή επιδείνωση πονοκεφάλου με το άγγιγμα ή την πίεση ονομάζεται ιατρικά «ευαισθησία» στο συγκεκριμένο σημείο και μπορεί να οφείλεται σε δύο περιπτώσεις παθήσεων.

Η πρώτη περίπτωση είναι να υπάρχει κάποιο τοπικό αίτιο στο σημείο του πόνου. Τέτοια παραδείγματα τοπικών αιτίων μπορεί – μεταξύ άλλων- να είναι:

  • Η τοπική φλεγμονή ή λοίμωξη στα ιγμόρεια ή τους μετωπιαίους κόλπους (βρίσκονται χαμηλά στο μέτωπο). Στην ουσία, μιλάμε για μια παραρρινολπίτιδα (ιγμορίτιδα ή μετωπιαία κολπίτιδα), που χρειάζεται εργαστηριακή επιβεβαίωση και κατάλληλη θεραπεία.
  • Ο μυϊκός σπασμός στους μυς που βρίσκονται στο κρανίο (στους κροτάφους, το μέτωπο, το πρόσωπο ή το πίσω μέρος του κρανίου) ή η φλεγμονή ή άλλο πρόβλημα που προκαλεί αρθρίτιδα στην άρθρωση της γνάθου. Στις περιπτώσεις αυτός ο πονοκέφαλος ονομάζεται στοματογναθικής αιτιολογίας. Συνήθως συνυπάρχει για καιρό έντονο σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, στον ύπνο ή την ημέρα. Η αντιμετώπιση είναι γναθολογική, σε συνεργασία με τον νευρολόγο.
  • Η φλεγμονή των αρτηριών, που ονομάζεται αρτηριίτιδα και είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει έναν τέτοιο πονοκέφαλο, καθώς μπορεί να έχει επιπλοκές. Είναι μια πολύ σημαντική πάθηση που πρέπει να αποκλειστεί σε οποιοδήποτε άτομο άνω των 50 ετών με πρωτοεμφανιζόμενο πονοκέφαλο ή αλλαγή στα χαρακτηριστικά προϋπάρχοντος πονοκεφάλου. Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα που συνήθως εκδηλώνεται με πόνο στη μία πλευρά του προσώπου/κεφαλιού (όχι μόνο στον κρόταφο), ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε διαταραχές στη μάσηση, καταβολή, ανορεξία, απώλεια βάρους και μυϊκούς πόνους. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι υψίστης σημασίας, καθώς υπάρχει κίνδυνος για την όραση του ασθενούς.

Τα τοπικά αίτια πονοκεφάλων μπορεί να έχουν πόνο όχι μόνο στο σημείο του προβλήματος, αλλά και σε πιο εκτεταμένες περιοχής, είτε λόγω αντανάκλασης του πόνου από το αρχικό σημείο σε μια ευρύτερη περιοχή, είτε γιατί πάσχει μια εκτεταμένη περιοχή, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στον στοματογναθικής αιτιολογίας πόνο, που μπορεί να πάσχουν διάφοροι από τους μυς του κρανίου, κάποιος περισσότερο και κάποιος λιγότερο.

Η δεύτερη περίπτωση στην οποία μπορεί να υπάρχει ένας πονοκέφαλος που εκδηλώνεται ή χειροτερεύει με το άγγιγμα του χεριού μας ή την πίεση είναι η περίπτωση μιας ημικρανίας ή ενός άλλου χρόνιου πονοκεφάλου (κεφαλαλγία τάσεως, αθροιστική κεφαλαλγία), στην οποία λόγω χρονίως επαναλαμβανόμενων και έντονων κρίσεων το νευρικό σύστημα μπορεί να υποστεί μία κατάσταση που λέγεται «ευαισθητοποίηση» και στην οποία τα περιφερικά νεύρα γίνονται πολύ πιο ευαίσθητα στην μετάδοση του πόνου. Έτσι ένα περιφερικό νεύρο, το οποίο ούτως ή άλλως θα ήταν ευαίσθητο αν κάποιος το πιέσει ή το ψηλαφήσει, με πολύ πιο ήπια πίεση ή ακόμα και με ένα απλό άγγιγμα η ακούμπημα μπορεί να προκαλεί τοπικά πόνο. Τα νεύρα στα οποία συμβαίνει αυτό είναι συνήθως το υπερκόγχιο και το υπερτροχίλιο, που βρίσκονται ακριβώς πάνω από το μάτι και λίγο κεντρικά, προς τη μύτη και το ινιακό που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Και στην περίπτωση που ένας τοπικός πόνος οφείλεται σε ευαισθητοποίηση κάποιον νεύρου, ο πόνος μπορεί να μην είναι απόλυτα περιορισμένο σε ένα και μόνο σημείο αλλά να αντανακλά σε μία μεγαλύτερη περιοχή. Το ιστορικό της χρόνιας κεφαλαλγίας ή ημικρανίας καθώς και τα συγκεκριμένα σημεία που βρίσκονται τα νεύρα και τα οποία οι γιατροί γνωρίζουν, θα κατευθύνουν την διαγνωστική σκέψη σε μια τέτοια περίπτωση.

Ως συμπέρασμα, ένας τοπικός πόνος στο κεφάλι, ο οποίος μπορεί να πυροδοτείται ή να δυναμώνει όταν αγγίζουμε το σημείο μπορεί να οφείλεται είτε σε κάποιο συγκεκριμένο αίτιο, είτε σε μια χρονία κεφαλαλγία που έχει δημιουργήσει ευαισθητοποίηση των νεύρων της περιοχής. Με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση ο γιατρός θα κρίνει και θα κατευθυνθεί διαγνωστικά, ενώ αν χρειαστούν εξετάσεις σας θα συνταγογραφήσει τις κατάλληλες για την περίπτωση.

πονοσ στο κεφαλι με το αγγιγμα

Εισαγωγή

Συνεχίστε την ανάγνωση

Πονοκέφαλος, ζαλάδα & αστάθεια

Πονοκέφαλος, ζαλάδα και αστάθεια

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Ο όρος ζάλη ή ζαλάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει διάφορα συμπτώματα. Έτσι, ως ζαλάδα μπορεί κατά περίπτωση να περιγραφεί:

– αστάθεια, αίσθημα “σαν να είμαι σε βάρκα”

– βάρος ή πίεση στο κεφάλι και ζαλάδα

– «θολούρα στο κεφάλι» ή μη καθαρή σκέψη

– κακή συγκέντρωση ή και κακή μνήμη

– κακή ή κουρασμένη όραση

– ατονία και εύκολη κούραση

– πίεση ή βάρος στα μάτια

– γενικότερο αίσθημα «δεν νιώθω πως είμαι καλά»

– αίσθημα ήπιας ανακατωσούρας στο στομάχι

– τάση για εμετό

Από την ποικιλομορφία και μόνο των παραπάνω συμπτωμάτων, καταλαβαίνουμε πως δύο άνθρωποι μπορεί να παραπονιούνται για ζαλάδα και να έχουν κάτι εντελώς διαφορετικό! Για αυτό και ο γιατρός θα πρέπει να ζητήσει στον εξεταζόμενο για ζάλη να αναλύσει τι νιώθει και να μην μείνει μόνο στη λέξη “ζαλάδα”.

