Skip to main content

Πορεία της ημικρανίας στο χρόνο

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Πότε εμφανίζεται και πότε σταματάει η ημικρανία;

Αυτό μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο. Η ημικρανία είναι δυνατόν να εμφανιστεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Σε μερικούς ανθρώπους, άνδρες ή γυναίκες, εμφανίζεται από την παιδική ήδη ηλικία. Στα κορίτσια είναι αρκετά συνηθισμένο να εμφανιστεί μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως τους, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί αργότερα στη ζωή μίας γυναίκας, ακόμη και στη μέση ηλικία. Τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες, είναι δυνατόν η ημικρανία να εμφανιστεί κατά τη μέση ηλικία ή και αργότερα, αν και όσο τα χρόνια περνάνε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι αυτό. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται και σε άλλη σημεία αυτής της ιστοσελίδας, η εμφάνιση της ημικρανίας μετά την ηλικία των 50 ετών αν και είναι πιθανή, δεν είναι συχνή και θα πρέπει να αξιολογείται προσεκτικά, από έμπειρο γιατρό.

Γενικά, άνθρωποι που έχουν ημικρανίες από μικρή ηλικία, συχνά παρατηρούν πως μετά τα 45-55 χρόνια τους, οι ημικρανίες τους αρχίζουν να αραιώνουν σε συχνότητα και να έχουν μικρότερη ένταση, ίσως δε σταματούν και πλήρως. Κάποιοι, ασφαλώς λιγότεροι, ίσως έχουν κρίσεις ημικρανίας μέχρι μεγάλη ηλικία.

Ειδικότερα στις γυναίκες, συχνά η ημικρανία βελτιώνεται κατά την εγκυμοσύνη και μετά την εμμηνόπαυση, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις και στις δύο περιπτώσεις.

Πως εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου η ημικρανία;

Η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται οι κρίσεις της ημικρανίας σε κάποιον άνθρωπο μπορεί να ποικίλει πολύ από χρόνο σε χρόνο. Σε γενικές γραμμές, μετά τα 45-55 έτη ηλικίας, συνήθως οι ημικρανίες σταδιακά έρχονται σε ύφεση. Ωστόσο, ασφαλώς και δεν μπαίνουν όλοι οι άνθρωποι με ημικρανία σε αυτόν τον γενικό κανόνα, καθώς υπάρχουν και άνθρωποι στους οποίους η συχνότητα της ημικρανίας διαρκώς αυξάνεται, καταλήγοντας να είναι καθημερινή, μία κατάσταση που αποκαλούμε χρόνια ημικρανία.

Πέρα όμως από τις μακροχρόνιες μεταβολές, αν κοιτάξουμε με προσοχή, μπορούμε να δούμε ότι η συχνότητα εμφάνισης της ημικρανίας σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο ποικίλει πολύ και μεταβάλλεται από έτος σε έτος ή ακόμη και από μήνα σε μήνα. Ο λόγος που η ημικρανία μπορεί να έρχεται πιο συχνά ή πιο αραιά για ένα χρονικό διάστημα, δεν είναι πάντα γνωστός, ωστόσο, γνωρίζοντας τη δράση των διαφόρων εκλυτικών παραγόντων στην ημικρανία, συχνά μπορούμε να τον πιθανολογήσουμε. Όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο αυτής της ιστοσελίδας, στις γυναίκες οι ορμονικοί παράγοντες διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην πυροδότηση κρίσεων ημικρανίας. Επίσης, σε αρκετούς ανθρώπους ρόλο σε τυχόν έξαρση της ημικρανίας μπορεί να παίζει το άγχος, και αυτό όμως μόνο ως εκλυτικός παράγοντας και όχι ως αιτία, όπως έχει ήδη αναφερθεί. Επίσης, πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο στην συχνότητα της ημικρανίας κατά τη διάρκεια των ετών, συμπεριλαμβανομένων των διαιτητικών συνηθειών, της σωματικής κόπωσης και πολλών άλλων (δείτε περισσότερα στην παράγραφο Οι εκλυτικοί παράγοντες και ο ρόλος τους).

Οι αυξομειώσεις στην συχνότητα της ημικρανίας κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου καθιστά ακόμη πιο ξεκάθαρη την ανάγκη για τον άνθρωπο που έχει αυτήν την “μεταβαλλόμενη» ημικρανία να έχει τακτική ιατρική παρακολούθηση. Σε πολλούς ανθρώπους, δεν αρκεί μία και μοναδική επίσκεψης τον γιατρό για τη διάγνωση της ημικρανίας και τη σύσταση μίας θεραπείας. Καθώς η ημικρανία αλλάζει, έτσι ίσως χρειαστεί αλλαγή και η θεραπεία για να την αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά όταν είναι σε έξαρση ή για να μειώνεται η χρήση φαρμάκων όταν η ημικρανία είναι σε ύφεση.