Νέο γονίδιο με θεμελιώδη ρόλο στην πρόκληση της ημικρανίας

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ένα γονίδιο, που ονομάστηκε γονίδιο TRESK και που φαίνεται να παίζει θεμελιώδη ρόλο στην πρόκληση της ημικρανίας, αλλά και κάθε χρόνιου πονοκέφαλου ή και χρόνιου πόνου γενικότερα. Η πρωτεΐνη που το γονίδιο αυτό φυσιολογικά κωδικοποιεί δρα ως ρυθμιστής της αντίληψης του πόνου, κάτι που σημαίνει ότι μελλοντικά ενδεχομένως να δημιουργηθεί μία νέα γενιά παυσίπονων, τα οποία θα «κατεβάζουν το διακόπτη» του πονοκέφαλου, αυξάνοντας  τον ουδό (κατώφλι) πέρα από το οποίο ο εγκέφαλος αισθάνεται πόνο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν και σύγκριναν το DNA ατόμων που έπασχαν από ημικρανία και των οικογενειών τους και βρήκαν ότι μια γενετική μετάλλαξη στο γονίδιο TRESK ίσως να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση της ημικρανίας. Αν το συγκεκριμένο γονίδιο είναι ελαττωματικό μπορεί να κατεβάσει τόσο πολύ το «κατώφλι» του πόνου, ώστε με το παραμικρό ερέθισμα ο ασθενής να νιώθει πονοκέφαλο, κάτι που ίσως συμβαίνει σε αρκετούς ασθενείς με ημικρανία ή άλλους χρόνιους πονοκεφάλους.

Ουσιαστικά, και με την εξαίρεση σπανίων και ειδικών περιπτώσεων όπως η οικογενής ημιπληγική ημικρανία, μέχρι τώρα ήταν άγνωστα τα γονίδια που εμπλέκονται στην ημικρανία.

Η ανακάλυψη ανοίγει στους επιστήμονες ένα νέο ορίζοντα για τον έλεγχο του πόνου καθώς μια μελλοντική γενιά φαρμάκων μπορεί είναι ικανή να καταστήσει τον εγκέφαλο εντελώς αναίσθητο στον πόνο.

Ιατρείο Κεφαλαλγίας

Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 
Μεσογείων 402 Αγ.Παρασκευή

Τηλ. Κέντρο: 210 9681760
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σκοπός του headaches.gr είναι η παροχή γνώσεων για τους πονοκεφάλους με τρόπο απλό και κατανοητό για όλους και όχι η παροχή εξειδικευμένων και δυσνόητων ιατρικών πληροφοριών.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.