Για τα συμπτώματα αυτά, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν και τον όρο «ίλιγγος», που όμως σημαίνει κάτι διαφορετικό. Στην σωστή ιατρική ορολογία, ο ίλιγγος είναι ένα σαφές αίσθημα περιστροφής του χώρου ή του ατόμου στο χώρο ή- σε κάποιες περιπτώσεις- αίσθημα «σαν να πέφτω στο κενό από ψηλά». Περισσότερα για το πως εκδηλώνεται ο ίλιγγος δείτε στο σχετικό άρθρο.

Ζαλάδα και αστάθεια, αίσθημα “σαν να είμαι σε βάρκα”

Πολλές φορές η ζαλάδα χαρακτηρίζεται από από αίσθημα αστάθειας, το οποίο συνήθως γίνεται αισθητό και περιγράφεται σαν δυσκολία στην ισορροπία ή ακόμη και με την περιγραφή «σαν να είμαι σε βάρκα” ή «νιώθω σαν μεθυσμένος». Συχνά συνυπάρχει και ατονία. Αυτό το αίσθημα μπορεί να είναι πολύ έντονο, αλλά συνήθως δεν γίνεται αντιληπτό από τους άλλους. Δηλαδη, ο πάσχων νιώθει νιώθει έντονη αστάθεια, αλλά οι γύρω του σπάνια θα τον δουν να παραπατάει. Το  σύμπτωμα μπορεί να είναι πρόσφατο ή χρόνιο και πολες φορές να έχει διακυμάνσεις ή υποτροπές. 

Η ζάλη είναι ένα σύμπτωμα που στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζει διακυμάνσεις. Άλλοτε με κάποια αφορμή, όπως κούραση, έλλειψη ύπνου, στρες, αλλαγές καιρού και πολλά άλλα μπορεί να είναι εντονότερο και άλλοτε ηπιότερο, μερικές φορές μάλιστα, ειδικά πάνω σε κάποια ασχολία να υποχωρεί στο παρασκήνιο και να μειώνεται. Η ζαλάδα μπορεί να συνοδεύει έναν πονοκέφαλο, αλλά πολύ συχνά είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα. Αν η ζάλη και η αστάθεια είναι κάτι παροδικό και ολιγόωρο, είτε συνοδεύει πονοκέφαλο, είτε αυτή είναι το βασικό σύμπτωμα, συνήθως δεν είναι σημαντικό πρόβλημα. Όταν όμως είναι συχνή, παρατεταμένη καθημερινή, μπορεί να είναι βασανιστική για την φυσιολογική καθημερινότητα ενός ατόμου.

Η ιατρική διερεύνηση για ένα τέτοιο μπορεί να είναι εκτενής και να απαιτεί εξετάσεις αίματος και έλεγχο από νευρολόγο, ΩΡΛ και οφθαλμίατρο. Πριν όμως από όλα αυτά, έχει σημασία το ιστορικό. Ζάλη με διακυμάνσεις, που δεν γίνεται αντιληπτή από τους γύρω, ειδικά αν την ώρα έντονης σωματικης δραστηριότητας υποχωρεί (πχ στην σωματική ασκηση), κατά κανόνα δεν είναι ανησυχητική ή επίκνδυνη. Παρακλινικα, εφόσον αναδειχθεί κάποιο πρόβλημα (για παράδειγμα έλλειψη Β12 ή άλλων σημαντικών βιταμινών στο αίμα ή κάποιο πρόβλημα στην όραση) θα πρέπει να διορθωθεί και – εφόσον οφειλόταν εκεί – τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν. Πολλές περιπτώσεις τελικά με ειδικές εξετάσεις μπορεί να διαγνωστούν ως πρόβλημα του λαβυρίνθου, δηλαδή του οργάνου που υπάρχει στο κεφάλι μας και είναι υπεύθυνο για την αίσθηση της ισορροπίας. Η αξονική και μαγνητική τομογραφία κατά κανόνα δεν αναδεικνύουν παθολογικά ευρήματα και πολλές φορές δεν είναι απολύτως απαραίτητες. 

Πίεση στο κεφάλι και ζαλάδα

Το αίσθημα πίεσης στο κεφάλι, πολλές φορές αναφέρεται είτε να συνοδεύεται από ζαλάδα, είτε να περιγράφεται ως ζαλάδα το ίδιο. Είναι φυσικό, αν νιώθουμε πίεση ή και βάρος στο κεφάλι, αυτό να μας ζαλίζει. Μια κοινή αιτία που προκαλεί αίσθημα πίεσης ή βάρους στο κεφάλι και ζαλάδα είναι η σύσπαση των περικρανιακών μυών. Πρόκεται για μια μεγάλη ομάδα μυών που αν και είναι μικροί, ως επί το πλείστον, σε πάχος, αν έχουν αυξημένη τάση (σύσπαση) μπορεί να προκαλούν ένα αίσθημα πίεσης, βάρους ή σφιξίματος και η ζαλάδα να ακολουθεί. Αυτή η αυξημένη τάση (σύσπαση) των περικρανιακών μυών μπορεί να σχετίζεται με χρόνιο σφίξιμο ή τρίξιμο της γνάθου, αλλά και με καταστάσεις αυξημένου άγχους. Μια άλλη αιτία που μπορεί να προκαλεί πίεση στο κεφάλι και ζαλάδα είναι η κακή ποιότητα ύπνου, όπως όταν ο ύπνος είναι ελλιπής και διακεκομμένος, λόγω αϋπνίας ή υποχρεώσεων, αλλά και όταν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα όπως η άπνοια στον ύπνο ή οι παραϋπνίες, που είναι διαταραχές του ύπνου. 

