Νέο γονίδιο με θεμελιώδη ρόλο στην πρόκληση της ημικρανίας
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ένα γονίδιο, που ονομάστηκε γονίδιο TRESK και που φαίνεται να παίζει θεμελιώδη ρόλο στην πρόκληση της ημικρανίας, αλλά και κάθε χρόνιου πονοκέφαλου ή και χρόνιου πόνου γενικότερα. Η πρωτεΐνη που το γονίδιο αυτό φυσιολογικά κωδικοποιεί δρα ως ρυθμιστής της αντίληψης του πόνου, κάτι που σημαίνει ότι μελλοντικά ενδεχομένως να δημιουργηθεί μία νέα γενιά παυσίπονων, τα οποία θα «κατεβάζουν το διακόπτη» του πονοκέφαλου, αυξάνοντας τον ουδό (κατώφλι) πέρα από το οποίο ο εγκέφαλος αισθάνεται πόνο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν και σύγκριναν το DNA ατόμων που έπασχαν από ημικρανία και των οικογενειών τους και βρήκαν ότι μια γενετική μετάλλαξη στο γονίδιο TRESK ίσως να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση της ημικρανίας. Αν το συγκεκριμένο γονίδιο είναι ελαττωματικό μπορεί να κατεβάσει τόσο πολύ το «κατώφλι» του πόνου, ώστε με το παραμικρό ερέθισμα ο ασθενής να νιώθει πονοκέφαλο, κάτι που ίσως συμβαίνει σε αρκετούς ασθενείς με ημικρανία ή άλλους χρόνιους πονοκεφάλους.
Ουσιαστικά, και με την εξαίρεση σπανίων και ειδικών περιπτώσεων όπως η οικογενής ημιπληγική ημικρανία, μέχρι τώρα ήταν άγνωστα τα γονίδια που εμπλέκονται στην ημικρανία.
Η ανακάλυψη ανοίγει στους επιστήμονες ένα νέο ορίζοντα για τον έλεγχο του πόνου καθώς μια μελλοντική γενιά φαρμάκων μπορεί είναι ικανή να καταστήσει τον εγκέφαλο εντελώς αναίσθητο στον πόνο.