Κεφαλαλγία στην Γενική Ιατρική
Γράφει ο: Στάθης Σκληρός MD PhD, Γενικός Ιατρός, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Η κεφαλαλγία είναι μία πολύ συχνή και επώδυνη εκδήλωση και παρουσιάζεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και αποτελεί την πιο συνήθη αιτία επισκέψεων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας διεθνώς. Οι γενικοί ιατροί μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση ασθενών με κεφαλαλγία και είναι οι ιατροί που γνωρίζουν το ιστορικό του ασθενούς, την συνοσηρότητα και την λήψη φαρμάκων καθώς και το κοινωνικό και ψυχολογικό προφίλ του ασθενούς. Ειδικά δε, σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων που η έλλειψη ειδικών νευρολόγων είναι έκδηλη ,ο ρόλος τους γίνεται σημαντικότερος. Περίπου το 60% των ασθενών με πρωτοπαθή κεφαλαλγία δεν επισκέπτονται τον οικογενειακό τους ιατρό αλλά χρησιμοποιούν κλασσικά παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αν συμβουλευτούν τον οικογενειακό τους ιατρό και το πρόβλημα τους αντιμετωπισθεί σωστά από την αρχική τους επίσκεψη, τότε συνεχίζουν να τον συμβουλεύονται, αλλιώς απευθύνονται σε ειδικό. Αρκετά μεγάλο ποσοστό ασθενών όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον οικογενειακό/γενικό ιατρό. Παρ’ όλα αυτά όμως ένα ποσοστό μπορεί να παραπεμφθεί σε ειδικό νευρολόγο ή σε ειδικό ιατρείο εφόσον υπάρχει αμφιβολία για την διάγνωση, όταν η κεφαλαλγία επιδεινώνεται ή τέλος δεν υπάρχει ανταπόκριση στην θεραπεία.
———————————–
To κείμενο του Δρ. Σ. Σκληρού “Κεφαλαλγία στη Γενική Ιατρική” περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Δρ. Μ. Βικελή με τίτλο “Ημικρανία και άλλες Κεφαλαλγίες”, έκδοση του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος (Αθήνα, 2021).