Ζάλη, αστάθεια και αυχενικό πρόβλημα

Σαφώς και σε πολλούς ανθρώπους με τέτοια συμπτώματα ο αυχένας μπορεί να έχει παθολογικά ευρήματα, όμως οι παθήσεις του αυχένα είναι εξαιρετικά κοινές στην εποχή μας. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν «ευθειασμό» ή άλλα ευρήματα και ιατρικά δεν υπάρχει κάποια λογική σύνδεση με τις παθήσεις του αυχένα και την αίσθηση της ισορροπίας, που βρίσκεται σε άλλο σημείο, υψηλότερα. Ας σκεφτούμε απλά πως συνάνθρωποι μας που είχαν πολύ σημαντική κάκωση αυχένα που τους οδήγησε σε αναπηρία, δεν έχουν ζάλη ή ίλιγγο. Στις περισσότερες περιπτώσεις που μια ζαλάδα αποδίδεται σε ορθοπαιδικά προβλήματα του αυχένα, πρόκειται για ιατρικό λάθος.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, όλες οι εξετάσεις μπορεί να είναι αρνητικές και η ζαλάδα να παραμένει, καθημερινή και έντονη. Στην περίπτωση αυτή σημαντικό είναι να σκεφτεί κανείς δυο «κρυμμένες» αιτίες. Η πρώτη είναι η ονομαζόμενη αιθουσαία ημικρανία και η δεύτερη είναι η ψυχογενούς αιτιολογίας ζάλη.

“Αντίθετα από την διαδεδομένη άποψη, προβλήματα στον αυχένα κατά κανόνα δεν μπορούν να προκαλούν ζάλη, αστάθεια ή ίλιγγο”

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, όλες οι εξετάσεις μπορεί να είναι αρνητικές και η ζαλάδα να παραμένει, καθημερινή και έντονη. Στην περίπτωση αυτή σημαντικό είναι να σκεφτεί κανείς δυο «κρυμμένες» αιτίες. Η πρώτη είναι η ονομαζόμενη αιθουσαία ημικρανία και η δεύτερη είναι η ψυχογενούς αιτιολογίας ζάλη.

Ζαλίζομαι όταν σκύβω το κεφάλι

Τα περισσότερα είδη ζαλάδας μπορεί να χειροτερεύουν με την αλλαγή της θέσης του κεφαλιού, όπως για παράδειγμα όταν σκύβουμε το κεφάλι ή όταν το στρέφουμε δεξιά ή αριστερά, είτε είμαστε όρθιοι, είτε είμαστε ξαπλωμένοι. Ως εκ τούτου, η εμφάνιση ή η αύξηση της έντασης μιας ζαλάδας όταν σκύβουμε το κεφάλι δεν είναι τόσο καθοριστικό στοιχείο για τη διάγνωση, η οποία πρωταρχικά θα στηριχθεί περισσότερο στην αναγνώριση του τύπου της ζαλάδας, όπως για παράδειγμα σε ποια περιγραφή από τη λίστα που παρατίθενται στην αρχή αυτού του άρθρου η ζαλάδα ταιριάζει περισσότερο. 

Όταν ζαλιζόμαστε όταν σκύβουμε το κεφάλι, αν και εύκολα το μυαλό μας πηγαίνει στα προβλήματα του αυχένα, όπως αναλύθηκε στην προηγούμενη παράγραφο τα προβλήματα του αυχένα είναι εξαιρετικά σπάνιο να προκαλούν ζαλάδα. Πολύ περισσότερο πιθανό είναι να συμβαίνει κάτι τέτοιο στη ζαλάδα που έχει σαν αιτία ένα μικρό πρόβλημα στον λαβύρινθο, δηλαδή το αισθητήριο όργανο της ισορροπίας. 

ΖΑΛΙΖΟΜΑΙ ΟΤΑΝ ΣΚΥΒΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

Ζαλάδα και αιθουσαία ημικρανία

Για αιθουσαία ημικρανία μπορούμε να μιλήσουμε όταν σε άτομα που υπάρχει ξεκάθαρο ιστορικό ημικρανίας, επεισόδια ζάλης είτε συνοδεύουν την ημικρανία, είτε εμφανίζονται και εκτός κρίσεων ημικρανίας. Σε ακραίες περιπτώσεις, η ζάλη είναι συνεχής. Στην περίπτωση αυτή, θεραπείες που οφελούν και στη χρόνια ημικρανία μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονιστεί πως στην αιθουσαία ημικρανία πρέπει να υπάρχει το ημικρανικό στοιχείο. Άτομα χωρίς ξεκάθαρο ιστορικό ημικρανίας είναι εξαιρετικά απίθανο να πάσχουν από ζάλη, αστάθεια ή ίλιγγο λόγω αιθουσαίας ημικρανίας και η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού ημικρανίας δεν αλλάζει κάτι. Δείτε αναλυτικότερα στοιχεία για την αιθουσαία ημικρανία.

“Η αιθουσαία ημικρανία είναι μια διάγνωση που ακούγεται όλο και συχνότερα, αλλά πολλές φορές χωρίς να τεκμηριώνεται επαρκώς”

Επειδή στην εποχή μας γίνονται πολλές λαθεμένες διαγνώσεις «αιθουσαίας ημικρανίας» καλό είναι αν κάποιος έχει λάβει μια τέτοια διάγνωση να την επιβεβαιώνει και με άποψη νευρολόγου, ώστε να μην ταλαιπωρείται άσκοπα με θεραπείες και εξετάσεις. 

πονοκεφαλος ζαλαδα ασταθεια

Εισαγωγή

Συνεχίστε την ανάγνωση

Έντονος πονοκέφαλος για μέρες

Έντονος πονοκέφαλος για ημέρες

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Ένας πονοκέφαλος που είναι έντονος και διαρκεί για πολλές ημέρες είναι φυσικό να προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις ενός τέτοιου πονοκεφάλου αφορούν έξαρση ενός καλοήθη προϋπάρχοντα πονοκεφάλου και κυρίως μιας ημικρανίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που παρουσιάζει έναν ιδιαίτερα έντονο πονοκέφαλο που διαρκεί μέρες δεν θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική συμβουλή. Το αντίθετο: ειδικά αν είναι τέτοιο φαινόμενο είναι πρωτοεμφανιζόμενο, είναι απαραίτητο να γίνει ιατρική εξέταση και αξιολόγηση, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν κρύβεται κάτι πιο ανησυχητικό.

εντονος πονοκεφαλος για μερες

“Αν προϋπάρχει γνωστό ιστορικό ενός πονοκεφάλου και η συγκεκριμένη έξαρση μοιάζει σε γενικές γραμμές με τον προϋπάρχοντα πονοκέφαλο, ακόμα κι αν είναι μεγαλύτερη σε ένταση ή σε διάρκεια από το συνηθισμένο, μπορούμε να πούμε ότι πιθανότατα δεν πρόκειται κάτι για ανησυχητικό και να αντιμετωπίσουμε το επεισόδιο με μία αναλγητική αγωγή, παρακολουθώντας ασφαλώς προσεκτικά την εξέλιξη του.”

