Νέα φάρμακα για την ημικρανία: Μονοκλωνικά αντισώματα
Το άρθρο αυτό γράφτηκε τον Ιούνιο του 2016, όταν τα μονοκλωνικά αντισώματα ήταν μια θεραπεία στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.
Τον καλοκαίρι του 2021 το μονοκλωνικό αντίσωμα Ajovy μπήκε στη θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ, ενώ τα Aimovig και Emgality ακολούθησαν. Αυτό σημαίνει πως, υπό προϋποθέσεις, μπορεί συνταγογραφούνται και αποζημιώνονται 100% (μηδενική συμμετοχή).
Για όλα τα νεότερα δεδομένα, δείτε το σχετικό άρθρο για τα Μονοκλωνικά Αντισώματα στην Ημικρανία.
Μια νέα γενιά αντι-ημικρανικών φαρμάκων, τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του CGRP, τα οποία βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο κλινικών δοκιμών, έχουν δώσει ως τώρα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην πρόληψη της ημικρανίας.
Τα νέα αυτά φάρμακα έχουν την ιδιαιτερότητα, σε σχέση με τις υπάρχουσες θεραπείες, πως θα είναι απόλυτα εξειδικευμένα στην πρόληψη της ημικρανίας, στοχεύοντας στο CGRP, ένα νευροπεπτίδιο που φυσιολογικά βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα, αλλά παίζει κομβικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της ημικρανίας.
Τα υπάρχοντα φάρμακα για την πρόληψη της ημικρανίας έχουν γενικότερες δράσεις, ενώ μπορεί να χορηγούνται και σε άλλες παθήσεις όπως η επιληψία ή η κατάθλιψη. Χορηγούνται από το στόμα, μία ή περισσότερες φορές την ημέρα, γεγονός που μερικές φορές καθιστά δύσκολη τη συνεπή λήψη τους, ενώ όχι σπάνια συνοδεύονται από ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες, αν και σπάνια είναι πραγματικά απειλητικές για την υγεία, συχνά καθιστούν προβληματική τη σωστή λήψη τους. Τα νεότερης γενιάς φάρμακα που δοκιμάζονται τώρα, είναι μονοκλωνικά αντισώματα, φτιαγμένα με τελευταίας γενιάς ιατρική τεχνολογία, με απόλυτη εξειδίκευση στο στόχο τους, το νευροπεπτίδιο CGRP. Χορηγούνται με τη μορφή υποδόριας ένεσης μια φορά το μήνα, γεγονός που καθιστά τη λήψη εύκολη και συνεπή και, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν μικρό ποσοστό εμφάνισης παρενεργειών.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Νευρολογικό Συνέδριο που έγινε στην Κοπεγχάγη, για ένα από τα 4 φάρμακα που αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται, το AMG334, της εταιρείας AMGEN, περίπου ένας στους 5 ασθενείς που το χρησιμοποίησαν ήταν εντελώς ελεύθερος ημικρανικών κρίσεων μετά ένα χρόνο θεραπείας. Στη συγκεκριμένη μελέτη, η θεραπεία δόθηκε σε ημικρανικούς με 4 ως 14 ημέρες με ημικρανία το μήνα. Ο μόνος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν τα 40 έτη και το 80% ήταν γυναίκες. Κατά την είσοδο τους στη μελέτη, πριν τη θεραπεία με το AMG334 ο μέσος όρος των ημερών με ημικρανία το μήνα ήταν περίπου 8.5. Μετά 3 μήνες με θεραπεία, περίπου ένας στους δύο συμμετέχοντες είδε μείωση του αριθμού των ημερών με ημικρανία το μήνα κατά 50% ή και περισσότερο. Κατά τη συνεχιζόμενη θεραπεία, μετά 1 έτος, ένας στους πέντε συμμετέχοντες είδε πλήρη ύφεση της ημικρανίας του, 4 στους 10 είδαν ύφεση πάνω από 75%, ενώ 6 στους 10 είδαν ύφεση πάνω από 50%. Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, αυτές ήταν συνήθως ήπιες. Επιπρόσθετα, ανακοινώθηκε πως το συγκεκριμένο φάρμακο, σε άλλη μελέτη, είχε θετικά αποτελέσματα και σε ασθενείς με χρόνια ημικρανία, δηλαδή σε ασθενείς με ημικρανία και πονοκέφαλο για πάνω από 15 ημέρες το μήνα.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται παγκοσμίως σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, η επόμενη φάση δοκιμών του φαρμάκου. Αντίστοιχες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για παρόμοια φάρμακα, όπως το TEV-48125 της εταιρείας TEVA και το LY2951742 της αμερικανικής εταρίας Eli Lilly & Co.
Τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών για όλα τα παραπάνω φάρμακα αναμένονται εντός του 2017 και, εφόσον είναι θετικά, θα οδηγήσουν στην έγκριση της κυκλοφορίας των νέων φαρμάκων, και σε μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση της ημικρανίας.