Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι πονοκεφάλου;

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες, δηλαδή η ημικρανία και ο πονοκέφαλος τάσεως είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι πονοκεφάλου.

• Ο πιο συχνός τύπος πονοκεφάλου είναι ο πονοκέφαλος τάσεως (κεφαλαλγία τύπου τάσεως), ο οποίος όμως είναι ένας πονοκέφαλος που συνήθως είναι σχετικά ήπιος. Έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πονοκέφαλο τύπου τάσεως δεν ζητούν συμβουλή γιατρού, εκτός αν οι πονοκέφαλοι τους γίνουν πολύ συχνοί ή αν τα απλά παυσίπονα δεν τους αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά (δείτε αναλυτικά στοιχεία στη σχετική ενότητα).
• Ο δεύτερος πιο συνηθισμένος τύπος πονοκεφάλου είναι η ημικρανία. Η ημικρανία είναι αρκετά συχνή. Στο σύνολο του πληθυσμού, περίπου 12% των γυναικών και 6% των ανδρών έχουν ημικρανία, ενώ στις ηλικίες μεταξύ 15-45 ετών, τα ποσοστά της ημικρανίας είναι σημαντικά μεγαλύτερα. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι με ημικρανία δεν ζητούν την συμβουλή γιατρού, τουλάχιστον όχι έγκαιρα. Αυτό πολλές φορές συμβαίνει γιατί πιστεύουν ότι ο γιατρός δεν μπορεί να τους βοηθήσει, κάτι που είναι λάθος, καθώς οι θεραπείες που είναι διαθέσιμες για την ημικρανία είναι αποτελεσματικές στους περισσότερους ανθρώπους, ακόμα και αν για χρόνια ταλαιπωρούνταν χωρίς ικανοποιητική θεραπεία (δείτε περισσότερα για την ημικρανία στη σχετική ενότητα, αλλά και για τις θεραπείες της ημικρανίας στις ενότητες, "Θεραπεία της Κρίσης Ημικρανίας" και "Προληπτική θεραπεία της Ημικρανίας").

Είναι σημαντικό να τοινιστεί  πως δεν είναι σάνιο να μην γίνεται από τον γιατρό σωστή διάγνωση του αν ένας πονοκέφαλος είναι ημικρανία, ακόμη σε περιπτώσεις που ο ασθενής ζητήσει βοήθεια ειδικά για τον πονοκέφαλο του (και όχι, δηλαδή, αν κάποιος επισκεφθεί γιατρό για άλλο πρόβλημα υγείας και, παρεμπιπτόντως, αναφέρει πονοκέφαλο, όπου είναι αναμενόμενο ότι η διάγνωση μπορεί να διαφύγει). Αυτό άλλοτε μπορεί να οφείλεται στο ότι η ημικρανία μπορεί να διαφέρει αρκετά σε χαρακτηριστικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, και στο ότι πολλοί γιατροί δεν είναι εξοικειωμένοι με όλες τις μορφές που μπορεί να έχει η ημικρανία. Ας μην παραβλέπουμε ότι στην Ελλάδα η νευρολογία δεν για χρόνια δεν περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των Γενικών Ιατρών, ενώ οι παθολόγοι έχουν την δυνατότητα να ασκηθούν για 3 μόνο μήνες στη νευρολογία, δυνατότητα όμως που σπάνια χρησιμοποιούν.

Περισσότερα για την διάγνωση της ημικρανίας μπορείτε να βρείτε στη σχετική ενότητα “Διάγνωση της Ημικρανίας”.

Σχετικά με άλλα, σπανιότερα αίτια πονοκεφάλων όπως ο πονοκέφαλος από ανεύρυσμα ή όγκο του εγκεφάλου, αλλά και άλλα λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά αίτια πονοκεφάλων δείτε την ενότητα "Αλλοι πονοκέφαλοι" του ιστοτόπου μας.

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.