Κατά την αρχική αξιολόγηση ενός ανθρώπου που παρουσιάζει έντονο πονοκέφαλο για ημέρες, το καθοριστικό στοιχείο είναι το ιστορικό. Εφόσον προϋπάρχει γνωστό ιστορικό ενός πονοκεφάλου, όπως για παράδειγμα μιας ημικρανίας, και η συγκεκριμένη έξαρση μοιάζει σε γενικές γραμμές με τον προϋπάρχοντα πονοκέφαλο, ακόμα κι αν είναι μεγαλύτερη σε ένταση ή σε διάρκεια από το συνηθισμένο, μπορούμε να πούμε ότι πιθανότατα δεν πρόκειται κάτι για ανησυχητικό και να αντιμετωπίσουμε το επεισόδιο με μία αναλγητική αγωγή, παρακολουθώντας ασφαλώς προσεκτικά την εξέλιξη του.  Εξάλλου, είναι γνωστό στους ανθρώπους που πάσχουν από ημικρανία ότι οι κρίσεις μπορεί άλλοτε να είναι δυνατότερες κι άλλοτε ηπιότερες, και ότι διάφοροι παράγοντες όπως ο ορμονικός κύκλος τις γυναίκες, αλλά και το άγχος, το στρες και η κούραση και στα δύο φύλα μπορεί να οδηγήσουν στην πυροδότηση μια εντονότερης ημικρανίας.

Αν όμως το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν μοιάζει ιδιαίτερα με τα προϋπάρχοντα επεισόδια πονοκεφάλου ή ημικρανίας, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε την πιθανότητα οφείλεται σε κάποια άλλη, καινούργια αιτία και να προβούμε σε σχετικό διαγνωστικό έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση ενός πρωτοεμφανιζόμενου πονοκεφάλου, ειδικά αν είναι έντονος και διαρκεί για μέρες: Είναι σημαντικό να γίνει αξιολόγηση από νευρολόγο. Και στην περίπτωση αυτή, στατιστικά, τις περισσότερες φορές δεν θα υπάρχει κάτι το σοβαρό ή ανησυχητικό. Ωστόσο μια πρωτοεμφανιζόμενη δυνατή και πολυήμερη κεφαλαλγία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να κρύβει κάτι σοβαρό και γι’ αυτό το λόγο η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική. Έτσι, ανάλογα βέβαια με το ιστορικό, ο νευρολόγος μπορεί να ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις, απεικονιστικές εξετάσεις όπως για παράδειγμα μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ή αυχένα ή κι άλλες ειδικότερες εξετάσεις ή να ζητήσει, αν είναι απαραίτητο και όχι προφανώς σε όλες τις περιπτώσεις, γνώμη από οφθαλμίατρο, ΩΡΛ ή οδοντίατρο καθώς παθήσεις των ματιών, της γνάθου ή ΩΡΛ αιτιολογίας μπορεί να προκαλέσουν μερικές φορές σημαντική κεφαλαλγία.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία στο ιστορικό, όπως για παράδειγμα η πολύ απότομη, κεραυνοβόλα έναρξη ενός πολύ δυνατού πονοκέφαλο, η σταδιακή επιδείνωση ενός πονοκεφάλου για διάστημα ημερών, εβδομάδων ή μηνών, η συνύπαρξη πονοκεφάλου με πυρετό ή άλλα συμπτώματα, αλλά και διάφορα άλλα στοιχεία, τα οποία μας κατευθύνουν στην ανάγκη να κάνουμε έλεγχο για να αποκλείσουμε μια σοβαρή συνυπάρχουσα παθολογία. Για αναλυτικότερα στοιχεία για το πότε ένας πονοκέφαλος είναι ανησυχητικός ή επικίνδυνος, δείτε την σχετική ενότητα του headaches.gr.

Εισαγωγή

Συνεχίστε την ανάγνωση

Πόνος στον αυχένα και πονοκέφαλος

Πόνος στον αυχένα & πονοκέφαλος

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Πόνος στον αυχένα είναι ένα εξαιρετικά κοινό σύμπτωμα. Πολλοί άνθρωποι περιγράφουν αυτό το σύμπτωμα ως «πόνο στο σβέρκο», ενώ ο ιατρικός όρος είναι «αυχεναλγία». Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι εφόσον πονάει ο αυχένας, αυτό θα πρέπει απαραίτητα να οφείλεται σε κάποια παθολογία της περιοχής ή όπως παλαιότερα το ονόμαζαν, στο «αυχενικό σύνδρομο».

Η αλήθεια όμως είναι πιο συνθέτη. Καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τα εξής τέσσερα στοιχεία:

  • Υπάρχουν περιπτώσεις που η αυχεναλγία οφείλεται σε κάποιο είδος
    πονοκεφάλου με εντόπιση του πόνου στον αυχένα ή στο πίσω μέρος του
    κεφαλιού.
  • Από την άλλη πλευρά, προβλήματα στον αυχένα μπορεί να προκαλούν όχι μόνο πόνο τοπικά, αλλά αντανακλαστικά πονοκέφαλο στο μέτωπο, στους κροτάφους ή και σε άλλα σημεία του κεφαλιού.

  • Παθολογικά ευρήματα στους απεικονιστικές εξετάσεις, όπως για
    παράδειγμα ευθειασμός, οστεόφυτα ή κάποιες μικρές δισκοκήλες είναι
    εξαιρετικά συχνά, βρίσκονται στους περισσότερους ανθρώπους από μία
    ηλικία και μετά και συνήθως δεν είναι δυνατόν να προκαλούν έντονο πόνο
    ούτε στην περιοχή, ούτε κάπου αλλού.
  • Τέλος, ο όρος αυχενικό σύνδρομο έχει πλέον εγκαταλειφθεί αφού ήταν
    γενικόλογος και ασαφής και όταν γίνεται διάγνωση παθήσεων του αυχένα
    πρέπει ιατρικά να γίνεται με πολύ πιο συγκεκριμένο τρόπο.

