Αναλυτικότερα για την αύρα της ημικρανίας

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

"Τα συμπτώματα της ημικρανικής αύρας προέρχονται από τον εγκέφαλο"

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα συμπτώματα της αύρας εμφανίζονται λόγω ενός φαινομένου για το οποίο στα ελληνικά χρησιμοποιούμε τον όρο "φλοιώδης μετακινούμενη καταστολή" (στα αγγλικά: "Cortical Spreading Depression").

Πρόκειται στην ουσία για ένα κινούμενο κύμα διέγερσης των νευρικών κυττάρων, που αρχίζει συνήθως στις οπτικές περιοχές του εγκεφάλου και μετακινείται αργά κατά μήκος της επιφάνειας του εγκεφάλου. Το κύμα αυτό ακολουθείται από ένα μεγαλύτερης διάρκειας κύμα καταστολή της δραστηριότητας των νευρικών κυττάρων. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να ερμηνεύσει διάφορους τύπους αύρας, όπως για παράδειγμα τις φωτεινές οπτικές γραμμές που μερικοί πάσχοντες από ημικρανίας βιώνουν κατά τη διάρκεια της αύρας τους (προκαλούνται από το κύμα διέγερσης), αλλά και την παρακείμενη προσωρινή μερική απώλεια όρασης (κύμα καταστολής). 

Ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που προσβάλεται, μπορεί να υπάρχει αύρα από την όραση (κάποιοι το ονομάζουν και "οφθαλμική ημικρανία"), από την αίσθηση (μούδιασμα στο χέρι ή το πρόσωπο), από την ομιλία (δυσκολία εύρεσης λέξεων ή κατανόησης) ή την κίνηση (παράλυση ενός μέρους του σώματος ή και του μισού σώματος).

Στο video που ακολουθεί (πηγή: YouTube), ο αμερικανός καθηγητής S.Silberstein εξηγεί με αρκετά απλό τρόπο το πολύ δύσκολο θέμα του τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της αύρας της ημικρανίας. Το βίντεο επισημαίνει και την επίδραση της ημικρανικής αύρας στην καλλιτεχνικη έκφραση, όπως σε γλυπτά και πίνακες του Pablo Picaso, αλλά και στο "Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων" του Λούις Κάρολ.

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.