πονοσ στον αυχενα και πονοκεφαλοσ

Πως λοιπόν μπορεί να γίνει σωστή διάγνωση μιας αυχεναλγίας ή ενός πονοκεφάλου που εντοπίζεται και στην περιοχή του αυχένα και αλλού στο κεφάλι; πως μπορεί να βρεθεί ποια είναι η πραγματική αιτία;

Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις στις κεφαλαλγίες, το βασικό σημείο είναι το ιστορικό. Έτσι, στην αρκετά συχνή περίπτωση που κάποιος παρουσιάζει επεισόδια αυχεναλγίας ή πόνου στο πίσω μέρος του κεφαλιού, χωρίς απαραίτητα να πονάει κάπου αλλού το κεφάλι, τα οποία διαρκούν λίγες ώρες ή 1-3 μέρες και συνοδεύονται από μικρού ή μεγάλου βαθμού ενόχληση στο φως, τους ήχους ή τις οσμές, η πιθανότερη διάγνωση είναι η ημικρανία ακόμα κι αν σε τυχόν εξετάσεις που έχουνε γίνει στον αυχένα υπάρχουν παθολογικά ευρήματα. Η πορεία του πόνου στο χρόνο, δηλαδή το ότι εμφανίζεται κατά επεισόδια που έχουν αρχή και τέλος και ότι μετά τα επεισόδια ο άνθρωπος δεν πονάει και δεν έχει συμπτώματα, καθώς και τα συνοδά συμπτώματα της ενόχλησης από το φως και τους ήχους είναι εντελώς χαρακτηριστικά για την ημικρανία και δεν μπορεί να οφείλονται σε αυχενική παθολογία. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν: Η ημικρανία μπορεί να εμφανίζεται ακόμα και με πόνο μόνο στην περιοχή του αυχένα ή της πλάτης, στη μία ή και τις δύο πλευρές ταυτόχρονα και έτσι, ενώ κάποιοι έχουν τυπική κατά τα άλλα ημικρανία, για χρόνια δεν έχουν τη σωστή διάγνωση και δε λαμβάνουν την σωστή θεραπεία.

Σε μια άλλη περίπτωση, μία καθημερινή ενόχληση και πόνος στην περιοχή που μπορεί κατά περιόδους να παρουσιάζει εξάρσεις που κρατούν ημέρες ή και εβδομάδες και που δεν συνοδεύονται από ενόχληση σε φως ή ήχους, είναι πιθανό να οφείλονται σε παθήσεις των μυών της περιοχής ή στης σπονδυλικής στήλης. Επίσης, ένας πόνος στην περιοχή του αυχένα ή της πλάτης όποιος μπορεί να εμφανίζεται και να διαρκεί συνήθως αρκετές μέρες, σταθερά στο ίδιο σημείο και χωρίς να συνοδεύεται από ενοχλήσει σε φως ή ήχους μπορεί πιθανώς να οφείλεται σε κάποιο τοπικό, συνήθως μυοσκελετικό, πρόβλημα. Υπάρχουν και περιπτώσεις που ένας συχνός η καθημερινός ήπιας ή μέτρια εντάσεις πονοκέφαλος, χωρίς ιδιαίτερα συνοδά συμπτώματα, να είναι αντανακλαστικός πόνος από παθήσεις του αυχένα, όπως φαίνεται στο παραπάνω σχήμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δύο παραπάνω παραδείγματα, αλλά προφανώς και αρκετές ακόμα πιθανές περιπτώσεις, ο γιατρός λαμβάνοντας το ιστορικό μπορεί να προσανατολιστεί με αρκετά μεγάλη σιγουριά στην αιτιολογία του πόνου και έτσι να ζητήσει τις κατάλληλες εξετάσεις, αν χρειάζεται, αλλά επίσης και να απορρίψει σε ορισμένες περιπτώσεις τα προβλήματα που έχουνε φανεί σε εξετάσεις ως αιτία του πόνου που ταλαιπωρεί τον ασθενή. Η κλινική εικόνα λοιπόν είναι αυτό που έχει σημασία και όχι η ύπαρξη η αντίθετα η μη ύπαρξη ευρημάτων σε απεικονιστικές εξετάσεις. Ιδιαίτερη δυσκολία υπάρχει όταν υπάρχει συνύπαρξη στοιχείων. Για παράδειγμα, κρίσεις αυχενικής κεφαλαλγίας ημικρανικής αιτιολογίας συνυπάρχουν με καθημερινό ήπιο πόνο, στα πλαίσια αυχενικού προβλήματος. Στις περιπτώσεις αυτές, η θεραπεία πρέπει να γίνει και προς τις δύο κατευθύνσεις, για να υπάρξει ανακούφιση, αλλά και γιατί η μία πάθηση μπορεί να επιβαρύνει και να πυροδοτεί την άλλη: Σπασμοί μυϊκοί μπορεί να πυροδοτούν κρίσεις ημικρανίας, αλλά και οι κρίσεις ημικρανίας να προκαλούν περαιτέρω σπασμό στους μυς.

Η θεραπεία της αυχεναλγίας γίνεται – προφανώς- ανάλογα με την αιτία. Έτσι, αν ο πόνος ουσιαστικά είναι κρίσεις μιας ημικρανίας, η σωστή θεραπεία θα γίνει με ειδική αντί ημικρανική θεραπεία, είτε μόνο στις κρίσεις ή προληπτικά. Σε άλλη περίπτωση, ένας πόνος που οφείλεται σε – για παράδειγμα- μυοσκελετικές παθήσεις και εφόσον δε χρειάζεται να γίνει ριζική αντιμετώπιση, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ολιγοήμερη λήψη αναλυτικών και μυοχαλαρωτικών, ενώ εξαιρετικά καλό μπορεί να κάνει η προσεκτική και τακτική άσκηση, ώστε να δυναμώσουν οι μυς του αυχένα με το σωστό τρόπο. Ήπια φυσικοθεραπεία, αλλά όχι έντονες ασκήσεις, συχνά βοηθά επίσης.

Ψύξη στο κεφάλι & συμπτώματα

Η “ψύξη” είναι μια συχνά αναφερόμενη αιτιολογία για προβλήματα πονοκεφάλων ή πόνων στον αυχένα. Ο όρος “ψύξη” χρησιμοποιείται ευρύτατα, αλλά και από γιατρούς, για να περιγράψει ένα αίσθημα βάρους, πίεσης, σφιξίματος ή και πόνου, το οποίο πιθανολογείται πως οφείλεται σε μυϊκό σπασμό, που προκλήθηκε από έκθεση σε κρύο, ψυχρό ρεύμα αέρα, εναλλαγή θερμοκρασίας (είσοδος από ζεστό σε ψυχρό χώρο), έκθεση σε ανεμιστήρα, κλιματιστικό ή ανοιχτό παράθυρο. Ειδικές περιστάσεις, με κλασικό παράδειγμα την έκθεση σε ρεύμα αέρα μετά από λούσιμο μαλλιών, κατά τη λαϊκή παράδοση παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία πονοκεφάλων. 

Είναι γεγονός πως, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, το κρανίο μας διαθέτει μυϊκές ομάδες, που κύριο ρόλο έχουν την μάσηση και έκφραση του προσώπου, ενώ ασφαλώς μεγάλες μυϊκες όμάδες υπάρχουν στον αυχένα και τον τράχηλο. Αυτές οι μυϊκές ομάδες, σαφώς και μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να παρουσιάσουν σπασμό ή κόπωση και αυτό να εκφραστεί με πόνο, βάρος ή σφίξιμο. Ωστόσο, η έκθεση στο ψύχος ή σε αέρα, παρά την εξαιρετική κοινή πεποίθηση, συνήθως δεν είναι από μόνη της ικανή να προκαλέσει σημαντικά συμπτώματα σε άτομα με υγιές μυϊκό σύστημα. Αν όμως οι μυς του κεφαλιού και του αυχένα είναι ταλαιπωρημένοι από άλλα αίτια, όπως κάποιος μυϊκός τραυματισμός στον αυχένα, η κακή στάση σώματος στο γραφείο, η έλλειψη άσκησης, το σφίξιμο/ τρίξιμο των δοντιών, η κακή στάση ύπνου και τόσα άλλα, τότε ενδεχομένως μια μικρή ακόμη επιβάρυνση, που μπορεί να πυροδοτηθεί από μυϊκό σπασμό που προκλήθηκε ακόμη και έκθεση σε ψύχος ή αέρα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα. 

Η θεραπεία των συμπτωμάτων από ψύξη στο κεφάλι πρέπει να είναι αιτιολογική. Πρέπει να εντοπιστεί η αιτία (σφίξιμο δοντιών; προβλήματα του αυχένα;) και να θεραπευτεί. Η ήπια φυσικοθεραπεία στην περιοχή, η σωστή και τακτική άσκηση, το μαγνήσιο (σε χάπια ή διαδερμικό λάδι…), τα μυοχαλαρωτικά αλλά και το ΒΟΤΟΧ μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά, όταν χρειάζεται. 

ΨΥΞΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Εισαγωγή

Συνεχίστε την ανάγνωση

Πότε είναι ανησυχητικός ή επικίνδυνος ο πονοκέφαλος;

Πονοκέφαλος: Πότε είναι ανησυχητικός ή επικίνδυνος

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Ο πονοκέφαλος από τη φύση του είναι ένα σύμπτωμα που πολλές φορές δημιουργεί ανησυχία.

Σε κάποιες περιπτώσεις ένας έντονος πονοκέφαλος, άλλοτε ένας επίμονος πονοκέφαλος, μερικές φορές ένας πονοκέφαλος με κάποιο καινούργιο χαρακτηριστικό ή ένας πονοκέφαλος που δεν ανταποκρίνεται στα αναλγητικά, μπορεί να προβληματίσουν και να φοβίσουν, και όχι άδικα. Δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις, σοβαρές παθήσεις, όπως οι όγκοι ή τα ανευρύσματα του εγκεφάλου μπορεί όντως να εκδηλωθούν με πονοκέφαλο με κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά και έτσι, όχι άδικα, στην εικόνα που έχουμε για τον πονοκέφαλο υπάρχει και αυτή η πολύ ανησυχητική πλευρά.

Βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε πως ο πονοκέφαλος είναι κάτι εξαιρετικά συχνό. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα τον νιώσουν ή τον έχουν νιώσει, περιστασιακά ή και συχνά. Και, στην πολύ μεγάλη πλειονότητα τους, οι πονοκέφαλοι είναι αθώοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν χρόνιους πονοκεφάλους πιθανότητα πάσχουν από ημικρανία ή κεφαλαλγία τάσεως, ενώ και αν κάποιος έχει έναν πρωτοεμφανιζόμενο πονοκέφαλο επίσης πιθανότατα πάσχει από κάποια καλοήθη αιτία και όχι από κάτι σοβαρό.

Πότε όμως είναι ένας πονοκέφαλος ανησυχητικός ή επικίνδυνος; Η αλήθεια είναι πως στο ιστορικό ενός ανθρώπου, μπορεί να υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν πως ίσως υπάρχει κάτι ανησυχητικό και πως πρέπει να γίνει έλεγχος. Δηλαδή, το σημαντικότερο στοιχείο στο να θέσει «την υποψία» πως ένας πονοκέφαλος είναι σοβαρό θέμα, προκύπτουν από τα χαρακτηριστικά του, άρα και από την περιγραφή που δίνει κάποιος στο ιστορικό του. Ας δούμε λοιπόν τα χαρακτηριστικά αυτά που δείχνουν πως ο πονοκέφαλος χρειάζεται άμεση ιατρική αξιολόγηση. Τα κυριότερα από τα στοιχεία αυτά, που διεθνώς ονομάζονται «κόκκινες σημαίες» (red flags) για την ύπαρξη ενός σημαντικού προβλήματος είναι τα εξής:

Πότε ένας πονοκέφαλος είναι ανησυχητικός ή επικίνδυνος

  • Η απότομη εμφάνιση πολύ έντονου πονοκέφαλου, «σαν χτύπημα στο κεφάλι με σφυρί» ή «σαν κεραυνός». Ένας τέτοιος πονοκέφαλος, ειδικά αν εμφανίζεται για πρώτη φορά και αν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια σωματικής έντασης (εργασία, σεξουαλική επαφή) μπορεί να υποδεικνύει την ρήξη ή μικρορρήξη ενός ανευρύσματος και τη δημιουργία μιας αιμορραγίας μέσα στο κρανίο. Αν αυτό συμβεί, μπορεί να υπάρχει επίσης εμετός ή εμετοί, ενόχληση από το φως, υπνηλία ή και κώμα και άλλα συμπτώματα. Ευτυχώς, σε πολλές περιπτώσεις παρόμοια συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και χωρίς παθολογία.  Ωστόσο, η εμφάνιση μιας έντονης, «κεραυνοβόλου» κεφαλαλγίας είναι επείγουσα κατάσταση και πρέπει να αξιολογηθεί άμεσα από νευρολόγο, για να γίνουν, αν χρειαστεί, αξονική ή μαγνητική τομογραφία και άλλες εξετάσεις.

  • Η διαρκής, προοδευτική επιδείνωση ενός προϋπάρχοντος ή νεοεμφανιζόμενου πονοκεφάλου. Αν και οι περισσότεροι χρόνιοι πονοκέφαλοι όπως η ημικρανία μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις ή και προοδευτική επιδείνωση σε μια πορεία ετών, η πιο γρήγορη επιδείνωση ενός πονοκεφάλου μπορεί να θέσει υποψίες μήπως οφείλεται σε κάποια σοβαρή αιτία, όπως ένας όγκος του εγκεφάλου ή ένα αιμάτωμα. Η αξιολόγηση από νευρολόγο και ο απεικονιστικός έλεγχος, αν χρειαστεί, μπορεί να λύσουν κάθε διαγνωστικό θέμα και ανησυχία. Για περισσότερες πληροφορίες για το τι χαρακτηριστικά έχει ένας πονοκέφαλος από όγκο του εγκεφάλου και ένας πονοκέφαλος από ανεύρυσμα του εγκεφάλου, βρείτε πληροφορίες στις σχετικές ενότητες του headaches.gr.

  • Η συνύπαρξη πονοκεφάλου με πυρετό ή με νευρολογικά συμπτώματα. Ο πυρετός, όπως σε κάθε ίωση, μπορεί να προκαλεί πονοκέφαλο, αλλά αυτός συνήθως δεν είναι πάρα πολύ έντονος. Αν υπάρχει πυρετός, ειδικά αν είναι ψηλός, με έντονο πονοκέφαλο, αυτό που ο νευρολόγος πρέπει να αποκλείσει είναι μια μηνηγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. Στις παθήσεις αυτές συνήθως υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που ο γιατρός μπορεί να δει, όπως μια έντονη δυσκαμψία στον αυχένα. Επίσης, η συνύπαρξη ενός πονοκεφάλου με νευρολογικά συμπτώματα όπως ενδεικτικά είναι μούδιασμά ή αδυναμία σε χέρί, πόδι ή σε μία πλευρά του σώματος, αστάθεια βάδισης, ζάλη ή ίλιγγος, υπνηλία ή και λιποθυμία είναι μια επείγουσα κατάσταση και πρέπει να αξιολογηθεί άμεσα.

  • Πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη ή τη λοχεία. Ένας πονοκέφαλος σε έγγυο ή λεχώνα, ειδικά αν είναι έντονος, νεοεμφανιζόμενος ή αν προοδευτικά χειροτερεύει, πρέπει αξιολογηθεί άμεσα. Η εγκυμοσύνη και η λοχεία είναι περίοδοι της ζωής μιας γυναίκας που οι πονοκέφαλοι συνήθως μειώνονται. Αν και αδιαμφισβήτητα μια γυναίκα σε εγκυμοσύνη ή λοχεία μπορεί να έχει –για παράδειγμα- ημικρανία ή ακόμη και να επιδεινώνονται οι ημικρανίες της, σε περίπτωση πονοκεφάλου έντονου, νεοεμφανιζόμενου (με καινούργια χαρακτηριστικά) και σταδιακά επιδεινούμενου, καταστάσεις όπως η φλεβικές θρομβώσεις του εγκεφάλου, αλλά και η εκλαμψία ή προεκλαμψία, καταστάσεις που απαιτούν άμεσα θεραπεία.

  • Πονοκέφαλος σε άνθρωπο με βεβαρημένο ιστορικό. Αν ένας άνθρωπος έχει στο ιστορικό του μια πρόσφατη ή ενεργή ασθένεια με νεοπλασία (καρκίνο), κάποιο νόσημα που προκαλεί ανοσοκαταστολή ή λαμβάνει θεραπεία που προκαλεί ανοσοκαταστολή, δηλαδή ανεπαρκή λειτουργία του αμυντικού συστήματος του οργανισμού, κάθε πονοκέφαλος αξιολογείται σχολαστικά καθώς μπορεί να κρύβει μια υποτροπή της αρχικής νόσου ή μια λοίμωξη του εγκεφάλου που είναι πιο πιθανή σε άτομα με ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Νεοεμφανιζόμενος πονοκέφαλος σε άτομο άνω των 50 ετών. Οι συχνοί πονοκέφαλοι, όπως η ημικρανία και η κεφαλαλγία τάσεως, συνήθως υποχωρούν μετά τη μέση ηλικία. Κάθε πονοκέφαλος που πρωτοεμφανίζεται μετά τη μέση ηλικία, αλλά και η εμφάνιση νέων χαρακτηριστικών σε άτομο που είχε πονοκεφάλους από παλαιότερα, πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά από γιατρό, καθώς μπορεί να κρύβει διάφορες ασθένειες. Μια χαρακτηριστική είναι η ονομαζόμενη κροταφική αρτηριίτιδα, μια φλεγμονή των αρτηριών του κρανίου που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, αλλά που αν διαγνωστεί εγκαίρως είναι αντιμετωπίσιμη. Περισσότερα στοιχεία για τις κεφαλαλγίες στους ηλικιωμένους, στη σχετική ενότητα του ιστοτόπου μας.

  • Πονοκέφαλος που πυροδοτείται ή επιδεινώνεται με το βήχα, το φτάρνισμα, την αλλαγή στάσης σώματος (σκύψιμο, σήκωμα από το κρεββάτι, ξάπλωμα στο κρεββάτι) ή την σωματική ένταση. Ένας πονοκέφαλος που εμφανίζεται ή εντείνεται με το βήχα ή το φτέρνισμα, με το σκύψιμο, το σήκωμα ή το ξάπλωμα στο κρεββάτι ή με την σωματική ένταση (για παράδειγμα άσκηση ή σεξουαλική επαφή) πρέπει να διερευνάται. Η υποψία είναι πως μπορεί η πίεση που υπάρχει μέσα στο κρανίο, η οποία ονομάζεται ενδοκράνια πίεση και είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από την αρτηριακή μας πίεση, να είναι παθολογικά υψηλή ή χαμηλή. Υπάρχουν διάφορες αιτίες για να συμβεί κάτι τέτοιο, ωστόσο η προσεκτική αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει -με τη βοήθεια και των κατάλληλων εξετάσεων – στη διάγνωση και τη σωστή θεραπεία.

Ανησυχητικός ή επικίνδυνος πονοκέφαλος

Ως συμπέρασμα, σημαντικό είναι να τονιστεί πως ο πονοκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά συχνό σύμπτωμα και ενώ η πλειονότητα που έχει πονοκεφάλους θα έχει ημικρανία, κεφαλαλγία τάσεως ή κάποιον άλλο καλοήθη πονοκέφαλο (για παράδειγμα, στο πλαίσιο μιας απλής ίωσης), υπάρχουν περιπτώσεις που ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι ανησυχητικός ή και επικίνδυνος. Η προσεκτική ιατρική αξιολόγηση θα οδηγήσει στην σωστή διάγνωση και στον αποκλεισμό σοβαρών καταστάσεων.

Εισαγωγή

Συνεχίστε την ανάγνωση

Ημικρανία, κεφαλαλγίες και εμβόλια κατά COVID-19

Ημικρανία, κεφαλαλγίες και εμβόλια κατά COVID-19

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, αλλά και παιδιά και έφηβοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πλέον δικαίωμα να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19.

Καθώς στις ηλικιακές ομάδες που μπορούν πλέον να εμβολιαστούν ανήκουν και πολλοί άνθρωποι με ημικρανία  και άλλες κεφαλαλγίες, που πολλές φορές βρίσκονται και υπό προληπτική αγωγή, αλλά καθώς και πολλά διαφορετικά εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα, είναι εύλογο να υπάρχουν απορίες και ανάγκη για διευκρινίσεις.

Ας δούμε λοιπόν, επιγραμματικά, τι ισχύει για τους ασθενείς με ημικρανία ή άλλες κεφαλαλγίες και τον εμβολιασμό κατά COVID-19.

Ασθενείς με ημικρανία οποιουδήποτε τύπου, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη κεφαλαλγία, δεν έχουν αντένδειξη στον εμβολιασμό κατά COVID-19, ούτε έχει αποδειχθεί πως κάποιο συγκεκριμένο εμβόλιο σχετίζεται με αυξημένο ποσοστό εμφάνισης παρενεργειών σε αυτόν ειδικά τον πληθυσμό.

– Ο εμβολιασμός κατά του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την νόσο Covid-19 δεν επηρεάζεται από τυχόν προληπτική θεραπεία που λαμβάνεται για την ημικρανία ή άλλη κεφαλαλγία, ούτε και επηρεάζει τέτοια θεραπεία. Ως εκτούτου, οι προληπτικές θεραπείες για την ημικρανία μπορούν να συνεχίζονται κανονικά σε άτομα που εμβολιάζονται. Εξαίρεση αποτελεί η καθημερινή λήψη αντιφλεγμονωδών, που γίνεται σπάνια, σε ειδικές περιπτώσεις. Αν λαμβάνετε τέτοια θεραπεία, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας.

– Όσον αφορά την αντιμετώπιση των ημικρανικών κρίσεων που ίσως συμβούν την ημέρα του εμβολιασμού ή τις αμέσως επόμενες, κανονικά μπορούν να λαμβάνονται οι τριπτάνες. Για τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, δεν υπάρχει κάποια επίσημη σύσταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά ούτε κάποια απόδειξη ότι ενδέχεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα την ανοσοποίηση. Σε τέτοια περίπτωση, χρήσιμο είναι να επικοινωνεί κανείς με τον θεράποντα ιατρό του. Αντίθετα, δεν προτείνεται η χρήση αναλγητικών ή αντιφλεγμονωδών για την πρόληψη παρενεργειών του εμβολιασμού (δείτε σχετικά εδώ)

Ενημερωθείτε για την νόσο COVID-19 από τον επίσημο ιστότοπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Στη φωτογραφία που ακολουθεί, ένα από τα διαθέσιμα εμβόλια. Το παρόν άρθρο δεν προτείνει κανένα συγκεκριμένο εμβόλιο, ούτε αποτρέπει από τη χρήση κάποιου συγκεκεριμένου εμβολίου.

Δείτε επίσης

Συνεχίστε την ανάγνωση

Ανησυχία για το Aimovig

Ανησυχία για το Aimovig

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Ανησυχία για την προοπτική του μονοκλωνικού αντισώματος για την προληπτική θεραπεία της ημικρανία Aimovig (Novartis) έχουν δημιουργήσει ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις. 

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Novartis, μετά τις γνωστές στο κοινό νομικές περιπέτειες και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό δείχνει να αποσύρεται σταδιακά από την Ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα έχει διακόψει την επιστημονική υποστήριξη για το Aimovig πανευρωπαϊκά. Επίσης, τον Ιούνιο του 2021 η εταιρεία Novartis που έχει στην Ευρώπη την άδεια κυκλοφορίας του Aimovig, ανακοίνωσε απόλυση μεγάλου αριθμού  στελεχών της. Το ανησυχητικο για το θέμα μας είναι πως μεταξύ των απολυθέντων βρίσκεται σημαντικός αριθμός ανθρώπων που εργάζονταν στην ιατρική ενημέρωση για το σκεύασμα Aimovig, το οποίο αναμενόταν ως το πρώτο φάρμακο της κατηγορίας που θα έμπαινε στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ, αλλά καθυστέρησε σημαντικά και τελικά μπήκε δεύτερο. 

Το Aimovig βρίσκεται λοιπόν στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ και ήδη το λαμβάνει σημαντικός αριθμός ασθενών με ημικρανία. Αν τελικά πάψει να είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, αυτό θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστο νέο για τις χιλιάδες ανθρώπων με ημικρανία που για χρόνια αναμένουν μια εξέλιξη στις θεραπευτικές τους επιλογές. Ευτυχώς, τα άλλα μονοκλωνικά αντισώματα Ajovy και Emgality που ανήκουν σε άλλες εταιρείες κλυκλοφορούν κανονικά και δεν διαφαίνεται οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με αυτά. 

Οι τελικές εξελίξεις στο θέμα αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες.

 

Στη φωτογραφία, τα 3 μονοκλωνικά αντισώματα Aimovig (Novartis), Ajovy (Teva) και Emgality (Lilly).

Στη φωτογραφία, τα 3 μονοκλωνικά αντισώματα Aimovig (Novartis), Ajovy (Teva) και Emgality (Lilly).

Τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας που έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα Aimovig (Novartis), Ajovy (Teva), Emgality (Lilly) και Vyepti (Lundbeck) και έχουν ένδειξη την προληπτική θεραπεία της ημικρανίας σε ασθενείς με 4 ή παραπάνω ημέρες με ημικρανία το μήνα.

Πρόκειται για καινοτόμες θεραπείες που στοχεύουν στο CGRP, ένα νευροπεπτίδιο του ανθρώπινου οργανισμού που έχει κομβικό ρόλο στην παθογένεση των κρίσεων ημικρανίας. Κλινικές μελέτες με τα φάρμακα αυτά έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και μερικές έχουν διεξαχθεί και σε ερευνητικά κέντρα της χώρας μας. Ο στοχευμένος τρόπος δράσης τους, το καλό κλινικό αποτέλεσμα, το χαμηλό ποσοστό παρενεργειών και η βολική συχνότητα χρήσης (χορήγηση ανά μήνα ή ανά τρίμηνο) καθιστούν τα μονοκλωνικά αντισώματα ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή, εφόσον βέβαια ενταχθούν στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ.

Πόσο συχνά έχετε πονοκέφαλο;

Κάντε το Τεστ!

Διάγνωση και θεραπεία των πονοκεφάλων ανάλογα με τη συχνότητα τους!

Ο Συγγραφέας

Την ύλη του headaches.gr επιμελείται επιστημονικά ο νευρολόγος

Δρ. Μιχαήλ Κ. Βικελής

MSc in Headache Medicine, PhD
τ. Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας.

Δείτε επίσης

Συνεχίστε την ανάγνωση